ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σε 4 άξονες αναπτύσσεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τίθεται επί τάπητος στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστεί η  ποιότητας των ΑΕΙ και την ίδια στιγμή να ενισχυθεί η λειτουργικότητά τους. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η προώθηση της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ για να αυτοματοποιηθεί η αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού


Με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υ.ΠΑΙ.Θ., η κυβέρνηση πλέον θα έχει νομοθετήσει όλο το βασικό νομοθετικό έργο στον τομέα της παιδείας για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Πρώτος άξονας:  Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η αναβάθμιση των ΑΕΙ θα γίνεται με εκσυγχρονισμό προγραμμάτων σπουδών  όπως τα Διεπιστημονικά κοινά/διπλά προπτυχιακά, Δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων, «Ελληνικό Erasmus», Επαγγελματικά μεταπτυχιακά και Βιομηχανικά διδακτορικά.

Στην αναβάθμισή τους βοηθά επίσης η ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας όπως η  Ίδρυση ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων, η στελέχωση με ερευνητές επί θητεία, η προσέλκυση Επισκεπτών Καθηγητών και Ερευνητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δεύτερος άξονας: Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ

Θα αξιοποιηθούν θεσμικά εργαλεία για ενίσχυση αποτελεσματικότητας και οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ

Ενδεικτικά:
• Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο και σύστημα στοχοθεσίας

  • Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού
    • Σχέδιο Αειφορίας και Ανάπτυξης
    • Σχέδιο Προσβασιμότητας ΑΜΕΑ
    -Απελευθέρωση πλαισίου διεξαγωγής έρευνας από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες

Τρίτος άξονας: Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία

Για την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω προώθησης της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την κοινωνία προβλέπεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη θέσπιση πλαισίου για start-ups φοιτητών, διδακτόρων, μεταδιδακτόρων. Υιοθετείται επίσης η παροχή υπηρεσιών από εργαστήρια προς πολίτες και φορείς όπως οι pro bonoυπηρεσίες συμβουλευτικής ψυχολογίας σε ευάλωτες ομάδες από πανεπιστημιακό εργαστήριο.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η δια βίου μάθηση, δια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, και της δυνατότητας οργάνωσης επιμορφωτικών προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών επιμόρφωσης προσωπικού ιδιωτικών φορέων. Υποστηρίζεται, δε, η διεθνοποίηση και η ανάπτυξη συνεργασιών.

Τέταρτος άξονας: Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ

Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΟΑΤΑΠπροβλέπεται η θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων από παν/μα του εξωτερικού

Ενδεικτικά:
• Ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου
• Κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα – αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση εφόσον ο υποψήφιος εμπίπτει στις κατηγορίες του Μητρώου.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πανεπιστήμιο πιο ποιοτικό, πιο αυτόνομο, πιο λειτουργικό, πιο εξωστρεφές, σε μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

protothema.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button