Δυτική Ελλάδα

Tιμούνται oι Άγιοι της Αιτωλοακαρνανίας

po-agioi-aitolΤο Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2013, Κυριακή του Τυφλού, με αφορμή την εορτή των Αγίων του Νομού  μας, η Ιερά Μητρόπολη προγραμμάτισε λατρευτικές εκδηλώσεις. Να πούμε ότι την ΣΤ΄ Κυριακή από του Θωμά, με Συνοδική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, γίνεται  κοινός εορτασμός όλων των  Αιτωλοακαρνάνων  Αγίων. Η τοπική μας Εκκλησία θα τιμήσει ιδιαιτέρως τους Αγίους μας το παραπάνω Σαββατοκύριακο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά σύμφωνα με  πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή του Τυφλού – Σύναξη των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων, 9 Ιουνίου 2013, αναφέρει ότι, θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Πόλη της Βόνιτσας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση όπου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Επιφάνιος  Καραγεώργος θα μιλήσει επίκαιρα με θέμα «Συν πάσι τοις Αγίοις». Η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Αρχιδιάκονος Άνθιμος», υπό την Διεύθυνση του Α/ψάλτη κ. Γιάννη Δακαλάκη πλαισιωμένος από μαθητές και πτυχιούχους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης» θα αποδώσουν επίκαιρους Εκκλησιαστικούς Ύμνους. Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Ιεροψαλτών θα τιμήσει ιεροψάλτες για την πολυετή προσφορά τους στα ιερά αναλόγια.

Όλοι μας είναι καλό να συνεορτάσουμε με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη των Αγίων μας την ημέρα αυτή. Ιδιαιτέρως σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που στερείται ουσιαστικών προτύπων ζωής και θα πρέπει να έχουμε τις Αγίες αυτές μορφές –  προσωπικότητες ως φωτεινούς οδοδείκτες στη ζωή μας.

Με αφορμή την εορτή των Αγίων μας θα ήθελα, ως συγγραφέας του βιβλίου με τον παραπάνω τίτλο, να γράψω αυτό το άρθρο και να θυμίσω σε όλους τους φίλους αναγνώστες ότι στην εποχή που ζούμε χρειάζεται να πλησιάσουμε περισσότερο την Εκκλησία μας. Δυστυχώς έρχονται πιο δύσκολοι καιροί και όπως την εποχή που έζησαν οι Άγιοί μας υπήρχαν προβλήματα έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα με την σημερινή τους μορφή.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι γεμάτος από φυσικές ομορφιές, έχει λαμπρά ιστορία αλλά και σφύζει από εκκλησιαστική ζωή. Παντού βρίσκεις παλαιούς αλλά και νέους Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια και κάποτε η Βαράσοβα ονομαζόταν το Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας. Ο τόπος μας έχει μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία και την χαρακτηρίζουν οι βίοι των Αγίων μας.

Σήμερα επιβάλλεται να μελετήσουμε τους Μεγάλους Αυτούς παιδαγωγούς και μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Τα παιδιά μας θα πρέπει να διδαχθούν σωστά αυτούς που υπηρέτησαν Χριστιανικές αξίες και ιδέες, αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία. Οι Άγιοί μας έζησαν, στον τόπο μας και πότισαν πνευματικά τον δουλωμένο Χριστιανό από τον σκληρό και βάρβαρο κατακτητή και μέσα από τον δρόμο του πόνου, της συνειδητής αυτοθυσίας και αυτοπροσφοράς οι Νεομάρτυρες οδηγούνται στη θέωση.  Οι Άγιοι είναι οι οδοδείκτες και οι τιμητές της ηθικής τάξης. Είναι οι αποδέκτες, οι εκφραστές και οι εκτελεστές των εντολών του Τριαδικού Θεού.

Η περίοδος της Τουρκοκρατίας θεωρείται καθοριστική για τον Χριστιανισμό. Μεγάλες προσωπικότητες πρόσφεραν την ευλογία τους στο γιγάντωμα της Πίστης, στο Χριστό και το Ευαγγέλιο. Ο Ευγένιος Γιαννούλης, ο Κοσμάς ο Αιτωλός και οι άλλοι Άγιοι Αιτωλοακαρνάνες, ιδρύουν τα πρώτα σχολεία στην περιοχή μας. Όλοι τους δίδαξαν τον λόγο του Θεού και μαρτύρησαν για την μοναδική τους πίστη στον Τριαδικό Θεό.  Η Αιτωλοακαρνανία πρόσφερε και προσφέρει στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό και άλλα πολλά. Ο Αγιορείτης γέροντας Παίσιος μας λέει: «… Την Ορθοδοξία μας ως Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και τους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας…».

