Τι δεν μας λένε οι πιο σκληροί με τον εκλιπόντα Μητροπολίτη Κοσμά
Τις τελευταίες ώρες αρκετοί στην τοπική κοινότητα έχουν πάρει παραμάζωμα τα κοινωνικά δίκτυα και μας εξηγούν πόσο προοδευτικοί είναι και πόσο η θρησκεία είναι “όπιο του λαού”, κλπ, κλπ.
Δυστυχώς για εκείνους, δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο αφοριστικό και μανιχαϊστικό τρόπο όπως οι ίδιοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι με τις… λεφτεριές και την επιστήμη.
Ο βίος του Κοσμά μπορεί να κριθεί και από το έργο του αλλά και από το ότι, πράγματι, η στάση του απέναντι στην πανδημία ήταν αντιεπιστημονική. Μπορεί να κριθούν οι συμβουλές που έδινε στους πιστούς -κι όχι στο στενό του περιβάλλον-, φυσικά με όλα όσα γνωρίζουμε ότι έγιναν και το Πάσχα και με κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε πως ο λαός “παρασύρεται” γιατί τέτοια είναι η φύση του. Είναι άβουλος, αγράμματος και άρα επιρρεπής στο λάθος; Κάτι τέτοιο είναι… θεολογία και οι διάφοροι προοδευτικοί έπρεπε να το αποφεύγουν.
Τι είναι οι πιστοί, πρόβατα; Δεν ξέρουν; Ε, να τους παροτρύνουμε να μάθουν. Αλλά δεν το θέλουν αυτοί οι διαπρύσιοι κήρυκες των ελευθεριών. Θεωρούν όντως τον κόσμο πρόβατα και θα ήθελαν στην θέση του εκκλησιαστικού ιερατείου να βάλουν το δικό τους ιερατείο και να κολακεύουν και να ευλογούν τον “λαό”. Να του δίνουν μια μόνο “λύση” στα προβλήματά του, την δική τους.
Γιατί, απλά, είναι υποκριτές.
Υ.Γ. Η περίφημη αποστροφή του Μαρξ για την θρησκεία ως “όπιο των λαού” γράφτηκε όταν ήταν 25 χρονών το 1843 σε μια εποχή που το όπιο εθεωρείτο βάλσαμο, φάρμακο που το αγόραζαν ελεύθερα στα φαρμακεία και το έδιναν ακόμη και οι μανάδες στα μικρά τους παιδιά. Με άλλα λόγια γράφτηκε ως παρηγοριά, μάλλον με συμπάθεια, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι δεν έλυνε το πρόβλημα της κάθε αρρώστιας.
η συντακτική θεολογίζουσα μονάδα
*Οι απόψεις συνεργατών του agriniopress, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και απόψεις του site ή των συντακτών του.
Πίσω απο ολες τις θρησκείες υπάρχει κατι κοινο….το Παγκαρι.
Πραγματικά θεολογιζουσα μονάδα! Παραλίγο να πεις ότι ο Μαρξ ήταν και οπαδός της καθ ημάς Ανατολής. Δεν θα κάνω ανάλυση για να καταλάβεις το λάθος σου, ούτε με ενδιαφέρει να το καταλάβεις , αλλά εννοούσε ότι η θρησκεία είναι προϋπόθεση για την υποδούλωση του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός διανοητής που να εξυμνεί την όποια θρησκεία. Πόσο μάλλον την χριστιανική!