ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Kοινές πρωτοβουλίες Δήμου Ξηρομέρου και Περιφέρειας για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη

Το προτεινόμενο σχέδιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, κατά το σκέλος που αφορά το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας, ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Πάνος Χολής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αρχικά αναλύθηκε το ιστορικό των υδατοκαλλιεργειών στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, όσο και από την πλευρά της ΠΑΝΣΥ για την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ διατυπώθηκε η διαφωνία τους σχετικά με την επέκταση και την τοποθέτηση νέων μονάδων, πέραν των υφισταμένων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική ανάπτυξης ενός σημαντικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα, αυτού των υδατοκαλλιεργειών.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ζητούμενο είναι οι ανθρωπογενείς και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο θετικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή. «Βασική παράμετρος σε μια χωροταξική πολιτική είναι και να ρυθμίζει τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό και κοινωνικό χώρο, προκειμένου να διασφαλίζεται η παραγωγική και κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι αφού γίνει η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα πρέπει να αναδειχθούν και να προταθούν λύσεις συμβατές για ζητήματα που απορρέουν από τη γενικότερη έλλειψη χωροταξικού πλαισίου στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συναντίληψη, αλλά και ταυτόχρονα συμφωνία να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο παράκτιο μέτωπο Αστακού-Μύτικα, περιοχή που ενδείκνυται για ήπια τουριστική ανάπτυξη, εναλλακτικό τουρισμό και παράκτια αλιεία. Είναι σε γνώση όλων μας ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένων που έχουν διαμορφωθεί από παραλείψεις του παρελθόντος, όμως είμαστε μαζί Α και Β βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να γίνουμε καταλύτες για την κοινωνική συναίνεση, επ ωφελεία των πολιτών και μόνο». 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ για την τηλεδιάσκεψη

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κο Νεκτάριο Φαρμάκη.

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου το απόγευμα, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης το προτεινόμενο σχέδιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Κος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Κος Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κος Κώστας Κούστας, ο ενεργός πολίτης και Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Κος Πάνος Χολής εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, ανέπτυξαν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείτε στη παράκτια περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, με το προτεινόμενο σχέδιο της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. (προϊόν ενός ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011), που προβλέπει την περιβαλλοντική και χωρική πίεση του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου μέσω της επέκτασης και υπέρ διόγκωσης τις παραγωγικής δραστηριότητας.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα τεράστιο βιομηχανικό ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο που οδηγεί τον τόπο σε αναπτυξιακή μονοκαλλιέργεια, αναιρώντας κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό, απωθώντας εκ των πραγμάτων κάθε άλλη δραστηριότητα στο παράκτιο κομμάτι Αστακού – Μύτικα – Καλάμου, που μέσα από τους σχεδιασμούς τόσο του Δήμου Ξηρομέρου όσο και της Περιφέρειας, προορίζεται για παραθεριστικές και εναλλακτικές δραστηριότητες τουρισμού, δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν, και ανάπτυξη της παράκτιας Αλιείας.

Οι ομιλούντες στοιχειοθέτησαν τις απόψεις τους και ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη να σταθεί δίπλα στον Δήμο Ξηρομέρου και στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποσυρθεί η Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, να επαναχωροθετηθεί από μηδενική βάση με την καταλυτική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η χωροθέτησή της να ενταχθεί στη συνολική θαλάσσια χωροθέτηση και στο σχεδιασμό των παράκτιων ζωνών. Να μη χαρακτηριστεί καμία ζώνη ως Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, στο παράκτιο μέτωπο της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Κος Περιφερειάρχης αναγνώρισε το βάσιμο και το δίκαιο του συγκεκριμένου αιτήματος για το παράκτιο κομμάτι και με σχετικό του πρόσφατο δελτίο τύπου, αποτύπωσε καθαρά την συναντίληψη, αλλά και ταυτόχρονα την συμφωνία να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια, προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.

Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα συνεχιστεί, ώστε να μην δημιουργηθούν ζώνες Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button