ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Το καλωσόρισμα του Δημάρχου Μεσολογγίου στον Μητροπολίτη Δαμασκηνό

Ιστορική ημέρα ήταν η χθεσινή, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022   για την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, το Δήμο και την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης  ο Κλήρος και ο λαός, υποδέχτηκε  τον νέο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό , στην έδρα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας,  στην κατάμεστη από κόσμο, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.


Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή  και  στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ενώ σήμερα τελέσθηκε η ενθρονιστήριος λειτουργία.

Άγημα από το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, η Δημοτική Φιλαρμονική «Χρήστος Καψάλης» και ο Μουσικός Όμιλος Μεσολογγίου ”Ιωσήφ Ρωγών” απέδωσαν τις δέουσες τιμές ενώ στην πομπή συμμετείχαν σημαιοφόροι Γυμνασίων και Λυκείων, τμήμα του ιστορικού συλλόγου απ’ τους Άη – Συμιώτες και αντιπροσωπείες με παραδοσιακές φορεσιές από  συλλόγους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ως ένδειξη τιμής στο νέο Ποιμενάρχη.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα .Μακρή.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος αφού καλωσόρισε εγκάρδια τον νέο Ποιμενάρχη στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου και αφού του μετέφερε την πίστη και την αισιοδοξία που διατηρούν  οι πιστοί της Ιερής μας Μητρόπολης  στο πρόσωπο του, για συμβολικούς λόγους του  χάρισε  έναν δώρο ύψιστης  όμως εθνικής και θρησκευτικής αξίας, τον πίνακα της Εξόδου , ο οποίος με την Λιτανευτική πομπή έφθασε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση την ώρα της τελετής .

Ο  Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αντιφώνησε ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή και με εγκαρδιότητα  απευθύνθηκε στους πιστούς τους οποίους συνεπήρε με τον πλούσιο λόγο του και  συγκίνησε με τα λόγια αγάπης.

Στην δήλωσή του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της ενθρόνισης του Μητροπολίτη ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήταν μια λαμπρή ημέρα  για την Ορθοδοξία μας, την Ιερά Μητρόπολή μας   τον κλήρο και τον λαό μας.

Παρακολουθήσαμε με αισιοδοξία, αγάπη και πίστη  την ενθρόνισή του νέου μας Μητροπολίτη.  Σε  ένα   “θρόνο” προσφοράς,  έτσι όπως τον ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας μας και οι ορθόδοξες παραδόσεις μα. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι  ΑΞΙΟΣ  Ποιμενάρχης και Αντάξιος της πλούσιας παράδοσης της Ιερής μας Μητρόπολης .

Με  πίστη  ισχυρή στην προσωπικότητά του θα σταθούμε δίπλα του, ώστε το ποιμαντορικό του έργο να είναι πλούσιο, σε μια εποχή μεγάλων προβλημάτων αλλά και προσδοκιών για την κοινωνία μας».

Στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Μητροπολίτη, κ. Δαμασκηνού  παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι του νομού, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α τους οποίους ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους .

Ιδιαίτερα ευχαριστίες απέδωσε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, κ.Ιερόθεο,στον Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης με τον οποίο υπήρξε άριστη συνεργασία για την τελετή της υποδοχής και ενθρονίσεων του νέου Ποιμενάρχη αλλά και στον Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος

Τέλος ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τους γονείς του νέου Μητροπολίτη και να τους ευχηθεί να είναι πάντα γερός και  ΑΞΙΟΣ.

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος κατά την Υποδοχή-Ενθρόνιση του Μητροπολίτη ανέφερε:

«Έχω την τιμή  ως Δήμαρχος του Δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου να εκφράσω τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του  λαού του Δήμου μας  για τη σημαντική και ευλογημένη ημέρα, όπου σας υποδεχόμαστε στην Αγιοτόκο Αιτωλοακαρνανία, στα Ιερά χώματα του Μεσολογγίου , Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, κ.Δαμασκηνέ!

Eίναι μια  ημέρα συγκίνησης  και  γι αυτό   Κυρία,  Εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ζέτα Μακρή  και αγαπητοί  τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες  θα αποφύγω τις προσφωνήσεις

Καλωσορίζω όμως  με εγκαρδιότητα και ταπεινότητα τους σεπτούς Ιεράρχες των άλλων Μητροπόλεων, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους στο χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και σε εσάς Σεβασμιότατε  Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεε, για το ενδιαφέρον και τη συνέπεια  που δείξατε κατά τη διάρκεια της Τοποτηρητείας  σας με την πολύτιμη συνδρομή του Πρωτοσύγκελου Πανοσιολογιοτάτου π. Επιφάνιου και όλο τον τοπικό μας κλήρο.

Σεβασμιότατε, Άγιε Ποιμενάρχα μας,

Μετά την πανηγυρική σας εκλογή από την Ιερά Σύνοδο και την εις Επίσκοπον Χειροτονία σας, σήμερα είναι η λαμπρή μέρα ενθρόνισης σας.

