Ελλάδα

Τη συγκρότηση Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας εξήγγειλε ο αν.υπουργός ΥΕΘΑ, Δ. Βίτσας

po-bitsas1«Αντιμετωπίζουμε την όποια απειλή με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στρατηγικό πνεύμα. Είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το βάθος και την πολιτική ουσία των όποιων απειλών, να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ανάσχεσής τους και να απαντάμε κάθε φορά με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο 5ο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD για την άμυνα και την ασφάλεια.

«Έτσι, φίλοι και «φίλοι» ξέρουν και επιλέγουν αν θέλουν να ‘χουν καλούς γείτονες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, αστοχούν αν αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα μας, την αποφασιστικότητά μας και την αποτελεσματικότητά μας», σχολίασε περαιτέρω.


Στην ομιλία του ο κ. Βίτσας επισήμανε την ανάγκη να χτυπηθεί μια παθογένεια του παρελθόντος, η διαφθορά και η διαπλοκή. «Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πολιτική πράξη και σε τελική ανάλυση είναι και αναπτυξιακή πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σημαντική επιδίωξή μας, αποτελεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο νόμο περί προμηθειών (3978/2011), ο οποίος έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων. Στόχος μας είναι μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να τίθενται τα προβλήματα, και να έχουμε την συνεισφορά δημιουργικών προτάσεων και ιδεών, για την ενίσχυση της ταχύτητας, της διαφάνειας, της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του συστήματος προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι το έχουμε λύσει. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε επίπεδο δομών και χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού πνεύματος σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «η εξωστρέφεια είναι όρος επιβίωσης της»: «Η Ελλάδα, προκειμένου να εγκαθιδρύσει και να διατηρήσει μία βιώσιμη και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο» συμπλήρωσε. Αντιμετωπίζουμε την αμυντική βιομηχανία σαν σύνολο, τόσο αυτή που τελεί υπό κρατικό έλεγχο, όσο και αυτήν που υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα, μαζί και τα ναυπηγεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξήγγειλε και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της αμυντικής έρευνας, τεχνολογίας και βιομηχανίας της χώρας και την υποβολή εισηγήσεων για την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίτευξη των στόχων της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής.

«Στόχος μας είναι να έχουμε ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο, τριετές πρόγραμμα, που θα εξειδικεύει τους άμεσους στόχους» ανέφερε.

Ειδικότερα το υπουργείο προωθεί :

1. Καθιέρωση και υλοποίηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής σε βάθος ετών, με στόχο την επίτευξη μίας βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

2. Προσπάθειες για σταδιακό μετασχηματισμό της εγχώριας βιομηχανίας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΕΔ και ειδικότερα στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, να ενισχύσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά και να προσανατολιστεί παραγωγικά, με επιτυχία, σε τεχνολογίες/ προϊόντα στρατιωτικού και μη, καθώς και διττού σκοπού.

3. Διατήρηση άρρηκτης συνεργασίας με τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, στα πλαίσια των αναγκών που προκύπτουν από την κατάρτιση του προγράμματος προμηθειών αμυντικού υλικού.

4. Αξιολόγηση προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων ως προς την αναγκαιότητα-σκοπιμότητα και καθορισμό της προτεραιοποίησής τους, στο πλαίσιο της ικανοποίησης των επιχειρησιακών τους αναγκών.

5. Ενημέρωση μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών, οι οποίες διέπονται από κανόνες διαφάνειας, όλων των φορέων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για τις απαιτήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ.

6. Προγραμματισμό και επικαιροποίηση της λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ, μέσω της οποίας οι εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο.

7. Καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε κατά την σύναψη διακρατικών συμφωνιών προμήθειας αμυντικού υλικού, να ανατίθεται υποκατασκευαστικό έργο στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες (κρατικές και μη).

8. Αξιοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 346 της Συνθήκης ΕΕ, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, στην ανάθεση συμβάσεων αμυντικού υλικού για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας.

9. Κατάρτιση Μητρώου Επιχειρήσεων Αμυντικού Τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να ενισχυθεί η φερεγγυότητα με την πιστοποίηση των πραγματικών κατασκευαστών αμυντικού υλικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις συνεργασίες με τις ΗΠΑ που «έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και μεγάλες προοπτικές για κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο την Ελλάδα» και «δείχνουν ότι υπάρχει μπροστά μας ένα ανοιχτό πεδίο με μεγάλες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών».

Τέλος, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και στο πραγματικό πεδίο, με άμεσες επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στο οικονομικό γίγνεσθαι. Σκοπός και στόχος, είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία, με δρομολογημένη την παραγωγική ανασυγκρότηση, με την κοινωνία όρθια και με αισιοδοξία να βλέπει μπροστά».

 

Κ.Γ.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button