ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Τι συμβαίνει πραγματικά στην Αιτωλοακαρνανία;

Γράφουν οι Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Αποστολάκης , μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)

Εδώ και κάποιες εβδομάδες η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται αναφορικά με τον κορονοιό, μαζί με ορισμένες ακόμη, στη λίστα των περιοχών της χώρας που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας για δύο λόγους: την αύξηση των κρουσμάτων-θανάτων και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Είναι “απείθαρχοι” οι κάτοικοι, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, ή έχει αφεθεί υγειονομικά η περιοχή στη μοίρα της, όπως οι περισσότερες, αν όχι όλες, της χώρας μας;

Στην αρχή έγινε πανελλήνια γνωστή για την ΜΕΘ-covid του νοσοκομείου Αγρινίου. Τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτήν (κοντά στο 100%) αποδόθηκαν εν τέλει στον διοικητή του νοσοκομείου που αποπέμφθηκε, αν και επιχειρήθηκε να διωχθούν πειθαρχικά οι γιατροί.

Οι προϊστάμενοί του, ωστόσο, ο διοικητής της ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραμένουν στη θέση τους. Τι κι αν το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της υγειονομικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της επαρχίας στη χώρα μας; Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας ασθενών και εργαζομένων, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που ρημάζουν, οι ιδιωτικοποιήσεις λειτουργιών και υπηρεσιών που γνωρίζουν νέες δόξες, δεν κρίθηκαν από τους ιθύνοντες “επαρκείς” λόγοι για να … κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Τοπική καραντίνα επικρέμαται πάνω απ’ τα κεφάλια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες που τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία “υψηλού κινδύνου”. Πιθανόν οι κάτοικοι να κληθούν να πληρώσουν την “ατομική ανευθυνότητά” τους, για να συνεχίσουν οι πραγματικοί υπόλογοι και υπεύθυνοι, η κυβέρνηση και οι “ακαταδίωκτοι” (ει)δικοί της, να έχουν ασυλία. Οι δεύτεροι να “ξεπλένουν επιστημονικά” τις πολιτικές ιεραρχήσεις κι επιλογές της πρώτης και συνολικά του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Βλέπετε, δε κοστίζει τίποτε να φορτώνεις δικές σου ευθύνες στο λαό. Ή μήπως, όχι;

Το αφήγημα έχει “φτιαχτεί”. Φταίνε, λέει, οι ανεμβολίαστοι που αποτελούν “κίνδυνο” και ιδιαίτερα η νεολαία με τις συναθροίσεις της που αποτελεί “υγειονομική βόμβα”. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι μαζικής εργασίας που δεν τηρείται κανένα πρωτόκολλο “δεν ευθύνονται” για την μαζική διασπορά του ιού. Οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και οι κυβερνητικοί τακτικισμοί οδηγούν σε τραγελαφικά αποτελέσματα. Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, η μετάλλαξη “Δ” εξαπλώνεται και τα εμβόλια εκπορεύονται από πολύ συγκεκριμένα δυτικά μονοπώλια του φάρμακου και την ΕΕ που κανονίζει τις διανομές. Με αυτούς τους όρους, το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται. Ο λαός μετρά τα υπέρ και τα κατά και στην πλειοψηφία του εμβολιάζεται και καλά κάνει.

Η “λύση” για όσους δυστροπούν και πάλι, βρέθηκε. Είναι ο εξαναγκασμός και η επιβολή. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η εξαγορά της νεολαίας. Εργαζόμενοι σε γηροκομεία και δομές περίθαλψης σχεδιάζεται να δεχθούν πρώτοι την πίεση. Θα ακολουθήσουν, όπως λένε, κι άλλοι. Παράλληλα προωθείται η – έως και φασίζουσα – λογική και πρακτική των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που διχάζει, κατηγοριοποιεί και ξεχωρίζει. Μια αντίληψη με επίκεντρο τους χώρους εστίασης και αναψυχής αλλά και τους ταξιδιώτες που λίγο απέχει απ’ το να επεκταθεί σε ολόκληρη την κοινωνική σφαίρα. Με διευκολύνσεις και προνόμια για τους πρώτους, εμπόδια και αποκλεισμούς για τους δεύτερους.

