Τι αλλάζει ο Γεωργιάδης στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιες θα γίνονται αποκλειστικά σε Κέντρα Υγείας
Τη μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και κατ’ επέκταση του clawback για τα ιδιωτικά εργαστήρια, επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας μέσω μέτρων που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Μετά την επιπλέον επιβάρυνση ενός και τριών ευρώ για τους πολίτες σε αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς και άλλων παρεμβάσεων, η ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε δημόσιες δομές.
Το παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Υγείας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο κ. Γεωργιάδης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Σύμφωνα με πηγές των εργαστηριακών γιατρών, ωστόσο, η πρόθεση είναι η υποχρεωτικότητα των εξετάσεων σε δημόσιες δομές να αφορά σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα για κάποιες βιταμίνες, που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η δαπάνη για εξετάσεις της βιταμίνης D3 και της βιταμίνης B12 είναι πολύ υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά, οι δύο εν λόγω εξετάσεις αντιπροσώπευαν το 12,5% του συνολικού προϋπολογισμού διαγνωστικών εξετάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, περίπου 4,1 εκατομμύρια παραπεμπτικά εκδόθηκαν για 4 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2023 για έλεγχο της βιταμίνης D.
Μια σκέψη, επομένως, είναι τέτοιου είδους εξετάσεις που από τη μία ανεβάζουν πολύ τη δαπάνη και από την άλλη δεν επείγουν για άμεση διενέργεια να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά σε δημόσιες δομές και όχι στα ιδιωτικά εργαστήρια, με σκοπό να μειωθεί το clawback των τελευταίων. Βέβαια, μια πρωτοβουλία σαν αυτή, εφόσον προχωρήσει και εφαρμοστεί, θα σημαίνει ενδεχομένως ταλαιπωρία για τους πολίτες που θα πρέπει να αναζητούν δημόσια δομή για συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.
Ένα ακόμη μέτρο που έχει ως απώτερο στόχο τη μείωση του δυσθεώρητου clawback των διαγνωστικών, είναι το ατομικό clawback, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης για το τρέχον έτος. Ο προϋπολογισμός χωρίζεται ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά, κτλ) και σε κάθε υποκατηγορία ορίζεται ένας μηνιαίος μέσος όρους κόστους ή αριθμού εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Εάν κάποιος έχει υπερσυνταγογραφική συμπεριφορά και χρεώνει το σύστημα, είναι και αυτός που θα πληρώνει την υπέρβαση. Επομένως, σε πρώτο επίπεδο το clawback θα το πληρώνουν όσοι υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό.
«Το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι αδιανόητα μεγάλο. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Δηλαδή, έχει αυξηθεί κατά 50% απ’ όσο είχε πριν δέκα χρόνια. Είναι μεγάλη η αύξηση, όμως, είναι πολύ μικρότερη της αυξήσεως της δαπάνης», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στο 1ο Φόρουμ Υγείας του ΠΙΣ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, τα μέτρα του ατομικού clawback και της χρέωσης των πολιτών με επιπλέον ένα και τρία ευρώ για εξετάσεις θα μειώσουν μεσοσταθμικά το clawback κατά 22%. Ειδικά η επιβάρυνση των ενός και τριών ευρώ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ελάττωση του clawback κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι εργαστηριακοί γιατροί, βέβαια, κρατούν… μικρό καλάθι ώστε να φανεί στην πράξη εάν τελικά θα υπάρξει βελτίωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος.
Το ακριβές ύψος του clawback για διαγνωστικές εξετάσεις κατά το 2023 δεν είναι ακόμη γνωστό. Υπολογίζεται, όμως, μεσοσταθμικά σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο του 30% της συνολικής δαπάνης. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. Ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση με τα παραπάνω μέτρα, θα λειτουργήσει και η ψηφιοποίηση όλων των εξετάσεων. Το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις από το αποθετήριο που έχει δημιουργηθεί ολοκληρώθηκε από την ΗΔΙΚΑ και είναι ήδη λειτουργικό, σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Υγείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να επισπευσθεί η υποχρέωση των παρόχων να συνδεθούν και, για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων, όταν αυτές δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες. Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που συνταγογραφούν οι γιατροί στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» και θα εξαιρούνται από το clawback.
Μαρία Νίκη Γεωργαντά- ygeiamou.gr