Γεγονότα

Τι συζητήθηκε στην σύσκεψη για τα αδέσποτα-απομακρύνεται η δημιουργία οργανωμένου ενδιαιτήματος (ηχητικό)

syskepsi-adespota (6)

Αν και στην σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρχαν κάποιες απουσίες, η συζήτηση που έγινε ήταν ουσίας και συζητήθηκε όλο το εύρος της διαχείρισης του σοβαρού ζητήματος των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στον Δήμο Αγρινίου και ειδικά εντός της πόλης, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έξαρση.

Αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν στην αίθουσα όπου προήδρευσε ο αντιδήμαρχος Ι. Φαρμάκης , ενώ έντονη υπήρξε και η παρουσία φιλοζωικών οργανώσεων. Στην συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Φαρμακη, τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από θέματα, που φτάνουν από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών, μέχρι την διαχείριση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων. Ειδικά σχετικά με τα δεσποζόμενα ο κ. Φαρμάκης σημείωσε πως στην κατεύθυνση της σωστής τους διαχείρισης θα δραστηριοποιηθεί και η Δημοτική Αστυνομία και συμπλήρωσε πως πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν το νόμο σχετικά με την αναπαραγωγή των ζώων τους, την σήμανση κλπ.

Σε δηλώσεις του στην ενημερωτική εκπομπή “Χωρίς… Παράσιτα” με τον Παναγιώτη Τσακανίκα του agriniowebradio.gr o κ. Φαρμάκης τόνισε πως το θέμα των δεσποζόμενων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έξαρση του προβλήματος των αδέσποτων, ενώ έκανε γνωστό πως απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας οργανωμένου ενδιαιτήματος – “κυνοκομείου”στην περιοχή όπου βρίσκονταν ο παλιός δημοτικός λαχανόκηπος. Εξήγησε ακόμη πώς ο Δήμος με τη βοήθεια εργαζομένων οκταμήνων σκοπεύει να διαχειριστεί την απομάκρυνση των αδέσποτων από το κέντρο της πόλης και τόνισε την βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην ευαισθητοποίηση των μικρών ηλικιών.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Φαρμάκη:

syskepsi-adespota (8)

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

syskepsi-adespota (4)

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν εκπρόσωποι όλων των φορέων και ειδικότερα: η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και ΠαιδείαςΜαρία Σαλμά, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ΜαρίαΠαπαγεωργίου, oΔιοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κων/νος Σπυρόπουλος, ο Διοικητής Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου κ. Νταλαπέρας,o Δ/ντής Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου  Ιωάννης Αναστασίου, o Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Aντιπύραρχος Χριστόφορος Μπόκας, o Δ/ντης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλ/νίας Νικόλαος Φατούρος, o Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας  Φώτιος Παπούτσης, o Συνήγορος του Δημότη του Δήμου Αγρινίου Κων/νος Χειμώνας, o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου ‘Ο ΕΡΜΗΣ’  Παναγιώτης Μπεσίνης, πολλοί Πρόεδροι των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγρινίου, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Κος Θεόδωρος Τσιλίκας, Εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ-Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, του Δασαρχείο, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτ/νιας, φιλοζωικών σωματείων, κτηνίατροι, εκπαιδευτές σκύλων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νιας και του Δήμου Αγρινίου και τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου: ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, η πρόεδρος  της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου και Εκπρόσωπος της Π.Φ.Π.Ο.  Β. Αναγνωστοπούλου και η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ‘Οι φίλοι των ζώων’  Π. Ντέμου.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

adespota-syskepsi-1Στη σύσκεψη προέδρευσε ο αντιδήμαρχος και εντεταλμένος σύμβουλος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κτηνίατρος Ιωάννης Φαρμάκης ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες προς τους παρευρίσκοντες και τόνισε ότισκοπός της σύσκεψης είναι η αλληλοενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς ώστε να υπάρξει στενή συνεργασία του Δήμου Αγρινίου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η συνύπαρξη και η συμβίωσή με τα ζώα να είναι αρμονική σε ένα υγιές, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ευχάριστο για τους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Βασιλική Καραπαπά(προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου) παρουσιάζοντας συνοπτικάτις δράσεις/ενέργειες του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αγρινίου και ειδικότερα στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης των μαθητών με θέμα «Αγαπάμε τα ζώα, δημιουργούμε πολιτισμό» που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου το σχολικό έτος 2016-2017 και το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση και υλοποίηση για τη νέα σχολική χρονιά. Το συντονισμό της σύσκεψης έκανε η κ. Β. Χατζηαγάπη, γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγήςτης Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ή μη της υπάρχουσας νομοθεσίας και ειδικότερα για: τα πρόστιμα ως μέτρο συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τα δεσποζόμενα ζώα ως πηγή αδέσποτων ζώων, την περισυλλογή, την προσωρινή διαμονή – επανατοποθέτηση αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, τα προσωρινά ενδιαιτήματα, το μεγάλο κόστος που προκύπτει από τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εγκατάλειψη και τις δηλητηριάσεις, και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Όλοι συμφώνησαν ότι η κύρια πηγή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων  και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα ζώα για την τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών βάση των διατάξεων και ότι οι ενημερώσεις στα σχολεία θα αποτελέσουν βάση για την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών.

syskepsi-adespota (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button