Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το μήνυμα της Ένωσης Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

25η Μαρτίου 1821 – Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης – 25η Μαρτίου 2021 –  Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας εκφράζοντας τιμή και σεβασμό στους ήρωες εκείνης της εποχής.

Το μήνυμα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ) για την 25η Μαρτίου:

“Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”: Η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον Ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την ημισέληνον να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν! λέγω τον Σταυρόν, και ούτω να εκδικήσωμεν την Πατρίδα, και την Ορθόδοξον ημών Πίστιν από την ασεβή των ασεβών Καταφρόνησιν.
Μεταξύ ημών ευγενέστερος είναι, όστις ανδρειοτέρως υπερασπισθή τα δίκαια της Πατρίδος, και ωφελιμοτέρως την δουλεύση. Το έθνος συναθροιζόμενον θέλει εκλέξη τους Δημογέροντάς του, και εις την ύψιστον ταύτην Βουλήν θέλουσιν υπείκει όλαι μας αι πράξεις…

Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός έχει την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος. «Γιατί στο θαύμα κι όχι στη λογική, χρωστάει την ανάστασή του το Γένος», έγραψε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν, εκ των προτέρων, καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τα διάφορα προεπαναστατικά κινήματα. Ο Κολοκοτρώνης, αυτή η ηγετική μορφή του αγώνα, γράφει στα απομνημονεύματά του: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμε την Επανάσταση, διότι ηθέλαμε συλλογισθεί δια ̟ολεμοφόδια, καβαλαρία και ̟πυροβολικό».

Ο αγώνας αυτός εξύψωσε την ψυχή και την καρδιά όλων των Ελλήνων, δίνοντας τα ισχυρότερα όπλα ώστε να έρθει η νίκη, να έρθει η Ελευθεριά. Η ανάγκη για Εθνική ανεξαρτησία σε συνδυασμό με την σπουδαία εορτή του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», οδήγησαν τους λιγοστούς Έλληνες στο «θαύμα», στην καταστροφή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στα Βαλκάνια, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και στους άλλους σκλαβωμένους λαούς να διεκδικήσουν την ελευθερία τους από τον τουρκικό ζυγό.

Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή μέρα αφορμή να παραδειγματιστούμε απ’τους αγώνες των προγόνων κι ας υποσχεθούμε σιωπηλά σ’ εκείνους – μα φανερά στους εαυτούς μας –πως οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες,  και πως όταν χρειαστεί θα αγωνιστούμε με το ίδιο σθένος για να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 Χονδρογιάννης Βασίλειος                                  Μπόσμος Χρυσοβαλάντης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button