Τηλεργασία: Τα ορθοπεδικά προβλήματα που προκαλεί

Με την επέλαση του Covid τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την δουλειά από το σπίτι.

Οποιοσδήποτε ορθοπαιδικός μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η τηλεργασία εγκυμονεί κάποια σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή στάση του σώματος κατά την διάρκεια της εργασίας μας.


  1. Πόνος στην πλάτη

Ενδεχομένως είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως. Ο πόνος στην πλάτη είναι συνώνυμο της κακής στάσης του σώματος. Η τηλεργασία, δυστυχώς, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Δουλεύοντας από τον καναπέ, το κρεβάτι ή το τραπέζι και όχι με την κατάλληλη καρέκλα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Ένας καλός τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι, αν γίνεται, να σηκωνόμαστε κάθε 30 λεπτά περίπου και να στεκόμαστε για 3 λεπτά δίχως στήριξη. Ακόμα καλύτερα, αν μπορούμε σ’ αυτό το χρόνο να κάνουμε και διατάσεις.

  1. Πόνος στον αυχένα

Από τα συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα που κάποια στιγμή οι περισσότεροι από εμάς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο πόνος στον αυχένα είναι και αυτός συνέπεια της κακής στάσης του σώματος. Το πιο πιθανό αίτιο είναι ότι έχουμε τοποθετήσει σε λάθος ύψος τον υπολογιστή μας ή, αν δουλεύουμε σε γραφείο, δεν έχουμε διαλέξει την καλύτερη δυνατή καρέκλα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να δουλεύουμε από τον καναπέ ή το κρεβάτι, καθώς είναι δεδομένο ότι θα μας δημιουργήσει θέματα. Για να αποφύγουμε βλάβη στον αυχένα, θα πρέπει ξανά να αναζητήσουμε την κίνηση και τα διαλείμματα από το κάθισμα, με την ίδια ακριβώς λογική και διάρκεια όπως και με την πλάτη. Ακόμα, ο κάθε ορθοπαιδικός, θα μας πρότεινε να επενδύσουμε σε μια καλή εργονομική καρέκλα, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

  1. Προβλήματα στις αρθρώσεις

Δεν είναι μόνο η σπονδυλική μας στήλη που κινδυνεύει. Το κάθε άλλο, η πολύωρη καθιστική ζωή και η κακή στάση του σώματος μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και στις αρθρώσεις μας. Τα γόνατα και οι καρποί κινδυνεύουν περισσότερο. Μπορεί η κακή στάση σώματος να μην είναι ικανή να μας δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα που να απαιτούν επεμβάσεις όπως αρθροπλαστική γόνατος, ωστόσο μπορεί να μας προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες βλάβες. O πόνος στα γόνατα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η καρέκλα μας είναι πιο κοντή από ότι θα έπρεπε ή ότι καθόμαστε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Το κλειδί και εδώ είναι η κίνηση και η άσκηση. Όσον αφορά τους καρπούς, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο για το λάπτοπ μας. Ο πόνος στους καρπούς οφείλεται συχνά στο ότι αναγκάζονται να λυγίζουν αρκετά για να γράψουμε στο πληκτρολόγιό μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Προφανώς για οποιοδήποτε πρόβλημα, ειδικά αν επιμένει, ένας ορθοπαιδικός είναι η καλύτερη λύση.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: τηλεργασία