Ροή Ειδήσεων

Tο αποκριάτικο έθιμο "Χάσκαρης" αναβίωσε στο δημοτικό σχολείο Μύτικα

xaskarisΤο βράδυ της τελευταίας Αποκριάς βράζαμε 5 – 6 αυγά, τα ξεφλουδίζαμε με προσοχή, να μείνει πάνω στο αυγό η μεμβράνη που έχει από μέσα το τσόφλι του αυγού, δουλειά που απαιτούσε μεγάλη επιδεξιότητα. Αυτό γινόταν για να μην κόβεται στη μέση το αυγό όταν θα το δέσουμε με την κλωστή. Δεν πειράζει όμως κι αν δεν τα καταφέρουμε καλά.
Ο πατέρας έπαιρνε τον πλάστη που πλάθαμε τα φύλλα για τις πίτες και έδενε στην άκρη του έναν σπάγκο διπλό. Στην άκρη του σπάγκου με θηλιά στερέωνε το βρασμένο αυγό. Τα παιδιά της οικογένειας, αδέρφια και ξαδέρφια, καθόμασταν κάτω, σε κύκλο, με τα χέρια πίσω και το στόμα ανοιχτό, χάσκοντας δηλαδή. Ο πατέρας κουνώντας τον πλάστη έφερνε το αυγό μπροστά στα πρόσωπά μας και εμείς προσπαθούσαμε με το στόμα μας να το πιάσουμε. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά είχε πολύ γέλιο.
Γι’ αυτό λέγαν η Σαρακοστή αρχίζει με αυγό στο στόμα, τα αυγά της Αποκριάς και τελειώνει πάλι με αυγό στο στόμα, τα αυγά της Ανάστασης. Προλαβαίνετε να το παίξετε κι εσείς με τα παιδιά σας.
mytikaspress
Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button