ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Τι είναι οι αλκυονίδες μέρες

Στην περιοχή μας, συναντάμε τις αλκυόνες, στους βιοτόπους και τις λιμνοθάλασσες

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι σύνηθες φαινόμενο που συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα για ένα μικρό διάστημα στα μέσα Ιανουαρίου η αρχές Φεβρουαρίου. Οι ημέρες αυτές είναι γνωστές σαν αλκυονίδες.

Το φαινόμενο έχει την μετεωρολογική του εξήγηση αλλά υπάρχει και η μυθολογική του προέλευση κατά την οποία οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με την Αλκυόνη.

Σύμφωνα με τον μύθο η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου και ο Κήυκας ήταν ένα πολύ αγαπημένο και ευτυχισμένο ζευγάρι που ζούσανε στην Τραχίδα. Πολλές φορές αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον Δία και Ήρα αντίστοιχα, γεγονός που εξόργισε το Δία και ενώ ο Κήυκας ταξίδευε στη θάλασσα έριξε κεραυνό στο καράβι του και τον σκότωσε. Όταν η Αλκυόνη έμαθε το γεγονός έπεσε από την στενοχώρια της και αυτή στη θάλασσα για να βρει τον σύζυγό της.


Από συμπόνια οι θεοί για την μεταξύ τους μεγάλη αγάπη τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά γνωστά ως αλκυόνες που είναι πανέμορφες και στην κυριολεξία παραδείσια πουλιά με υπέροχα χρώματα. Και επειδή τα πουλιά αυτά γεννούν τα αυγά τους στη καρδιά του χειμώνα οι θεοί τους έκαναν και δεύτερη χάρη που είναι η ολιγοήμερη καλοκαιρία για να τα επωάσουν.

Ο μύθος αυτός ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον Χέρμπερ Ντράπερ που έκανε ένα πίνακα με την Αλκυόνη.

Στην περιοχή μας, συναντάμε τις αλκυόνες, στους βιοτόπους και τις λιμνοθάλασσες. Δεν πλησιάζονται εύκολα και είναι δύσκολο να τις φωτογραφίσει κανείς. Εγώ τουλάχιστο όσες φορές και αν το επιχείρησα δεν έβγαλα καλές φωτογραφίες, ωστόσο όμως τις θαύμασα.

(φωτο των αλκυόνων και του πίνακα του Ντράπερ από το διαδίκτυο)

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button