Ροή ΕιδήσεωνΤαξίδι στο Χρόνο

Το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» στην Αιτωλοακαρνανία

Δείτε την πρώτη πετρελαιοπηγή που ανοίχτηκε το 1963 στην Ελλάδα

Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου ανάβλυζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.

Ο πυρετός του αποκαλούμενου μαύρου χρυσού είχε ξεκινήσει και στην Δυτική Ελλάδα, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

petrelaio 1963 c mtx 1536x772

Αρχικές εκτιμήσεις για τον μαύρο χρυσό

Οι ελπίδες όμως για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή, 4 τόνοι ανά 24ωρο.

Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούσαν σε 28 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι συνήθεις εκμεταλλεύσεις προαπαιτούσαν 2.500 βαρέλια ανά εικοσιτετράωρο.

Παρά την μικρή ποσότητα οι ειδικοί έκριναν ότι η ποιότητα του πετρελαίου ήταν πολύ καλή, είχε οσμή μεθανίου και ήταν λεπτόρευστη.

Αυτό έκανε όλους να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οι οικονομικοτεχνικοί κύκλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και εάν η αρχική ποσότητα ήταν μηδαμινή, μπορεί να οδηγούσε στην ανακάλυψη και άλλων γειτονικών κοιτασμάτων, τα οποία, πιθανόν, να αποδεικνύονταν μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα.

petrelaio 1963 b

Περαιτέρω έρευνα

Η Κεντρική Υπηρεσία της εταιρείας British Petroleum του Λονδίνου έδωσε εντολή να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα και να ληφθούν δείγματα του πετρώματος στα 7 μέτρα, ώστε να διαπιστωθεί η πίεση. Εάν δεν υπήρχε πίεση, θα συνεχιζόταν η σε βάθος γεώτρηση, για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν δυνατότητες εισροής.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτώνταν τα εξής: Εάν θα συνεχιζόταν η ίδια γεώτρηση σε βάθος, εάν θα σφραγιζόταν αυτή η γεώτρηση για να ενεργοποιηθεί νέα σε καταλληλότερο σημείο της περιοχής ή εάν θα εγκατέλειπαν την όλη προσπάθεια λόγω ασύμφορου οικονομικού κόστους.

petrelaiophgh
Η έγχρωμη φωτογραφία του 1963 απεικονίζει την γεώτρηση της British Petroleum (BP) στην Κλεισούρα. Πηγή: Franz Tomamichel , “Griechenland” Rheingauer Verlagsgesellschaft (αναδημοσιεύτηκε στην ομάδα ‘‘Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου”)

Τα άλλα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Τα δημοσιεύματα του Τύπου έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και σε κοιτάσματα που ακολούθησαν της Κλεισούρας. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν κοιτάσματα στην Ικαρία (120 εκατομμύρια βαρέλια), στην Πρέβεζα (800εκ. βαρέλια), στη Σκόπελο (60εκ. βαρέλια), στην Κρήτη (ξεπερνούν το 1δισ. βαρέλια), στις Κυκλάδες (100εκ. βαρέλια) κ.α.

Δείτε από ψηλά το σημείο όπου έγινε η γεώτρηση στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας :

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

papathanasiou2025 Τοπική Διαφήμιση
koukounas ezgif.com resize Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Απο τοτε περασαν 62 χρονια και απαντες τυρουν σιγην ιχθυος.Γιατι αραγε;Μηπω ς πρεπει παντα να ειμαστε ενεργειακα υποδουλοι;Μηπως ενοχλουνται καποιοι απο το Ελληνικο πετρελαιο;Τι εχουν να πουν οσοι κοπτονται για την εθνικη κυριαρχια και ανεξαρτησια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button