Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύπτουμε τι είναι οι αιμορροΐδες καιποιες οι θεραπείες για την αντιμετώπισή τους

Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες στο κάτω μέρος του ορθού και του πρωκτού. Μερικές φορές τα τοιχώματα αυτών των αιμοφόρων αγγείων διευρύνονται μέχρι το σημείο της αραίωσης, με τις φλέβες να πρησθούν και να ερεθίσουν, ειδικά κατά την εμφάνιση.

Οι πρησμένες αιμορροΐδες ονομάζονται επίσης βραστές.

Οι αιμορροΐδες είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας του πρωκτού. Είναι σπάνια επικίνδυνες και συνήθως επουλώνονται μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σοβαρό από κάτω. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθούν οι αιμορροΐδες που δεν θεραπεύονται ή είναι πολύ οδυνηρές.

Εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι τόσο μέσα στο ορθό που είναι συνήθως αόρατες ή αδύνατες να γίνουν αντιληπτές με το άγγιγμα. Γενικά δεν πονάνε, καθώς υπάρχουν λίγα νεύρα πόνου σε αυτό το σημείο. Η αιμορραγία μπορεί να είναι το μόνο σημάδι παρουσίας τους.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, όπου υπάρχουν περισσότερα ευαίσθητα στον πόνο νεύρα, οπότε εκτός από την αιμορραγία μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο.

Μερικές φορές οι αιμορροΐδες προχωρούν ή μεγαλώνουν και διογκώνονται πιέζοντας έξω από τον πρωκτικό σφιγκτήρα. Έτσι, μπορεί να είναι ορατές ως υγρά διογκώματα που είναι πιο ροζ από τη γύρω περιοχή. Και μπορεί να πονάνε ακόμη περισσότερο, συχνά στην κένωση.

Οι παρατεταμένες αιμορροΐδες συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν, μπορούν ακόμα να ωθηθούν απαλά στη θέση τους.

Ένα αιμάτωμα μπορεί επίσης να σχηματιστεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα, με αποτέλεσμα να γίνει μωβ ή μπλε. Αυτό ονομάζεται θρόμβωση. Μπορεί να βλάψει πολύ, να προκαλέσει φαγούρα και θα μπορούσε να αιμορραγεί. Όταν το αιμάτωμα διαλύεται, μπορεί να παρατηρήσετε υπερβολική επιδερμίδα, η οποία θα μπορούσε επίσης να ερεθιστεί.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Κάποιοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αιμορροΐδες εάν κάποια μέλη της οικογένειας, όπως οι γονείς, έχουν ήδη υποφέρει από αυτό.

Η συσσώρευση πίεσης στο κάτω ορθό μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και επίσης να προκαλέσει διόγκωση των φλεβών στην περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω υπερβολικού βάρους, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και εγκυμοσύνης. Ή μπορεί να προκληθούν από:

  • Σπρώχνοντας πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια των εντερικών κινήσεων
  • Προσπάθεια όταν κάνετε κάτι σωματικά σκληρό, όπως ανύψωση κάτι βαρύ
  • Τα άτομα που στέκονται ή κάθονται για πολύ καιρό μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Μπορεί να προκληθεί όταν έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια που δεν θεραπεύεται. Ο βήχας, το φτέρνισμα και ο έμετος θα μπορούσαν να το επιδεινώσουν.

Πώς να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες;

Πάρτε ίνες. Ένας καλός τρόπος για να το εισαγάγετε στο σώμα θα ήταν μέσω φυτικών τροφών – λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και φασόλια.

Πίνετε νερό. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα σκληρά κόπρανα και τη δυσκοιλιότητα, και θα έχετε λιγότερη πίεση κατά τις κινήσεις του εντέρου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί με φυτικές ίνες, περιέχουν επίσης νερό.

Η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για μισή ώρα την ημέρα, είναι ένας άλλος τρόπος για να κρατήσετε το αίμα και τα έντερα σε κίνηση.

Μην πιέζεστε χωρίς λόγο. Χρησιμοποιήστε την τουαλέτα μόλις αισθανθείτε την ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button