ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 2022 – Πόσο άλλαξαν οι απόψεις τους

Τι είδους συναισθήματα διακατέχουν την κοινωνία σήμερα; Τι επιπτώσεις έχει η πραγματικότητα στον ψυχισμό των Ελλήνων;

Τα ερωτήματα απασχόλησαν τη συζήτηση «Τι πιστεύουν οι Έλληνες το 2022»- μια συζήτηση που βασίστηκε στα ευρήματα της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τις αλλαγές που προέκυψαν από την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, η οποία διεξήχθη σε δυο μέρη( στις αρχές του έτους και εν συνεχεία το Μάρτιο μετά την έναρξη του πολέμου) παρουσίασε ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MARC S.A. «Πριν από δυο χρόνια τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν ανασφάλεια και αισιοδοξία; Σήμερα είναι απαισιοδοξία και θυμός .


Μετά τον πόλεμο έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που έχει αίτημα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία , για πρώτη φορά οι Αμερικάνοι είναι δημοφιλέστεροι από τους Ρώσους στη χώρα μας. Έχουμε κατάρρευση της δημοτικότητας του Πούτιν στην ελληνική κοινωνία ενώ κάποτε είχε τα πρωτεία. Μια άλλη αλλαγή είναι πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εκείνων που θέλουν να διατηρήσουμε ως χώρα μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλαξε ωστόσο το στερεότυπο για το τι σημαίνει πρόσφυγας. Υπάρχει σημαντική μεταβολή στην ανοχή στη διαφορετικότητα, για παράδειγμα έχουμε μεγαλύτερη ανοχή στους ομόφυλους γάμους . Σχετικά με το θρησκευτικό αίσθημα, παρατηρείται μείωση. Όσον αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση αυξάνεται το ποσοστό – κυρίως στον πληθυσμό των νέων – όσων θεωρούν πως το πρόβλημα έχει αυξανόμενη τάση.

Η Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΈΚΠΑ έλαβε το λόγο επισημαίνοντας πως «αν δούμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε προσωπικό επίπεδο, θα δούμε αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης. Λίγο μετά η πανδημία μας έκανε να αναμετρηθούμε σε σοβαρές απώλειες και απειλές. Έτσι σε αυτή την έρευνα του 2022 βλέπουμε να προβάλλονται κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα της ΔιαΝΈΟσις ασχολείται με τα συναισθήματα.

Η συναισθηματική λειτουργία επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρόκληση τώρα είναι αν θα αυτοπαγιδευτούμε στα αρνητικά συναισθήματα ή θα βρούμε διεξόδους και εργαλεία για να δώσουμε θετικό πρόσημο σε αυτή την περιπέτεια. Ελπίζω τα ευρήματα της έρευνας να γίνουν πεδίο αναστοχασμού».

eleftherostypos.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button