ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Τι απαντά ο δήμος Αγρινίου για την αδυναμία παρεμβάσεων στις Εργατικές Κατοικίες

«Βασική προϋπόθεση η μη μεταβολή των κάθετων συνιδιοκτησιών των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών»

Το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των εργατικών κατοικιών παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντά το γραφείο τύπου του δήμου Αγρινίου.

Σχετικά με ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών ACT NOW, με θέμα τις παρεμβάσεις στις Εργατικές Ρηγανά διευκρινίζονται από τον δήμο τα εξής:

“Όσον αφορά τη συντήρηση των ελεύθερων χώρων, των παιδικών χαρών και των κοινόχρηστων χώρων των εργατικών κατοικιών του τ. ΟΕΚ ( νυν ΟΑΕΔ ) η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. O Δήμος Αγρινίου, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του, συντηρεί όλους τους ελεύθερους χώρους, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Εκείνο επίσης το οποίο δεν αμφισβητείται είναι η κυριότητα των παιδικών χαρών και εν γένει των ελευθέρων χώρων, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη έργων ανάπλασης και χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, και εν τέλει δεν έχει περάσει στους δήμους.

Γιατί, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, αλλά και η τροποποίηση του (ν 4554/2018, άρθρο 38), θέτει ως βασική προϋπόθεση τη μη μεταβολή των κάθετων συνιδιοκτησιών των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών.

Άρα, δεν είναι αυτοδίκαια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μεταβίβαση της κυριότητας αυτών των χώρων οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα των προγραμμάτων ανάπλασης.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο Δήμος Αγρινίου ζήτησε το 2018 από τον ΟΑΕΔ την παραχώρηση με χρησιδάνειο του γηπέδου του ΑηΙωάννηΡηγανά προκειμένου να εντάξει το έργο της ανακατασκευής του γηπέδου και να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών με ουσιαστικά έργα.

Αυτή την διαδικασία υιοθέτησαν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και το αρμόδιο Υπουργείο επικυρώνοντας τις ενέργειες του Δήμου Αγρινίου.

Μακάρι να υπήρχαν μαγικές λύσεις. Το πρόβλημα είναι γνωστό και ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας, αναζητά κάθε νόμιμη λύση (τροποποίηση, μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εργατικών κατοικιών, προγραμματική σύμβαση με ΟΑΕΔ) προκειμένου να γίνει δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση έργων εντός των εργατικών κατοικιών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button