Ροή ΕιδήσεωνΤαξίδι στο Χρόνο

Το αρχοντικό «διαμάντι» του ιδρυτή των Ελληνικών Υφαντηρίων απειλείται με κατάρρευση (video)

Η ιστορία της αρχοντικής κατοικίας στην οδό Πειραιώς 256 των “Ελληνικών Υφαντήριων” ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και την κοσμοπολίτικη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Κωνσταντινουπολίτης Σίμος Σικιαρίδης ξεκίνησε από την Ανατολική Καππαδοκία, με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη και την Βηρυτό και εγκαταστάθηκε τελικά στα μέσα της δεκαετίας του 1920 στην Αθήνα.


Η οικογένεια Σικιαρίδη και η οικογένεια Αμπαζόγλου, «δεμένες» με γάμους μεταξύ τους, ίδρυσαν μία από τις πιο μεγάλες και θρυλικές εριουργίες. Η ιδέα της παραγωγής μαλλιού για την κατασκευή υφασμάτων και η ίδρυση μία από τις πρώτες παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, συνδράμουν στην εκβιομηχάνιση και ανάπτυξη της χώρας.

Η οικογένεια Αμπαζόγλου είχαν μεγάλη δράση ως έμποροι σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη. Διαθέτουν το μέγαρο Cercle d’Orient και το Cinema Emek στο Πέραν, καθώς και ακίνητα στην Πρίγκηπο. Ενώ η οικογένεια Σικιαρίδη αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα μέσα στην Ανατολία και τη Βηρυτό, τα δίκτυα της εποχής είναι πυκνά. Όταν έρχονται στην Αθήνα, αγοράζουν οικόπεδα στην οδό Πειραιώς. Στην Πειραιώς 256 χτίζουν το εργοστάσιο και την κατοικία τους και τα άλλα τα πωλούν σε άλλες βιομηχανίες.

Η οικογένεια επενδύει και στο κέντρο της Αθήνας και χτίζει το πρωτοποριακό για την εποχή του «Ρεξ» (Rex). Στις 22 Ιανουαρίου του 1937 εγκαινιάζει στην οδό Πανεπιστημίου 48 το άκρως εντυπωσιακό, με νεοϋορκέζικο αέρα, κτίριο του «Rex». Αυτός, εξάλλου, ήταν εξαρχής ο στόχος των ιδιοκτητών του, αδελφών Σικιαρίδη. εγγονών του Σίμου Σικαρίδη, ιδρυτή του θρυλικού εργοστασίου «Ελληνικά Υφάσματα», να φέρουν μια κοσμογονική αλλαγή στην εικόνα αλλά και στην ψυχαγωγία της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στην συνέχεια τo 1939 Ιδρύουν το Σικιαρίδειο Ίδρυμα με στόχο αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και να περιθάλπει παιδιά που έπασχαν από τράχωμα. Μεταπολεμικά και έως το 1971 λειτουργεί ως πρεβαντόριο, αναρρωτήριο όπου νοσηλεύονταν προληπτικά παιδιά με προδιάθεση για φυματίωση.

Στη Βηρυτό ιδρύεται το 1951 η Ελληνική Κοινοτική Σχολή Αναστασία Σικιαρίδου.

Το 1922 το εργοστάσιο γνωρίζει άνθηση και αποτελεί μέρος της εκβιομηχάνισης της Αθήνας, με εργατικό δυναμικό πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Το 1963 έως 1967 παρά το rebranding σε «Αγγλοελληνική Εριουργία Α.Ε.», το εργοστάσιο σταδιακά χάνει την δύναμη του και αποτυγχάνει να ξαναμπεί δυναμικά στην αγορά, έτσι το 1981 έρχεται η πτώχευση αυτής της μεγάλης επιχείρησης.

Το 1992, το κτήριο του εργοστασίου παραχωρείται από το κράτος στην Ανώτατη Σχολή Καλώς Τεχνών, επί πρυτανείας Παναγιώτη Τέτση. Οι εγκαταστάσεις αξιοποιούνται ουσιαστικά από τον πρύτανη Νίκο Κεσσανλή, το 1997 έως και σήμερα στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το 2022 ολοκληρώνεται η ενίσχυση και η αποκατάσταση του παλαιού διατηρητέου διώροφου κτιρίου, του παλιού εργοστασίου Σικιαρίδη συνολικής επιφάνειας 382,95 τ.μ. με συνολικό κόστος ανακατασκευής 1.599.600,00 ευρώ με χρηματοδότηση από τους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Δυστυχώς το επιβλητικό αρχοντικό «διαμάντι» της οικογένειας Σικιαρίδη με τις βασιλικές σκάλες, είναι πλέον εγκαταλελειμμένο και όπως βλέπετε από το βίντεο μας απειλείται με πλήρη κατάρρευση. Στο εσωτερικό μέρος της οικίας διακρίνονται βανδαλισμοί και οι κεντρικές σκάλες που ανεβαίνουν στον πρώτο όροφο έχουν ήδη καταρρεύσει.

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button