Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα εμβολίου mRNA των Moderna και Merck κατά του καρκίνου του δέρματος

Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι πολλά υποσχώμενα για σειρά ασθενειών

Τα αμερικανικά εργαστήρια Moderna και Merck ανακοίνωσαν την Τρίτη θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υπό ανάπτυξη εμβόλιό τους με αγγελιοφόρo RNA (mRNA) κατά του καρκίνου του δέρματος, όταν ληφθεί σε συνδυασμό με ένα αντικαρκινικό φάρμακο.

Στη διάρκεια μιας δοκιμής σε περίπου 150 ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από μελάνωμα, η λήψη του εμβολίου ταυτόχρονα με το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda επέτρεψε τη μείωση κατά 44% του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου ή θανάτου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ελάμβαναν θεραπεία μόνο με το αντικαρκινικό.


«Για πρώτη φορά, δείξαμε το δυναμικό που μπορεί να έχει το mRNA σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στο μελάνωμα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Στεφάν Μπανσέλ, επικεφαλής της Moderna.

Η Moderna και η Merck, γνωστή ως MSD εκτός της Βόρειας Αμερικής, αναμένεται να δημοσιεύσουν προσεχώς τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ομότιμους επιστήμονες. Προβλέπουν επίσης να ξεκινήσουν το 2023 δοκιμές της λεγόμενης φάσης 3, δηλαδή σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Η τεχνολογία του mRNA αποδείχθηκε κρίσιμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19. Η Moderna είχε κάνει μια εκπληκτική είσοδο στη φαρμακευτική αγορά όταν έγινε μία από τις πρώτες, μαζί με τις Pfizer-BioNTech, που πρότειναν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 με τη χρήση αγγελιοφόρου RNA.

Η τεχνολογία αυτή θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη μάχη εναντίον πολλών άλλων ασθενειών.

Το εμβόλιο κατά του μελανώματος είναι «προσωποποιημένο», δηλαδή «σχεδιάζεται και παράγεται με αφετηρία τη μοναδική μεταλλαξιογόνα υπογραφή» που ταυτοποιείται στον όγκο του ασθενούς, εξηγεί η ανακοίνωση.

Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου προτού να λάβουν τη θεραπεία — μέχρι εννέα δόσεις εμβολίου.

Περίπου 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διαγνώστηκαν το 2020 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο αμερικανικές εταιρίες είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο μια συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση αυτού του εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος. Προβλέπουν να μοιραστούν το κόστος και τα οφέλη.

protothema.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button