Σε  ένα  “θρόνο” προσφοράς,  έτσι όπως τον ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας μας και οι ορθόδοξες παραδόσεις.

Έναν θρόνο αγάπης εμπράκτου προς τον άλλον -τον συνάνθρωπο –  έχοντας το βλέμμα πάντα εις τον Άλλον με Α κεφαλαίο – το Θεό – .

Διαδέχεστε στη θέση αυτή το Μακαριστό Μητροπολίτη, κυρό Κοσμά.

Έναν σεμνό και ταπεινό ιεράρχη που με γλυκύτητα λόγου και πλεόνασμα καρδιάς άφησε ανεξίτηλο το δικό του στίγμα.

Το Μεσολόγγι, η έδρα της Μητροπόλεως μας είναι ένας τόπος με μοναδική ιστορία, με ισχυρές παραδόσεις,  με  αξιόλογες πνευματικές καταβολές.

Ένας τόπος που στο άκουσμά του και μόνο εκπέμπει τα πιο δυνατά  μηνύματα για την πίστη στις αξίες.

Τις αξίες πάνω από τον άνθρωπο. Και  δεν  θα πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να πάψει να το κάνει.

Πλούτισε την Αγιοτόκο γη της Αιτωλοακαρνανίας με ιερατικές μορφές ηρώων, όπως ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ και ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Ζαλογγίτης  άξιοι μαθητές του Πατροκοσμά και του Εν Σκλαβαίνοις Βλασίου.

Η Ιερή μας Πόλη, ο τόπος σύμβολο που μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της βιωματικής πίστης μας στην Ιστορία, τα έθιμα και τη Λατρεία.

Αυτός ο τόπος με τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές που διατηρούνται ακμαίες χάρη στην Εκκλησία και το μεγάλο έργο των αξιόλογων κληρικών του, που εμπνέουν το δημιουργικό και δυναμικό Ποίμνιο και με ομονοούσα διάθεση στερεώνουν την Πίστη.

Αυτός ο τόπος σήμερα σας καλωσορίζει, Σεβασμιότατε, Σεβαστέ μας Πατέρα,

Ευχόμενος το ποιμαντορικό σας έργο να είναι πλούσιο, σε μια εποχή μεγάλων προβλημάτων αλλά και προσδοκιών για την κοινωνία μας!

Απευθυνόμαστε Σεβασμιότατε και οι δύο στην ίδια κοινωνία.

Ομολογώ ότι  αισθάνομαι βαριά  την ευθύνη του ρόλου μου.

Ως Δήμαρχος,  έχω υποχρέωση και στόχο να επιλύω τα προβλήματα του Δήμου μας και να βελτιώνω συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε  αγαθά ασκώντας πάντα υποδειγματικά  χρηστή  και συνετή διοίκηση.

Εσείς από την θέση σας φροντίζετε για την πνευματική ανύψωση της κοινωνίας και την έμπρακτη αγάπη και υποστήριξη της ζωής  με βάση τους ιερούς κανόνες και διδαχές.

Είναι χαρά μου να εργαστούμε από κοινού για τα κοινά μας οράματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, οι άνθρωποι του, η Μητρόπολη μας, για να παράσχουμε στήριξη στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, στους νέους μας και να κρατήσουμε τούτο τον τόπο ακμαίο και φωτεινό.

Με βάση την ιστορία μας και με το βλέμμα μας στο μέλλον να δηλώνουμε διαρκώς παρόντες και υποστηρικτικοί πλάι στο σύγχρονο τραυματισμένο άνθρωπο.

Και ναι κάθε εποχή παλεύει με τα δικά της δεινά .

Σήμερα που η γη μαστίζεται από την νωθρότητα,

Σήμερα που η πολυφωνία έχει τη δύναμη εύκολα να  οδηγήσει το πνεύμα σε σύγχυση και την ψυχή σε διχασμό

Σήμερα η Εκκλησία όπως και πάντα στις κρίσιμες στιγμές αυτού του έθνους  μαζί με την πολιτεία καλείται  να διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό ρόλο  σε ένα ανοιχτό,  διαρκή διάλογο με την κοινωνία στη σύγχρονη δημόσια σφαίρα.

Σεβασμιότατε , Σεβαστέ μας Πατέρα

Το Μεσολόγγι της Εξόδου

Το Μεσολόγγι των αποφάσεων, έχει βαθιά στην ψυχή του την πίστη ότι θα αποτελέσετε κι εσείς λαμπρό κομμάτι της ιστορίας του .

Και σας προσφέρει σε ένδειξη τιμής, σεβασμού και υϊκης αγάπης ένα δώρο.

Ένα δώρο ταπεινών υλικών. Υψίστης όμως  συμβολικής αξίας.

Είναι ο πίνακας της Εξόδου.

Το μήνυμα του είναι χαραγμένο βαθιά  στην ψυχή κάθε Μεσολογγίτη, αλλά και  κάθε ελεύθερου  ανθρώπου.

Πολλά και καρποφόρα τα έτη σας Σεβασμιότατε!

Σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία και αναφωνούμε “Άξιος”»

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button