Ελλάδα

«Τι κοινό θα έχει η Ελλάδα με τη Σαχάρα;»

Νέα στοιχεία για τον καύσωνα – Χάρτης με τις θερμοκρασίες την Παρασκευή 30/7

Πότε θα κορυφωθεί ο πολυήμερος καύσωνας που ξεκινά να «φορτώνει» από σήμερα και τι κοινό θα έχει η Έλλάδα με τη Σαχάρα;

«Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 η μεταφορά πολύ θερμών αέριων μαζών από την Αφρική έχει ολοκληρωθεί και ήδη καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 40°C στη χώρα μας» εξηγεί στο Newsbeast o Σταύρος Ντάφης, φυσικός, μετεωρολόγος- κλιματολόγος του meteo.gr- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μεταξύ Δευτέρας 2 και Τετάρτης 4 Αυγούστου. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία το απόγευμα θα συγκρίνεται μόνο με ερημικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα στον χάρτη, με την πρόβλεψη των μεγίστων θερμοκρασιών την Παρασκευή 30 Ιουλίου όταν αναμένουμε ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 42°C σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς και της Πελ/νήσου.

 

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες δεν θα υποχωρεί κάτω από τους 30°C, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας με την παράλληλη αύξηση της υγρασίας. Ειδικότερα, στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται τιμές του δείκτη θερμότητας (δυσφορίας) άνω των 50°C, δηλαδή η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πολύ υψηλότερη από τις τιμές θερμοκρασίας που θα καταγράφονται και θα ανακοινώνονται.

Η υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών δεν αναμένεται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας – 6 Αυγούστου.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button