ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Τι απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις δυνατότητες αξιοποίησης της περιοχής στη λίμνη των Κρεμαστών

Για την προοπτική εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης, διαχείρισης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κρεμαστών, είχε ρωτήσει πρόσφατα τα αρμόδια υπουργεία ο πρόεδρος της Ελληνικάς Λύσης και βουλευτής Λάρισας Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην ερώτηση του είχε επισημαίνει πως ο σχεδιασμός αυτός “θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στους κατοίκους των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων αλλά και σε όλους όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας και Βορειοανατολικής Αιτωλοακαρνανίας”.

Απαντώντας σχετικά, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρει καταρχήν ότι στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, δεν έχει υποβληθεί κάποια σχετική πρόταση από φορείς της Ευρυτανίας για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται επίσης, ότι δράσεις που αφορούν στην προώθηση της αστικής αναζωογόνησης, την αναβάθμιση ανοιχτών χώρων και χώρων πράσινου και την αξιοποίηση αστικών και φυσικών περιοχών της χώρας δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της εκάστοτε πρόσκλησης. Για τον προγραμματισμό και την έκδοση νέων προσκλήσεων αρμόδια είναι η διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αλιεία Θάλασσα 2014-2020” δύναται να χρηματοδοτήσει ήπιες παρεμβάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν στόχο της παρέμβασης Leader. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντάσσεται η περιοχή παρέμβασης (ως Δήμος ή δημοτική ενότητα) στην τοπική στρατηγική και να υπάρχουν οι αντίστοιχοι φορείς πρότασης, υλοποίησης και εν συνεχεία διαχείρισης των έργων.

Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη Κρεμαστών δεν ανήκει στην περιοχή παρέμβασης CLLD/LEADER του ΕΠΑλΘ.

Τέλος, κάνει γνωστό ότι, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών εμπίπτει στη περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος της Ομάδας Τοπικής Δράσης LEADER Φθιωτική Αναπτυξιακή ΑΕ.

Τα τοπικά προγράμματα LEADER παρέχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων με ευρεία επιλεξιμότητα στους τομείς της μεταποίησης, βιοτεχνίας – οικοτεχνίας, αγροτουρισμού, ενώ περιλαμβάνουν δράσεις συνεργασίας, δικτύωσης, προβολής των περιοχών παρέμβασης (κυρίως ορεινών και μειονεκτικών) και προώθησης των τοπικών προϊόντων, της τοπικής παράδοσης και αγροτικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του εισοδήματος και της απασχόλησης των κατοίκων της υπαίθρου.

Ήδη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ύψους 5.320.000,00€ στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (περιοχές εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος). Εξ αυτών στην Περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών υλοποιούνται 4 δημόσια έργα και ένα διατοπικό σχέδιο με τίτλο Δίκτυο Λιμών Κεντρικής & Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Επίσης, σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο, σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 όπου τα νέα προγράμματα, που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, και στο πλαίσιο των επιλεξιμοτήτων τους, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σχετικές δράσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button