ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τι είναι το χόλτερ πίεσης;

Συχνά οι καρδιολόγοι στη Δροσιά παραπέμπουν τους ασθενείς τους οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα δυσλειτουργιών στην καρδιά τους να τοποθετήσουν κάποιο χόλτερ πίεσης για κάποιες ώρες με σκοπό να παρακολουθήσει ο γιατρό την λειτουργία της καρδιάς.

Τι είναι όμως το χόλτερ πίεσης;

  • Το χόλτερ πίεσης αναφέρεται στην 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως στον περιπατητικό ασθενή, δηλαδή σε συνθήκες αντιπροσωπευτικές ενός τυπικού 24ώρου για τον εξεταζόμενο, μέσω φορητού πιεσόμετρου.
  • Οι μετρήσεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκαθορισμένα από τον γιατρό (π.χ. ανά 15, 20, 30 λεπτά), ανάλογα και με την επιθυμητή ένταση παρακολούθησης.
  • Επίσης στα περισσότερα μηχανήματα μπορεί ο γιατρός να επιλέξει διαφορετική συχνότητα μετρήσεων για διαφορετικές χρονικές περιόδους, π.χ. συνήθως προτιμώνται αραιότερες μετρήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε οι μετρήσεις να μην επηρεάσουν πολύ την ποιότητα του ύπνου κάτι που με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει την τιμή της πιέσεως, δηλαδή η ίδια η εξέταση μπορεί υπό συνθήκες να εισάγει bias στις μετρήσεις μας.
  • Η καταγραφή του χόλτερ πίεσης έχει ιδιαίτερη αξία σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην αξιόπιστη διάγνωση της υπέρτασης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υποπτευόμαστε κρυμμένη υπέρταση ή υπέρταση της λευκής μπλούζας, για τον καθορισμό της αγωγής, καθώς και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αγωγή και την πιθανή τροποποίηση αυτής.
  • Το χόλτερ πίεσηςείναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος γρήγορου και αξιόπιστου καθορισμού της πίεσης χωρίς να χρειάζεται να επωμίζεται ο ασθενής μόνος του το βάρος των πολλαπλών μετρήσεων στο σπίτι του ή σε κάποιο φαρμακείο όπως συχνά γίνεται.
  • Τέλος καλό είναι να αναφερθεί εδώ ότι οι μετρήσεις του ιατρείου και αυτές του χόλτερ πίεσης δεν πρέπει να θεωρούνται συγκρίσιμες, καθώς είναι γνωστό ότι οι τελευταίες είναι συστηματικά μικρότερες κάτι που μπορεί να μας καθησυχάσει ψευδώς αν δεν ειδωθεί υπό το αντίστοιχο πρίσμα.

Οι καρδιολόγοι της Δροσιάς λοιπόν μας συστήνουν αν έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στον οργανισμό μας ή πιο συχνή κόπωση να μην αμελούμε αυτά τα σημάδια, αλλά να κλείσουμε κάποιο ραντεβού μαζί τους για εξέταση.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να τοποθετήσουμε κάποιο χόλτερ πίεσης στο σώμα μας για κάποιες ώρες της ημέρας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε απαραιτήτως κάποιο πρόβλημα, αλλά ακόμα κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ένας καλός τρόπος να το εντοπίσουμε και να το ξεπεράσουμε.

Τα χόλτερ πίεσηςείναι μηχανήματα μικρά και ελαφριά και στην πραγματικότητα λειτουργούν όπως τα πιεσόμετρα. Δεν είναι επώδυνα και ούτε είναι ένα μηχάνημα που θα χρειαστεί να το έχουμε πολλές ώρες πάνω μας.

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνούμε με τον καρδιολόγο μας και του ζητάμε την οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαζόμαστε σε σχέση με το μηχάνημα ή την εξέταση.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close