Άποψη

Το κόμμα και η Kυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως Αριστερά του 21ου αιώνα

po-maragiannis2Του Κώστα Φ. Μαραγιάννη*

Η Αριστερά έχει την ηθική των αγώνων  και των θυσιών των 75 χρόνων, έχει το ηθικό πλεονέκτημα και δεν  είναι τυχαίο ότι όλοι οι αντίπαλοί της, θέλουν να της το αφαιρέσουν και να την πλήξουν σε αυτό το σημείο, που είναι ένα ισχυρό σημείο υπεροχής  και αξιοπιστίας . Αυτό το υπερόπλο της Αριστεράς θέλουν να πλήξουν και γι΄αυτό την πολεμούν καθημερινά, λυσσαλέα, όλο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, που βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του και να χάνει τα προνόμια, συχνά, βέβαια, εκμεταλλευόμενοι λάθη, παραλείψεις,  αντιφάσεις στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και έλλειψη ενημέρωσης.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυβέρνηση έχει χρέος σήμερα:

  1. Να διαμορφώσει μια ισχυρή κρατική μηχανή που από δυνάστης, θα γίνει σύμμαχος και φίλος του πολίτη.
  2. Να χτίσει συμμαχίες όχι με ισχυρούς και εφήμερους μη ηθικούς συμμάχους.

3.Να σκύψει πάνω στα καθημερινά απλά προβλήματα των πολιτών και να τα λύσει. Αυτά που δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα, αλλά είναι ζήτημα γραφειοκρατίας και καθημερινής δυσλειτουργίας του κράτους.

  1. Οι Υπουργοί και όλα τα στελέχη των διαφόρων Υπουργείων, θα πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες και στα αιτήματα τους, όχι βέβαια τα ατομικά αιτήματα και τις εξυπηρετήσεις, αλλά στα γενικά και συλλογικά. Είναι απαράδεκτο  Υπουργοί και γενικοί Γραμματείς Υπουργείων να μην απαντάνε καθόλου σε αιτήματα και αλληλογραφία πολιτών. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων και καλά βολεύτηκαν με την κατάληψη της εξουσίας, δηλαδή ότι είναι ίδιοι με τους άλλους.

Είναι απαράδεκτο να τίθεται για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, να ολοκληρώνεται η διαδικασία και στη συνέχεια να εμφανίζονται άρθρα στο νομοσχέδιο που ούτε καν ήταν στο προσχέδιο της διαβούλευσης. Κάτι τέτοιο έγινε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης εμφανίστηκε άρθρο για τα αντισταθμιστικά οφέλη από το έργο της εκτροπής του Εύηνου για την υδροδότηση της Αθήνας που ευνοεί ένα μόνο Δήμο και αφήνει έξω τους άλλους που υφίστανται τις συνέπειες του έργου και χωρίς λόγο προκαλείται μια αναστάτωση στην κοινωνία και αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων. Αυτές είναι τακτικές και επιλογές που θυμίζουν ΠΑΣΟΚ,  στη χειρότερη φάση του,  μας πάει πολύ πίσω και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην κοινωνία.

Σήμερα, το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν χρέος να σκύψουν πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας αισθάνεται προδομένο και ταπεινωμένο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ακολουθήσει την πεπατημένη, αν ακολουθήσει τα γνωστά χιλιοπατημένα μονοπάτια μιας διαχείρισης, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την εξουσία, τότε είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει και ο λαός που την εμπιστεύθηκε απελπισμένος, θα της γυρίσει την πλάτη. Γιατί καραδοκεί ο κίνδυνος της ενσωμάτωσης στην πανίσχυρη γραφειοκρατία ή τη γοητευτική διαπλοκή.

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι κάτι άλλαξε και κάτι αλλάζει καθημερινά και αξίζει αυτό να το υπερασπιστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής και μάχες ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στην Υγεία , την Παιδεία, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των αδύναμων πολιτών. Χρειάζονται, όμως, περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης αυτών που πλήττονται από την κρίση, μέτρα όχι αποσπασματικά που χάνονται μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου και της παραπληροφόρησης, που γίνεται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ειλικρίνεια μπορεί να είναι το πολιτικό  όπλο μας . Θα πρέπει η Αριστερά να θεραπεύσει το αίσθημα της διάψευσης και να το αντικαταστήσει με ένα αίσθημα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής.

Γιατί  η ηδονή της εξουσίας , όπως έγραψε ο Πάνος Σκουρολιάκος, μπορεί να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και να μας κάνει ίδιους και χειρότερους με τους προηγούμενους. Το ηθικό μας οπλοστάσιο, οι αγώνες  και οι θυσίες της Αριστεράς είναι ίσως το πιο ισχυρό αντίδοτο στην ηδονή της εξουσίας.

Το βάρος της ιστορίας είναι πολύ μεγάλο και έχουμε την ευθύνη να το κουβαλήσουμε μέχρι το τέλος!

*Ομιλία,  στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου 2016) ως αντιπρόσωπος Ο.Μ. Θέρμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close