ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Τι είναι οι γεννήτριες πετρελαίου και πώς λειτουργούν;

Οι γεννήτριες πετρελαίου είναι μηχανήματα που μετατρέπουν τη χημική ενέργεια του diesel σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας συνδυαστικά έναν κινητήρα diesel και εναλλάκτη εναλλασσόμενου ρεύματος. Επιπλέον, διαθέτουν δεξαμενή καυσίμου, πίνακα ελέγχου και θερμοπομπό.

Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική είτε σε σημεία, στα οποία δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη ηλεκτρικού δικτύου είτε σε εγκαταστάσεις, στις οποίες πιθανή πτώση ρεύματος χωρίς εναλλακτική πηγή τροφοδότησης θα επέφερε σοβαρά προβλήματα.

Πώς χρησιμοποιούνται οι γεννήτριες πετρελαίου;

Ο πετρελαιοκινητήρας περιστρέφει τον εναλλάκτη δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα εναλλασσόμενου ρεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ρεύματος σε διάφορες εφαρμογές, όπως σε σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και σπίτια, είτε ως η κύρια πηγή ισχύος είτε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ανάλογα με τη  χρήση τους, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Αναμονή για Έκτακτη Ανάγκη (Emergency Standby ESP) και Ισχύς Περιορισμένου Χρόνου (Limited Time Power LTP) για περιπτώσεις χρήσης σε διακοπή ρεύματος. Συνεχής (Continuous COP) και Πρωταρχική Ισχύς (Prime Rated power PRP), όταν χρησιμοποιούνται ως κύρια πηγή ισχύος.

Κάθε κατηγορία σχετίζεται με τις ώρες και τον συντελεστή φόρτωσης. Οι γεννήτριες, όταν χρησιμοποιούνται στην αναμονή, έχουν διακόπτη μεταφοράς. Πρόκειται για μια μηχανική συσκευή που διακόπτει τη σύνδεση της γεννήτριας στο δίκτυο, εφόσον υπάρχει παροχή ρεύματος. Όταν υπάρχει ρεύμα, η ταυτόχρονη σύνδεση μιας γεννήτριας πρέπει να γίνει με ειδικά χειριστήρια για την παράλληλη λειτουργία τους. Χωρίς αυτό το σύστημα ελέγχου, μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά στη γεννήτρια ή ακόμα και πυρκαγιά. Αν πέσει το ρεύμα, η σύνδεση μιας γεννήτριας πρέπει να γίνεται με απομόνωσή της από το δίκτυο.

Όταν η γεννήτρια χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή ισχύος, όπως για παράδειγμα όταν δεν υπάρχει τροφοδοσία ή το δίκτυο είναι πολύ αδύναμο για να χρησιμοποιηθεί, αυτό αναφέρεται ως “Island Mode”. Όπου υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ισχύ, πολλές μικρότερες μονάδες μπορούν να συνδεθούν παράλληλα με τη διαδικασία του συγχρονισμού.

Χρειάζονται συντήρηση;

Άνδρας δίπλα σε μια γεννήτρια

Οι γεννήτριες πετρελαίου απαιτούν προσεκτική συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι απαιτήσεις συντήρησης εξαρτώνται από τον κατασκευαστή, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο, στο οποίο πρέπει συνήθως να γίνεται service είναι ο κινητήρας. Οι κινητήρες απαιτούν συντήρηση μετά από 250 έως 500 ώρες, κάτι που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του κινητήρα.

Ο ενδελεχής έλεγχος περιλαμβάνει αντικατάσταση του φίλτρου αέρα, του φίλτρου λαδιού και του φίλτρο καυσίμου, αλλαγή λαδιών και έλεγχο ή αντικατάσταση των κυριότερων ιμάντων, όπως του ιμάντα ανεμιστήρα ψυγείου και του ιμάντα εναλλαγής φόρτισης.

Η συντήρηση της γεννήτριας είναι ένα σημαντικό μέρος της διασφάλισης ότι θα λειτουργήσει σωστά, όταν τη χρειαστείτε. Ειδικά οι γεννήτριες πετρελαίου αναμονής χρειάζονται ολοκληρωμένο και τακτικό έλεγχο, για να είστε βέβαιοι για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, εφόσον αυτή χρειαστεί με την πτώση ρεύματος. Επιπλέον, με την τακτική και προληπτική συντήρηση, οι πιθανές βλάβες μειώνονται ή όταν εμφανιστούν είναι ήσσονος σημασίας.

Οι ειδικοί στα εργαλεία και μηχανήματα της MrTool.gr επιμελήθηκαν τη σύνταξη του παρόντος άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button