Αγιοτόκος χαρακτηρίστηκε η Αιτωλοακαρνανία μας. Εδώ έζησαν, αγιάστηκαν και μαρτύρησαν πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας, ασκητές, μάρτυρες και νεομάρτυρες. Χρέος μας είναι να τους γνωρίσουμε και η γνωριμία μαζί τους θα μας διδάξει, θα μας αφυπνίσει έτσι ώστε να ξεκινήσουμε και εμείς τον πνευματικό μας αγώνα έχοντας ως πρότυπα τους Αγίους μας.

Πλούσια και σπουδαία, η Αγιολογική παράδοση της Αιτωλοακαρνανίας όπου τα χώματά της είναι αγιασμένα και ποτισμένα με το αίμα των Οσίων και Αγίων της. Αυτούς τους ασκητές που οι ηθικές μορφές των δεν χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων θα καταγράψω στη συνέχεια.

        Ο Εθναπόστολος των Σκλάβων, ο μεγάλος Δάσκαλος, Προφήτης, Ισαπόστολος, Διαφωτιστής του Γένους Άγιος και Ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός, προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου το 1714 και πέθανε μετά από φρικτά βασανιστήρια,  στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης που γεννήθηκε στο Μονοδέντρι της Ηπείρου το 1209. Ο Άγιος έζησε σε μια σπηλιά του Βάλτου στις αρχές του 13ου μ. Χ. αιώνα και πέθανε στις 15 Μαΐου 1282.

Ο Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης που καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου. Ασκήτεψε στον Τρύφο Ξηρομέρου. Γεννήθηκε το 800 περίπου. Πέθανε σκοτώνοντάς τον  κάποιοι κυνηγοί της περιοχής, στις 23 Ιουνίου.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος από τα Σκλάβαινα. Έζησε στα τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.  Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 950 και μαρτύρησε στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή σε ηλικία 56 χρόνων.

Ο Όδιος Δαυίδ ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας, Ακακίου, που γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα Λοκρίδος το 1485 και πέθανε το 1570.

Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός που γεννήθηκε το 1597 στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου και πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1628.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Ανώνυμας, από την Πελοπόννησο που μαρτύρησαν στην Πόλη του Αγρινίου στις 2 Νοεμβρίου 1786.

Ο Άγιος Θεωνάς, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, μαθητής του Ιακώβου του Νεομάρτυρα. Γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. και πέθανε στα τέλη του ιδίου αιώνα.

Ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας, που γεννήθηκε στην Καστοριά. Ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, και πέθανε μετά από φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.

Οι Ιεροδιάκονοι Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα που ασκήτεψαν και αυτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα. Πέθαναν και αυτοί μετά από φρικτά βασανιστήρια την 1 Νοεμβρίου 1520.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας,  που γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1790 και πέθανε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.

Οι Άγιοι αυτάδελφοι Συμεών και Θεόδωρος, κτήτορες της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και έζησαν τον 4ο αιώνα μ. Χ.

Ο Οσιολογιώτατος  Ιερομόναχος Χρύσανθος, αδελφός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Γεννήθηκε στο Χωριό Ταξιάρχες  του Δήμου Θέρμου το 1712 και πέθανε στη Νάξο το 1785.

Ο Όσιος Αρσένιος ο Βαρνακοβίτης, που γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια του 11ου αιώνα μ. Χ. στο χωριό Καρνές του Νομού Φωκίδας και πέθανε το Μάιο του 1111.

Το πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», το οποίο προλογίζουν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι των Γραμμάτων, είναι μοναδικό στο είδος του και πληρέστερο παντός άλλου, πωλείται από τα βιβλιοπωλεία της Μητροπόλεως, στο Αγρίνιο (ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ) και στο Μεσολόγγι (ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ), σε τιμή προσιτή. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει μέσα από τις σελίδες του τη ζωή, το πνευματικό έργο των Αγίων, καθώς και για τα βασανιστήρια που υπέστησαν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button