Το ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τους καταναγκασμούς στους οποίους προχωρά το σύστημα και η κυβέρνησή του για την λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Άλλωστε, όπως έδειξε όλη η πανδημική περίοδος, δεν τους καίγεται καρφί για την υγεία και τη ζωή των απλών ανθρώπων του λαού. Οι σχεδόν 13.000 νεκροί “ξέρουν”. Αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν, δεν θα επανέφεραν σχέδια συγχώνευσης, κατάργησης και κλεισίματος νοσοκομείων. Η Αιτωλοακαρνανία συχνά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα των “πολλών” νοσοκομείων (!) σε μια περιφέρεια. Μεγαλύτερη απόδειξη κυνισμού και προσβολής στη μνήμη των νεκρών της δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Όπως σε όλα τα μέτωπα, η υγειονομική κρίση που έχει προκύψει, μέσα στη συνολική κρίση αναπαραγωγής του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, απαιτεί την ενεργοποίηση των λαϊκών μαζών και τον αγώνα για ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ. Για ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό, κόντρα σε εξαναγκασμούς και επιβολές, διαχωρισμούς και απαγορεύσεις.

7 Σχόλια

 1. χαίρομαι που τα παραρτήματα του ΚΚΕ δίνουν την ευκαιρία σε 12χρονα να γράφουν τις ανακοινώσεις τους.

 2. Αγρινιώτες ξυπνάτε θά σάς φορολογούν καί τά όνειρα αυτοί οι αλήτες.. έχω γράψει πολλές φορές Γιά τούς πατρινούς ότι είναι οι νταβατζήδες Πελοποννήσου Ιονίων νησιών καί Αιτωλοακαρνανίας. υποβαθμίζουν τα πάντα στην επαρχία και παίρνουν τις υπηρεσίες εκεί. οι βουλευτές τού νόμου υποθήκευσαν την χώρα Γιά τά συμφέροντα τούς θά σκεφτούν το Αγρίνιο. Δημοτική αρχή δεν υπάρχει αλλά πληρώνουμε δημοτικά τέλη σαν μαλάκες ενώ μας φορολογούν σάν σκλάβους οι απατηλές κυβερνήσεις. Τό κράτος δεν κάνει τίποτα για το Αγρίνιο γιατί εσείς νά πληρώνετε φόρους;

 3. ΤΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ ΑΛΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΙΣ ΕΜΑΘΑ…ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ…. ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΚΟΥΒΑ ΜΕ ΙΔΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ 1.500 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΗΔΗ 2 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ (ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΣΟΥ ΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΕΤΡΑΕΙ 13.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΩ) ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ 60 ΕΤΩΝ…ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ 90% ΚΑΙ ΑΝΩ Π.Χ. ΑΓΓΛΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, Η ΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ…ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ S-SKAI… ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Μ-Λ…ΛΥΠΑΜΑΙ…

  1. στην κούβα δεν έχουν να φάνε, οι κουβανοί πηδάνε στα καράβια για να πάνε στις ΗΠΑ και τα κουμούνια στο Αγρίνιο μας την περιγράφουν ως το παράδειγμα προς μίμηση.
   επίσης η Αιτή έχει το καλύτερο πολίτευμα και η νότιος Αφρική ανήκει στους αντετοκούμπους.
   άμα ήταν καλή η Κούβα, οι κουμουνιστές θα είχαν ήδη μετακομίσει εκεί.
   Το γεγονός ότι όλες αυτές οι κουμουνιστικές χώρες παράγουν άκοπα λαθραίους για δεκαετίες, δείχνει και τη σοβαρότητα των φαντασιώσεων που έχουν οι νοσταλγοί του Στάλιν-Λένιν.

   Μόνο η Καλή Κορέα έχει μειωμένα κρούσματα γιατί έχει τα σύνορα κλειστά, αλλά σε τέτοια ρατσαρνιστικά μέτρα οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης λένε ΌΧΙ.
   Ζήτω ο Κιμ.

 4. @Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ
  Μη συζητάς! Μιλάμε για μεγάλη σοφία! Να εμβολιαστεί όποιος θέλει και να μην “καταπιεστεί” κανένας! Το άλλο με την Κούβα που κάνει διαδηλώσεις το έμαθες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button