West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Κούντρου ή Κουντριώτη στο Αιτωλικό (φωτο)

Ο μικρός ναός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Αιτωλικού, στους πρόποδες του λόφου Κατσά, στη τοποθεσία Κούνδουρος, εξού και το προσωνύμιο Κούνδουρος ή Κούντρος.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις και είναι σχεδιασμένος σε ρυθμό σταυροειδούς-σταυρεπίστεγης με κεραμοσκεπή. Παράλληλα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο στοιχείο ως προς την κατασκευή: είναι κατασκευασμένος σε σχήμα που μοιάζει με πυραμίδα, αυτό οφείλεται στις ενσωματωμένες στον ναό αντηρίδες για την στήριξη των τοίχων του. Επίσης, η λιθοδομή αποτελείται από κατεργασμένους λίθους ορθογωνίου σχήματος.


Δεν διασώζονται στοιχεία για την ιστορία του ναού ούτε και για το πότε κτίστηκε ακριβώς, παρά μόνο ότι κτίστηκε προεπαναστατικώς.

Μία πλάκα σαν οικόσημο που φέρει χαραγμένο ένα σταυρό ο οποίος φέρει 4 κύκλους στα άκρα και έναν στο κέντρο και τέσσερα όμοια σύμβολα στο κάθε τμήμα του σταυρού κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο από το κελί.

Από την μελέτη του σταυρού και της πλάκας καθώς και του πυραμοειδούς σχήματος του Ναού και των υλικών που πρωτοχτίστηκε θα μπορούσαν να αντληθούν πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν όχι μόνο στην χρονολόγηση του ναού αλλά και στην συλλογή στοιχείων σχετικά με την ιστορία του Ναού.

Ο Άγιος Νικόλαος Κούντρος ή Κουντριώτης εορτάζει την 9η Μαΐου.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από ευσεβείς γονείς.
Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του
Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι
πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό,
να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να
τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς.

Κάποτε, τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τίμια Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό
στο όνομα του Οσιομάρτυρα.

Το εσωτερικό

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Η θέα

Κείμενο:
Ερευνητική Εργασία: Β1 ΓΕΛ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Θέμα: Οι Ιεροί Ναοί του Αιτωλικού: Ένας πλήρης οδηγός
Σχολικό έτος: 2013-2014

Φωτογραφικό υλικό:
Βασιλική Σ. Σουλέ
Οικονομολόγος MSC
ΙΕΣΟΕΛ – Ινστιτούτο Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

iaitoloakarnania.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Το κάτωθι κείμενο το έγραψα εγώ Βασιλική Σ. Σουλέ και το ανέβασα στο fb στις 06/12/2017 και επίσης στην πλάκα με το οικόσημο για πρώτη φορά κάνω αναφορά εγώ και κανένας άλλος. Παρατήρησα ‘οτι πάρθηκε αυτούσιο απο το προφιλ μου στο fb και πρόσθεσαν κάτω από αυτό το κείμενο το κομμάτι ¨Λίγα λόγια για τον Άγιο Νικόλαο¨. όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου. Δεν ρωτήθηκα καν για να κάνουν χρήση του κειμένου που έγραψα και του φωτογραφικού υλικού. θα παρακαλούσα να το διορθώσετε

    ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΑΙ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΥΝΤΡΟΥ η΄ ΚΟΥΝΤΡΙΩΤΗ
    ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΑΙ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΥΝΤΡΟΥ η΄ ΚΟΥΝΤΡΙΩΤΗ

    Το ξωκκλήσι του Άι Νικόλα του Κούντρου (Άι Νικόλας Κουντριώτης ή Κούντρος)
    Αιτωλικό – Κούντρος – Νότια Αιτωλικού
    © Βασιλική Σ. Σουλέ

    Ημ .Α΄ δημοσίευσης 06.12.2017

    Ο Μικρός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις. Βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της πόλης του Αιτωλικού, στους πρόποδες του λόφου Κατσά, στη τοποθεσία Κούνδουρος, εξού και το προσωνύμιο Κούνδουρος ή Κούντρος”.

    Ο ναός είναι σχεδιασμένος σε ρυθμό σταυροειδούς-σταυρεπίστεγης με κεραμοσκεπή. Είναι κατασκευασμένος σε σχήμα που μοιάζει με πυραμίδα και διαθέτει και ένα κελί. Δεν διασώζονται στοιχεία για την ιστορία του ναού ούτε και για το πότε κτίστηκε ακριβώς, παρά μόνο ότι κτίστηκε προεπαναστατικώς.

    Μία πλάκα σαν οικόσημο που φέρει χαραγμένο ένα σταυρό ο οποίος φέρει 4 κύκλους στα άκρα και έναν στο κέντρο και τέσσερα όμοια σύμβολα στο κάθε τμήμα του σταυρού κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο από το κελί. Από την μελέτη του σταυρού και της πλάκας καθώς και του πυραμοειδούς σχήματος του Ναού και των υλικών που πρωτοχτίστηκε θα μπορούσαν να αντληθούν πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα βοηθούσαν όχι μόνο στην χρονολόγηση του ναού αλλά και στην συλλογή στοιχείων σχετικά με την ιστορία του Ναού.

    Εορτάζει την 9η Μαΐου.

    Βασιλική Σ. Σουλέ
    Οικονομολόγος MSC
    ΙΕΣΟΕΛ – Ινστιτούτο Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών
    1 δημοσίευση ·

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button