ΆποψηΡοή Ειδήσεων

“Το τμήμα ΔΠΠΝΤ παραμένει έρμαιο πολιτικών και πανεπιστημιακών σκοπιμοτήτων”

Γράφει η Μαρία Όλγα Καραπάνου*

Σύμφωνα με τον Νόμο 4610/2019 του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταργήθηκε για να ενταχθεί, στο νεοϊδρυόμενο με τον ίδιο νόμο, τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Σχολής ΑΚΕ.


Ο ίδιος νόμος αναφέρει ότι τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ εντάσσονται στο νέο τμήμα, ωστόσο αφήνει στον αέρα το ζήτημα συμβατότητας-ακαδημαϊκής σχέσης των αποφοίτων του ΔΠΠΝΤ με το νέο τμήμα.

Το πτυχίο που απονέμει το καταργημένο ΔΠΠΝΤ είναι ενιαίο και προσδιορίζεται από τις κατευθύνσεις: Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και Πολιτισμικής Πληροφορικής/Τεχνολογίας.

Ωστόσο το νέο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας δεν διαθέτει μαθήματα, ούτε κατεύθυνση πληροφορικής, ενώ παράλληλα, δεν παρέχει κατεύθυνση Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Συνεπώς τα 2 τμήματα μεταξύ τους είναι ασύνδετα τόσο στο θέμα της Πολιτιστικής Διαχείρισης, όσο και στον θέμα των Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Σύμφωνα με την Πρύτανη του Παν. Πατρών κ. Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου το τμήμα ΔΠΠΝΤ ΔΕΝ διαθέτει επαγγελματικά δικαιώματα.

Πιθανότατα η κ. Πρύτανης δεν γνωρίζει, ή κάνει πως δεν γνωρίζει, ότι εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα,
υπάρχει ο κλάδος ΠΕ Πολιτιστικής Διαχείρισης, ως ανεξάρτητος διεπιστημονικός κλάδος με δικά του επαγγελματικά δικαιώματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η Πρύτανης ομολογεί ότι εδώ και ένα χρόνο ετοιμάζαμε με το Υπουργείο την κατάργηση του ΔΠΠΝΤ και ίδρυση τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (https://youtu.be/a2mcvVBLJ_k?t=5465).
Ταυτόχρονα, με τον Νόμο 4610/2019 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών (ΤΠΔΜΒ) της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τον Βόλο (http://www.uth.gr/tmimata/cult) που είναι ολοφάνερη η σχέση του ως αντικείμενο με το ΔΠΠΝΤ !!!
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του νεοιδρυθέντος τμήματος (http://www.uth.gr/static/miscdocs/acad/pps_politismou_v2.pdf) γίνεται φανερή η προσπάθεια αντιγραφής του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών
(http://www1.culture.upatras.gr/wp-content/uploads/2018/06/SG-2018-2019-el.pdf) και η σκόπιμη μεταφορά του ως ακαδημαϊκό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας !!!

Έχει δηλώσει η νέα Υπουργός κ. Ν. Κεραμέως (12 Ιουλίου 2019, https://youtu.be/h9KhvXfltek?t=178) για την ίδρυση της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ότι δεν χρειάζεται η χώρας μας 4η Νομική.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν 10 τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (δηλαδή οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ Αρχαιολογίας ή/και ΠΕ Ιστορικών ή/και ΠΕ Ιστορίας-Αρχαιολογίας):

1. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Αθήνα.
2. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη.
3. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Παν. Ιωαννίνων, Ιωάννινα.
4. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Παν. Κρήτης, Ρέθυμνο.
5. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, ΔΠΘ, Κομοτηνή.
6. Τμήμα Ιστορίας, Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας, Ιόνιο Παν., Κέρκυρα.
7. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Παν. Πελοποννήσου, Καλαμάτα.
8. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Παν. Θεσσαλίας, Βόλος.
9. Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Παν. Αιγαίου, Ρόδος.
10. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Παν. Αιγίου, Μυτιλήνη.
Γιατί λοιπόν να υπάρχει ακόμα ένα τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, το 11ο στο Πανεπιστήμιο Πατρών ; Γιατί να βιώνουμε αυτή την επαγγελματική κονιορτοποίηση;

Από όσα έχουν διαδραματιστεί από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και σήμερα (2/2020) είναι φανερό ότι υπάρχουν έντονες πολιτικές σκοπιμότητες που θέλουν το ΔΠΠΝΤ να είναι καταργημένο.

Αφενός, η Πρυτανεία του Παν. Πατρών επιδιώκει να έχει ως τμήμα ένα «Κλασικό τμήμα Σπουδών» που θα φέρει «κύρος» και «περισσότερους φοιτητές» στους κόλπους του Πανεπιστημίου.

Αφετέρου, αφού η νέα Υπουργός δεν είναι υπερ της ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα, επιθυμούν (Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης) να φέρουν μια εναλλακτική πρόταση με το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Δυστυχώς είναι φανερό ότι τα τμήματα που έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο αμιγώς την Πολιτιστική Διαχείριση, δεν έχουν πετύχει στον Ελληνικό χώρο.

Μην ξεχνάμε το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Παν. Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Παρότι ιδρύθηκε το 2003, με κατευθύνσεις την Ιστορία & Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών και Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών δυστυχώς οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού βγαίνουν ως φιλόλογοι.

