Θλίψη στην ΑΕ Μεσολογγίου για το θάνατο του Αχιλλέα Σαββίδη

Του Μιλτιάδη Ζαβέρδα

«Έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Αχιλλέας Σαββίδης, ο σπουδαίος προπονητής που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορική άνοδο της ΑΕΜ στη Β΄ Εθνική κατηγορία το 1977.


Ο Αχ. Σαββίδης με καταγωγή από τις Σέρρες, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Ηρακλή Σερρών και στη συνέχεια αγωνίστηκε με επιτυχία για μία πενταετία (1959-64) στην αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ. Υπήρξε ένας εξαιρετικός μέσος (10άρι), με τεχνική και μεγάλη αγωνιστικότητα, ωραίες μεταβιβάσεις, δυνατό σουτ, ικανότητα στο σκοράρισμα, ενώ χρησιμοποιούσε με άνεση και τα δύο πόδια.

Το 1964 έφυγε από την Ελλάδα και αγωνίστηκε σε ομάδες της ομογένειας, σε Ν. Αφρική και Αυστραλία, μέχρι το 1969 που τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Αμέσως μετά ακολούθησε καριέρα προπονητή, με επιτυχημένη πορεία σε αρκετές επαρχιακές ομάδες, της Β΄ Εθνικής κυρίως, αλλά και στην Α΄ Εθνική με τον Πανσερραϊκό. Επίσης, πέρασε και από τον πάγκο του ΠΑΟΚ, ως βοηθός του Γιάκομπς και του Μπλάζεβιτς, ενώ εργάστηκε και στο κλιμάκιο Βορείου Ελλάδος, ως συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια για τις Εθνικές ομάδες Νέων και Παίδων.

Η παρουσία του στο Μεσολόγγι και στην ΑΕΜ ήταν καταλυτική και το όνομά του έγινε συνώνυμο της επιτυχίας και της μεγάλης ανόδου της τοπικής ομάδας στη Β΄ Εθνική, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της. Ο Σαββίδης υπήρξε ένας ανιδιοτελής και αδέκαστος προπονητής, που του άρεσε να δουλεύει πολύ με τους νέους. Στην ΑΕΜ εμφύσησε την ομαδικότητα και έδωσε στους παίκτες της την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία, για να καταφέρουν να φτάσουν στην υπέρβαση και στο έπος της ανόδου στη Β΄ Εθνική και έφυγε από το Μεσολόγγι αφήνοντας πίσω μόνο φίλους. Ένας πραγματικός δάσκαλος του ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος του αθλητισμού, που σε όλη του τη ζωή δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τα γήπεδα.

Αχιλλέα, στο Μεσολόγγι θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία… Καλό ταξίδι…

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: ΑΕ Μεσολογγίου