Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Tι συμβαίνει με τις καφέ κηλίδες στο πρόσωπο

Όσο μεγαλύτερα διαστήματα «ψηνόμαστε» στον ήλιο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να εμφανίσουμε καφέ κηλίδες κάποια στιγμή στη ζωή μας

Οι καφέ κηλίδες αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές υπερμελάγχρωσης. Οι ειδικοί λένε ότι 1 στις 3 γυναίκες κινδυνεύει να παρουσιάσει αυτήν τη δερματική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή της. Και παρότι είναι συνήθως ακίνδυνη, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, καθώς προσθέτει χρόνια.

Για την εμφάνιση αυτής της δερματικής πάθησης ευθύνεται σίγουρα το DNA μας, η ηλικία και οι ορμόνες, αλλά και η έκθεση στον ήλιο, ένας βασικός παράγοντας που όμως μπορούμε να ελέγξουμε κιόλας.


Το δέρμα που έχει υποστεί πρόσφατο τραυματισμό ή φλεγμονή, όπως ακμή ή έκζεμα, είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση κηλίδων όταν εκτίθεται στον ήλιο. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος, αν και είναι πιο συνηθισμένο σε πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Η δερματολογία κατηγοριοποιεί τις μελαγχρωματικές αλλοιώσεις σε τρεις κύριες κατηγορίες: τις κηλίδες, το μέλασμα και τις φακίδες. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεχή φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ακτινοβολία του ήλιου καθώς και το ορατό φως οδηγούν αναμφισβήτητα στη συσσώρευση περίσσειας μελανίνης στο δέρμα, δημιουργώντας τις γνωστές και καθόλου αγαπημένες καφέ κηλίδες.

Η δερματολογία κατηγοριοποιεί τις μελαγχρωματικές αλλοιώσεις σε τρεις κύριες κατηγορίες: τις κηλίδες, το μέλασμα και τις φακίδες. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεχή φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από το φθινόπωρο ως την άνοιξη μπορούν να ακολουθούνται θεραπείες στο ιατρείο, ενώ το καλοκαίρι η συντήρηση πρέπει να γίνεται με ειδικά πρωτόκολλα περιποίησης στο σπίτι και, φυσικά, χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, που βέβαια συνιστάται για όλο το έτος.

Η χρήση ειδικών πρωτοκόλλων και αντηλιακών είναι ο σημαντικότερος τρόπος να αποφευχθεί η εμφάνιση αυτών των ανεπιθύμητων κηλίδων στο δέρμα.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά τις ώρες που η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη, μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μελανίνης στο δέρμα, προκαλώντας την εμφάνιση κηλίδων. Αυτές οι κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ. Επομένως, η χρήση υψηλής αντηλιακής προστασίας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προστατευτεί κανείς από αυτές τις ανεπιθύμητες δυσχρωμίες στο δέρμα.

 

lifo.gr

Χορηγούμενη
EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button