ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Το 55% της Λευκάδας εμφανίζεται δασικό-ανησυχία σε κατοίκους για τις περιουσίες τους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα κατέθεσε ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αύξηση του δάσους στη Λευκάδα, επισημαίνοντας ότι το 1945 το 42%*της επιφάνειας του Νομού ήταν δασικό, ενώ το 2020 εμφανίζεται δασικό το 55%*- μία αύξηση του δάσους δηλαδή της τάξης του*31% σε σχέση με το 1945.


Τόνισε ότι αυτό αναδεικνύει το ζήτημα των δασωμένων αγρών,αναφέροντας ότι ίσως το πρόβλημα να είχε περιοριστεί αν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση που υπέγραψε το Ελληνικό Κτηματολόγιο με τον ανάδοχο του έργου κατάρτισης των χαρτών, είχαν ενσωματωθεί οι πράξεις της διοίκησης, όπως τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις δικαστηρίων και επιτροπών, πράξεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων ή δασωτέων, παραχωρητήρια, αναγνωρίσεις ιδιωτικών δασών, αποτερματισμοί δημοσίων δασών, απαλλοτριώσεις κ.α.

Τόνισε ότι χιλιάδες Λευκαδίτες ανησυχούν για την τύχη της περιουσίας τους, ότι η εξέταση χιλιάδων αντιρρήσεων θα καθυστερήσει το έργο των δασικών χαρτών, καθώς και ότι θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη, διαφορετικά θα διαιωνίζεται η αδικία εις βάρος των νομίμων συμπολιτών μας, θέτοντας 7 ερωτήματα:

1.Αν εντάχθηκαν στους χάρτες της Λευκάδας οι πράξεις της διοίκησης 2.Πόσες εκκρεμείς αιτήσεις αποχαρακτηρισμού υπάρχουν στην Λευκάδα πριν την ανάρτηση των δαικών χαρτών και από πότε, πόσες εξετάστηκαν, πόσες δικαιώθηκαν και πόσες απορρίφθηκαν έως 15/01/2021 3.Αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα παράβολα σε όσους πολίτες δικαιωθούν 4.Αν υπάρχει πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων 5.Αν υπάρχει προοπτική σύστασης περισσότερων της μίας Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων 6.Αν προγραμματίζονται προσλήψεις στα Δασαρχεία και 7.Επειδή τα περισσότερα προβληματα και αντιρρήσεις τόσο στην Λευκάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφορούν κυρίως δασωμένους αγρούς, αν προτίθεται το υπουργείο να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχα με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τις επανειλημμένες επαφές με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γεώργιο Αμυρά, αλλά και το πλήθος διαμαρτυριών των οποίων έγινα αποδέκτης από συμπολίτες μου, θεώρησα χρέος μου να καταθέσω και γραπτή ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να διερευνήσω τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Πρέπει να πω ότι ήδη, από τις συνομιλίες μου στο Υπουργείο, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόθεση να διορθωθούν οι αδικίες, να διαφυλαχθούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, ιδίως σε σχέση με τους δασωμένους αγρούς.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται και στη Λευκάδα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ο Νόμος 4685/2020 της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε λύσεις για τους οικισμούς που έγιναν μέσα σε δάση, καθώς και για αγροτικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το κράτος και καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες, κατοχυρώνοντάς τες με πράξεις της διοίκησης προ του 1975. Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην Λευκάδα, κυρίως από απαλλοτριώσεις μοναστηριακών κτημάτων.

Το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι δασωμένοι αγροί, εκτάσεις που εμφανίζονται αγροτικές το 1945 ή και το 1960, αλλά επειδή εγκαταλείφθηκε η καλλιέργειά τους, τώρα το κράτος τα χαρακτηρίζει δασικά.

Αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρα θέμα νομοθεσίας, κάτι που φάνηκε σαφώς και στην πολύ διαφωτιστική συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκάδας, με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων και παραγωγικών φορέων του νησιού μας, αλλά και με την πολύ χρήσιμη παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελου Γκουντούφα, ο οποίος είχε την καλοσύνη να αποδεχθεί την πρόσκλησή μου.

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν η πληροφορία που μου είχε δώσει ο ίδιος ο Υφυπουργός κ. Αμυράς, ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αποτελούμενη από δασικούς, νομικούς και μελετητές, η οποία μάλιστα θα καλέσει τοπικούς εκπροσώπους που γνωρίζουν τα ειδικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, για να μεταφέρουν τα ζητήματα και να προτείνουν λύσεις. Αυτή η διαδικασία θα γίνει βεβαίως και για τη Λευκάδα, για την οποία θα συζητηθεί, εξ όσων γνωρίζω, εκτός από το πρόβλημα των δασωμένων αγρών, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων Νήσων, και άλλα.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι το δασικό είναι ένα πολύπλοκο θέμα, με συνταγματικές επιταγές που κάθε Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί. Επιπλέον, η κατάρτιση δασικών χαρτών είναι δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρώπης και των θεσμών. Μάλιστα η πρόοδος του έργου θα συζητηθεί και στο επερχόμενοEurogroupτου Μαΐου. Επομένως, υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Επιπλέον, τονίζω ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει ήδη ξεκάθαρη πολιτική βούληση να προστατεύσει την ιδιωτική περιουσία και είναι αποφασισμένη οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο να απεικονίζουν την πραγματικότητα. Από εκεί κι έπειτα, αναμένω την απάντηση στην ερώτηση, και παραμένω στη διάθεση των συμπολιτών μου για να βοηθήσω να φτάσουν όλα τα προβλήματα στο Υπουργείο και να δοθούν λύσεις δίκαιες, ρεαλιστικές και βιώσιμες για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και για το περιβάλλον.»

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button