Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Ο θόρυβος και οι επιπτώσεις στην ακοή μας

Γράφει ο Σταύρος Ζαρκαβέλης – Ειδικός Ακοοπροθετιστής

Ως «θόρυβος» ορίζεται ο ενοχλητικός, ανεπιθύμητος ή/και δυσάρεστος ήχος για τον άνθρωπο.

Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και ανάλογα με την ένταση καθορίζονται τα ασφαλή και επιβλαβή επίπεδα θορύβου. Τα ασφαλή επίπεδα θορύβου έχουν καθοριστεί στα 85 dΒ, όπως η φυσιολογική ομιλία (60dB), ο φυσιολογικός θόρυβος στο δρόμο (70dB) ή ένα θορυβώδες γραφειακό περιβάλλον (80dB).


Οποιοσδήποτε θόρυβος που η έντασή του ξεπερνά τα 85 dB θεωρείται επιβλαβής ήχος και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, όπως π.χ. ο θόρυβος σε ένα εργοστάσιο (90dB) ή σε κάποιο νυκτερινό κέντρο (110dB), η μουσική από προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής (iPod / mp3) σε υψηλή ένταση (115dB), ή ο θόρυβος από τη ρίψη πυροτεχνημάτων ή ενός πυροβολισμού (125dB/145dB).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ηχορύπανση είναι στη δεύτερη θέση (πρώτη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Η ηχορύπανση και επομένως έκθεση σε θορύβους υψηλής έντασης είναι μία ύπουλη διαδικασία με αρκετές συνέπειες βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Οι συνέπειες αυτές δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες αλλά υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία των ανθρώπων.

Ο ανεπιθύμητος θόρυβος, βραχυπρόθεσμα δημιουργεί στρες και νευρικότητα με αρνητικό αντίκτυπο στην γενικότερη υγεία του ατόμου, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και αποδοτικότητας ιδίως στην εργασία, καθώς επίσης δυσχεραίνει την επικοινωνία με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων όταν π.χ δεν μπορεί κάποιος να ακούσει κάποια προειδοποιητικά ηχητικά σήματα ενός μηχανήματος ή ακόμα και τις κόρνες των αυτοκινήτων.

Η έκθεση σε επιβλαβείς θορύβους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μακροπρόθεσμα προκαλεί διαταραχή της ακοής και τελικά απώλεια της ακοής.

Η θορυβογενής απώλεια της ακοής είναι η συνηθέστερη επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη καθώς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των επαγγελματικών ασθενειών, συνηθέστερη από τα δερματικά και τα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.
Η θορυβογενής απώλεια της ακοής οφείλεται συνήθως σε παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, αλλά μπορεί να επέλθει ακόμη και με έκθεση σε υψηλούς θορύβους σύντομης διάρκειας, όπως π.χ. ένας πυροβολισμός.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η αδυναμία να γίνουν αντιληπτοί ήχοι σε ψηλές συχνότητες, που αν δεν αντιμετωπιστεί, το πρόβλημα επεκτείνεται και στις χαμηλότερες συχνότητες.

Ο τύπος αυτής της βαρηκοΐας ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Παρουσιάζεται όταν υπάρχει βλάβη στο ακουστικό νεύρο, δηλαδή όταν τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία καταστρέφονται και κατ’ επέκταση μειώνεται η ακοή και η διακριτική ικανότητα.

Η θορυβογενής απώλεια της ακοής συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά και είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Η θεραπεία που συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ενίσχυση του ήχου με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ακοή και να συμβάλουν την καλύτερη ποιότητα ζωής του ατόμου που αντιμετωπίζει απώλεια ακοής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που περίπου 9 στους 10 χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας δηλώνουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου κι επομένως βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας έχει δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα αυτό.
Κατασκευάζονται ψηφιακά ακουστικά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν σχεδόν κάθε τύπο βαρηκοΐας όσον αφορά τη λειτουργική τους επάρκεια, αλλά και από αισθητικής απόψεως υπάρχουν τύποι, που μπορούν να είναι τελείως αόρατοι τοποθετούμενοι μέσα στο αυτί.

Ο ειδικός ακοοπροθετιστής, που διαθέτει τις κατάλληλες και εξειδικευμένες γνώσεις στη λειτουργία και τη χρήση των ακουστικών θα υποδείξει στον πάσχοντα την κατάλληλη συσκευή ανάλογα με το πρόβλημα του, θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες προσαρμογής – αποκατάστασης καί εκμάθησης της χρήσης του ακουστικού, ώστε τό άτομο να μπορεί να αποτελεί ένα ενεργό μέλος του οικογενειακού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, χωρίς άγχος και ανασφάλεια.

Στο κέντρο μας εφαρμόζουμε τις νέες πρακτικές και μεθόδους κατόπιν λεπτομερών εξετάσεων και σε άμεση συνεργασία με τον ασθενή βαρήκοο. Δίνεται ή δυνατότητα δοκιμής ψηφιακών ακουστικών βαρηκοίας νέας γενιάς ώστε το άτομο να νιώσει (σε πρώτο στάδιο) την διαφορά στην ακοή του!

Επίσης εφαρμόζουμε αποκλειστικά την ειδική μέθοδο προσαρμογής και αποκατάστασης new hearing, με άριστα αποτελέσματα. Είμαστε δίπλα σε συνεχή επαφή με τον ασθενή, ιδίως κατά πρώτο διάστημα (5-6 μήνες), αλλά και σε όλη την διάρκεια της χρήσης τών ακουστικών του.

Συμβουλές προς τούς ενδιαφερόμενους:

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πού εφαρμόζονται πρέπει να έχουν τίς προβλεπόμενες απο τη νομοθεσία πιστοποιήσεις ποιότητας και CE βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Mην εμπιστεύεστε ανθρώπους και προϊόντα πού δεν έχουν τις παραπάνω πιστοποιήσεις και είναι αμφιβόλου προελεύσεως.

Η έγκαιρη και σωστή φροντίδα για την αποκατάσταση της ακοής, μας προσφέρει και πάλι την χαρά της επικοινωνίας και προσθέτει ποιότητα στην ζωή μας!

Σταύρος Ζαρκαβέλης- Ειδικός Ακοοπροθετιστής*
Επίσημο μέλος του ΣΑΕ & ΑΕΑ
Ακοήplus – Κέντρο Αποκατάστασης και Προστασίας Ακοής
Αναστασιάδη 4 (εναντι Γερμανός) – Αγρίνιο. 2641033999
(Εφαρμογή ακουστικών βαρηκοίας & ειδικών ωτοασπίδων)
www.otomed.gr – Ακοήplus – Στ. Ζαρκαβέλης

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button