Το ιδανικό θα ήταν, να βρίσκονται και οι δυο στη βουλή

Ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες και η δεύτερη προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν όχι παγίωση, αλλά ακόμη και διεύρυνση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Με το δεδομένο αυτό , το ενδεχόμενο εισόδου κι άλλων μικρών κομμάτων και το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, οι αλλαγές στις βουλευτικές έδρες θα είναι σημαντικές σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Η Αιτωλοακαρνανία δείχνει πως επίσης, θα επηρεαστεί.


Αν παρατηρήσει κανείς αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα, θα διαπιστώσει τη «μάχη» που δίνουν οι Σπήλιος Λιβανος και Γρηγόρης Θεοδωράκης με εκ διαμέτρου αντίθετες βέβαια, επιδιώξεις. Ο πρωην υπουργός, συνεχίζει με ένταση την προεκλογική του εκστρατεία, με στόχο την ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, έχοντας μάλιστα και την «παραίνεση» του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που πριν λίγες μέρες απο την Αμφιλοχία, ζήτησε και τέταρτη έδρα για το κόμμα του. Θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών αφού η Αιτωλοακαρνανία και ειδικά ο δήμος Αγρινίου, μόνον «βαρόμετρα» δεν ήταν στις εκλογές του Μαϊου. Στην εκλογική περιφέρεια η ΝΔ είχε προβάδισμα 14 μονάδων (39,5% με 25,8%) και στον δήμο Αγρινίου, μόλις οκτώ.

Η τοπική ΝΔ «επενδύει» ακόμη στην ύπαρξη πολλών «πασοκογενών» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα θα επιλέξουν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ή να μην ψηφίσουν καν, συμπιέζοντας τα ποσοστά του κόμματος σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια έδρας τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το κεντρικό αποτέλεσμα όμως, μπορεί απευθείας να οδηγήσει στην εξέλιξη αυτή.

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης απο την πλευρά του, γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και δίνει έναν αγώνα, σε αρκετές περιπτώσεις «μοναχικό» (σ.σ. ο κομματικός μηχανισμός εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης), με ζητούμενο την διατήρηση έστω, των ποσοστών του Μαϊου.

Λιβανός και Θεοδωράκης, διεκδικούν λοιπόν μια έδρα και η αλήθεια είναι πως και οι δυο τους διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους καταστούν χρήσιμους και για την Αιτωλοακαρνανία και για την πολιτική εν γένει, μέσα απο την παρουσία τους στη βουλή. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, τεχνοκράτης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, προσέδωσε ποιότητα στο ψηφοδέλτιο, πολιτεύτηκε ήπια προεκλογικά με επιχειρήματα και χαμηλούς τόνους, μένοντας με διακριτικότητα απέναντι σε εξαλλοσύνες και συνθήματα που «δηλητηρίαζαν» την προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Σπήλιος Λιβανος από την άλλη, «δεμένος» με φιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ, έχει παγιώσει ένα εξίσου πολιτισμένο πολιτικό προφίλ και αποτελεί  έναν γνήσιο εκφραστή του κεντροδεξιού χώρου. Το δε πέρασμά του απο την κυβέρνηση αν και σύντομο, θεωρείται επιτυχημένο, μετρήσιμο και τα αποτελέσματά του πχ στον τομέα της άρδευσης θα γίνουν σύντομα ορατά και στην Αιτωλοακαρνανία.

Το ιδανικό λοιπόν θα ήταν να βρίσκονταν και οι δυο στην επόμενη βουλή. Το εκλογικό σύστημα όμως και τα νέα δεδομένα, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Και η αγωνία και των δυο και των συνεργατών τους, κορυφώνεται. όσο οι εκλογές πλησιάζουν…

Π.Η.Τ.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Γρηγόρης Θεοδωράκης Σπήλιος Λιβανός υποψήφιοι βουλευτές