West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στον Προυσό (φωτο)

Η Μαύρη Σπηλιά βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το χωριό Προυσός στο Καρπενήσι, σπίτι της Παναγία της Προυσιώτισσας.

Οδηγεί σε ένα φαράγγι από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας. Και τα δύο σήμερα, σπηλιά και φαράγγι, θεωρούνται από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ευρυτανίας, τόσο για όσους επισκέπτονται την Προυσιώτισσα όσο και για φυσιολάτρες, αναρριχητές και πεζοπόρους.


Η πρόσβαση στη Σπηλιά γίνεται από μονοπάτι που φεύγει από την Μονή Προυσού, είναι σηματοδοτημένο και η διάσχισή του διαρκεί μία ώρα κι ένα τέταρτο. Εναλλακτικά, για πιο σύντομη και εύκολη πεζοπορική διαδρομή κατάλληλη και για αρχάριους, μπορείτε να ξεκινήσετε και από το χωριό.

Η διαδρομή ξεκινά από την πέτρινη βρύση που βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα Προυσού-Τόρνου. Εκεί υπάρχει πάρκινγκ για τα οχήματα, δίπλα στο ορεινό αλλαντοποιείο Στρεμμένου.

Αφήστε το όχημά σας και συνεχίστε με τα πόδια.

Το μονοπάτι κατευθύνεται από το χωριό του Προυσού προς Τόρνο και έχει κόκκινη σήμανση για τη διευκόλυνση των πεζοπόρων.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου μισή ώρα και είναι ανηφορική. Το τελευταίο τμήμα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή, αλλά και σε όλη τη διάρκεια αποφύγετε τις υγρές πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Όπως όλη η ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, έτσι κι αυτό το μονοπάτι είναι γεμάτο πλούσια καταπράσινα έλατα. Περνά από ξύλινα γεφυράκια, μέσα στην πυκνή βλάστηση που συνομιλεί με το υγρό στοιχείο: εδώ νερά τρέχον παντού και δύο καταρράκτες χύνονται σε λίμνες στις οποίες κολυμπούν οι επισκέπτες. Ένας από τους καταρράκτες μάλιστα, ο οποίος επίσης σχηματίζει φυσική πισίνα, αγγίζει ύψος 10 μέτρων.

Στο τέλος του μονοπατιού, στη Σπηλιά, θα βρεθείτε μέσα στα επιβλητικά βράχια. Κι εδώ υπάρχουν λίμνες, καταρράκτες, πλατάνια και ιτιές, ξύλινα γεφυράκια για να τα δείτε όλα από κοντά. Στο μέρος αυτό, που ήταν πάντα κατάφυτο και προστατευμένο από τα βλέμματα και τον καιρό, κατέφευγαν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι αντάρτες για να κρυφτούν, τόσο την περίοδο της Τουρκοκρατίας όσο και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· αυτό αποκαλύπτει η κάποτε πετρόκτιστη είσοδός της, πλάτους περίπου τριάντα μέτρων, σήμερα μισογκρεμισμένη.

Το μέρος βέβαια επιφυλάσσει και μια έκπληξη. Από εκεί φεύγει για το φαράγγι μονοπάτι via ferrata, ένα από τα λίγα αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αναρριχητικό μονοπάτι χαραγμένο στην απότομη πλαγιά, εξοπλισμένο με σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα για την ανάβαση. Καλά ως εδώ με το μονοπάτι από τον Προυσό, η via ferrata όμως είναι πολύ πιο απαιτητική. Οι αρχάριοι χρειάζονται οπωσδήποτε έναν έμπειρο οδηγό, ενώ για όλους τους αναρριχητές είναι απαραίτητος ο ειδικός εξοπλισμός.

Για όσους θέλουν να θαυμάσουν από μακριά αυτές τις άγριες ομορφιές, αλλά και για τους περιηγητές που έκαναν τη βόλτα τους από τη Σπηλιά, πίσω στον Προυσό υπάρχουν δύο ταβερνάκια με καλό φαγητό και θέα στο φαράγγι και το μοναστήρι. Και για χαλάρωση μετά το φαγητό, η πέτρινη πλατεία προσφέρεται για καφέ κάτω από τον μεγάλο πλάτανο.

Πηγή: above view

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button