Γιατί ο κλάδος των Πολιτιστικών/Πολιτισμικών Διαχειριστών δέχεται τέτοιο πόλεμο; Γιατί είναι φανερά, τόσο αντίθετοι με τον συγκεκριμένο κλάδο, ορισμένοι αρχαιολόγοι.

Μην ξεχνάμε ότι στο ΔΠΠΝΤ, ο Πρόεδρος του τμήματος, ως αρχαιολόγος, έχει πολλές φορές δείξει την απέχθεια του απέναντι στο κλάδο των Διαχειριστών επιθυμώντας άλλωστε την κατάργηση του τμήματος στο οποίο είναι ο ίδιος Πρόεδρος !!!

Αφού για την Πρύτανη, το τμήμα δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα, και δεν είναι απαραίτητο (όσο ένα Ιστορικό-Αρχαιολογικό) γιατί δεν μας εξηγεί την τόση προσπάθεια των αρχαιολόγων-ιστορικών να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της διαχείρισης.

Υπάρχει μήπως κάποιο, πρόβλημα ανταγωνισμού, όταν το ΤΔΠΠΝΤ προσφέρει πτυχίο Διαχείρισης σε προπτυχιακό επίπεδο, όταν δεν υπάρχει ακόμα τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που να προσφέρει αυτή την κατεύθυνση ; (Γιατί το τμήμα της Καλαμάτας το έχουν υποβαθμίσει σε «φιλολογικό»;

Το τυράκι είναι στην φάκα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιδιώκει να έχει τμήματα κλασικών σπουδών. Ένα Ιστορικό-Αρχαιολογικό και ένα Νομικής.

Περισσότεροι φοιτητές, περισσότερη εισροή χρημάτων στην Πάτρα… Δυστυχώς όμως το τμήμα Νομικής δεν ιδρύθηκε. Δυστυχώς και για τον κ. Περιφερειάρχη που ως νομικός το ήθελε.

Απογοητευμένος, λοιπόν αποφάσισε να εμπλακεί στην επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ, έστω στην ύστατη στιγμή…
Οι τοπικές δημοτικές αρχές του Αγρινίου, εδώ και χρόνια ήταν αμέτοχες στο ζήτημα του ΔΠΠΝΤ. Ουδέποτε το στήριξαν.

Ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν. Ακόμα και σήμερα πολλοί δημότες δεν ξέρουν το ΔΠΠΝΤ !!! Η μόνη κινητοποίηση για το ΔΠΠΝΤ;

Όταν μαθεύτηκε ότι το Ιστορικό-Αρχαιολογικό θα μεταφερθεί στην Πάτρα από το Αγρίνιο. Θα χαθούν ενοίκια και φοιτητές !!! Άμα έμενε Αγρίνιο;

Ποιος θα σκοτιζόταν μετά για επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ ; Αφού άλλωστε αναφέρθηκε και ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο ; Σιγά μωρέ για το ΔΠΠΝΤ. Θα έρθει άλλο…

Ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν οι δημοτικές αρχές. Οι ίδιες που το 2007-2014 και 2014-2020 δεν πρόσφεραν ούτε ένα χέρι βοηθείας και στήριξης στο τμήμα.

Οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας ; Άφαντοι. Της κυβέρνησης ; Εξαφανισμένοι. Άχρωμοι, άγευστοι, χωρίς γνώμη και γνώση για το θέμα !!!

Χωρίς να απαντάνε στις εκκλήσεις, στα αιτήματα των φοιτητών, ούτε καν να απαντάτε σε επίσημες προσκλήσεις.
Μόνο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλος έφερε το θέμα στην Βουλή, και αυτό μετά από παρέμβαση φοιτητών του ιδίου πολιτικού χώρου.

Παρεμπιπτόντως, από τον Νοέμβριο οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ, είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του τμήματος. Πότε σταμάτησε η κατάληψη;

Όταν τσίμπησαν το τυράκι οι δύστυχοι φοιτητές. «Θα επανεξεταστεί το ζήτημα των τμημάτων του Παν. Πατρών».
Το σκεπτικό της Πρυτανείας ; Απλό. Οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ είναι 3 χρονιές ακόμα (2 μέχρι 4 έτος).

Θα αναφερθούμε σε επανίδρυση, να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Θα πάρει η προετοιμασία του φακέλου-πρόταση για επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ (που θα κατατεθεί στην νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης-ΕΘΕΑ του Υπουργείου Παιδείας) 1-2 χρόνια…

Αφού δεν θα υπάρχουν φοιτητές του ΔΠΠΝΤ για να εμποδίσουν το έργο μας, αποσύρουμε τη πρόταση επανίδρυσης του ΔΠΠΝΤ. Τόσο απλά.

Το ΤΔΠΠΝΤ δυστυχώς παραμένει έρμαιο πολιτικών και πανεπιστημιακών σκοπιμοτήτων.

Παραμένει έρμαιο ορισμένων που το βλέπουν ανταγωνιστικά, που επιδίωκαν την κατάργηση του τμήματος από την αρχή γιατί ήθελαν να καλύψουν τις δικές τους προσωπικές βλέψεις.

*Δικηγόρος, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης (LLM, MPhil, PHD)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button