Γεγονότα

Tι αλλάζει στη ΔΕΥΑ Αγρινίου μέχρι τo τέλος του χρόνου

epi-deyaaΟ νέος δήμαρχος Αγρινίου καλείται μέχρι το τέλος του χρόνου να σταθμίσει μεταξύ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, την κατάργησης της ή τις πιθανές αυξήσεις το νερό.

Μέχρι το τέλος του έτους η νέα δημοτική αρχή του Αγρινίου καλείται να προχωρήσει σε αποφάσεις που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την τσέπη χιλιάδων καταναλωτών νερού, ειδικά των περιφερειακών περιοχών του Αγρινίου, αφού θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα ισχύσει: Της παραμονής της ΔΕΥΑΑ δηλαδή ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο με την παράλληλη απορρόφηση και όλων των Καλλικρατικών δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο, ή την κατάργηση της με παράλληλη απορρόφηση της από τον Δήμο Αγρινίου.

Η όποια απόφαση θα έχει και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της, αφού θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό η αλλαγή ή όχι της τιμολογιακής πολιτικής και εάν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις, της οργάνωσης και αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας, του εργασιακού καθεστώτος που θα διέπει τους υπαλλήλους κλπ.

Πρόκειται ίσως για την πρώτη σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει εντός του Φθινοπώρου η νέα Δημοτική αρχή.

Στο πρόγραμμα του νέου Δημάρχου κ. Παπαναστασίου,  δεν αναφέρεται το παραμικρό για την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής αν και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει υποχρεωτικά να αποφασίσει μέχρι 31-12-2014 αν η αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΑ θα επεκταθεί στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του δήμου, ή αν θα καταργηθεί και το σύνολο των δραστηριοτήτων της θα αναληφθεί από το Δήμο Αγρινίου.

Το πρόβλημα που υπήρχε σχετικά με την υλοποίηση έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης που έχουν ήδη ενταχθεί σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. με δικαιούχους Δήμους, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι δύνανται να υλοποιηθούν από τις Δ.Ε.Υ.Α., ανεξαρτήτως της επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας αυτών.

Σε περίπτωση λύσης της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου και ανάληψης των δραστηριοτήτων της από τον δήμο, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου μεταφέρεται στον δήμο με την ίδια σχέση εργασίας, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Υπάρχει όμως και η πιθανότητα αντιδράσεων, αφού έτσι θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων στον Δήμο. Εαν αποφασιστεί η εξίσωση με τους υπολοίπους δημοτικούς υπαλλήλους αυτό θα σημάνει και τη δραματική μείωση των αποδοχών  των περίπου   50 υπαλλήλων της σημερινής δημοτικής επιχείρησης, που σήμερα τελούν υπό τελείως διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.

Να σημειωθεί ακόμη πως συμβάσεις έργου που έχουν συναφθεί από τη ΔΕΥΑΑ εκτελούνται από τον δήμο που αναλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν στην ΔΕΥΑΑ περάσει το σύνολο της έκτασης του δήμου Αγρινίου, τότε μοιραία θα δημιουργηθεί ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους για την συντήρηση των δικτύων κλπ υποδομών ύδρευσης σε πολλούς από τους Καλλικρατικούς δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση της τιμής του νερού στις Δημοτικές Ενότητες αυτές, γεγονός που σίγουρα θα προσκρούσει σε αντιδράσεις.

Από την άλλη, η μόνη εφικτή λύση στην παρούσα φάση φαντάζει η συγχώνευση της ΔΕΥΑΑ στον δήμο με τη δημιουργία μιας υπηρεσίας νερού, που θα πρέπει όμως, όπως είναι ευνόητο να είναι άρτια οργανωμένη για να ανταποκριθεί στις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Οι προθέσεις του νέου Δημάρχου είναι άγνωστες προς το παρόν και δεν αποκλείεται η επιλογή του προέδρου της ΔΕΥΑΑ από τον Σεπτέμβριο, να “αποκαλύψει” κατά κάποιον τρόπο και την τακτική που τελικά θα ακολουθήσει και τις αποφάσεις που θα λάβει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Π.Η.Τ. – εφημερίδα “Γεγονός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button