ΑτζένταΕκδηλώσειςΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Θέρμο: «Η τέχνη της άλεσης», μια διαδραστική αφήγηση από το παρελθόν στο παρόν»

Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το ΙΔΕΑΠΘ σε συνεργασια με το Δήμο Θέρμου και τη ΛΕΜΑΘ υλοποιεί πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της Άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς, με επίκεντρο την διαχρονική αξία κύκλου της άλεσης.

Το θεματικό μονοπάτι στην Αετόπετρα Θέρμου αποτελεί το αφήγημα του κύκλου της άλεσης για την εκκίνηση ενός διήμερου δράσεων το Σάββατο 25/6/2002 . Σε μια αφηγηματική διαδρομή 5 χιλιομέτρων στο παλιό Αποκουρήτικο καλντερίμι Αετόπετρα-Μουτάφη ξεδιπλώνεται ένα τοπίο που στο παρελθόν ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια σιτηρών, στο αλώνισμα και στην άλεση. Κατα τη διάρκεια της διαδρομής θα ακουστούν ιστορίες για το κύκλο της άλεσης και θα υπάρχουν και άλλα δρώμενα.


Στην καταγραφή και συλλογή απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τους μύλους, συμμετείχαν μια ομάδα μεμονωμένων ατόμων που γνωρίζουν και ασκούν την τέχνη της άλεσης σήμερα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Θέρμου, είτε ως μυλωνάδες, είτε ως ερασιτέχνες (οι 10 από αυτούς είναι και ιδιοκτήτες μύλων).

Πεζοπορώντας στου Μουτάφη
Σάββατο 25 Ιουνίου
Ώρα συνάντησης 8.00 στην Πλατεία Θέρμου,
μετάβαση με λεωφορείο στην πλατεία της Αετόπετρας
και επιστροφή στην πλατεία του Θέρμου στις 12

Το ίδιο βράδυ στον Μύλο της Κασσάνδρας, η Δέσποινα Δαμιανού θα αφηγηθεί παραμύθια για τους μύλους και θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με τους Γιώργο Καγιαλίκου και την Ιφιγένεια Κορολόγου, και με τη συμμετοχή της Αντζελας Βασιλακοπούλου στο μαντολινο όπου κυριαρχεί το υπέροχο τραγούδι του δίσκου «Η μυλωνού», καθώς και άλλα αγαπημένων γνωστών συνθετών, που θα φέρουν αρώματα και ήχους από περασμένα χρόνια.

Αφήγηση Παραμυθιών και Μουσική Παράσταση
Σάββατο 25 Ιουνίου
ώρα έναρξης 8.30
Μύλος Κασσάνδρας, Θέρμο

Η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στα μυστικά της «τέχνης της Άλεσης» στον Μύλο του Στούκα, για τους μικρούς και μεγάλους, όπου οι Μυλολόγοι από την ελληνική ομάδα TIMS θα μιλήσουν για την διαφύλαξη και ανάδειξη της «τέχνης της Άλεσης», ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά. Θα στηθεί ένα μικρό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους φίλους που θα γίνει επίδειξη άλεσης σιτηρών από το μυλωνά Χρήστο Ρεντζη, εργαστήρι ζυμώματος και χυλοπίτας, αφήγηση μικρού παραμυθιού σχετικού με την άλεση για τους μικρούς μας φίλους από την Δέσποινα Δαμιανου και τέλος αναπαράσταση και αποτύπωση της εμπειρίας σε ζωγραφιές και πηλό από τους μικρούς μας φίλους. Ο μύλος βρίσκεται στο δρόμο για το Πετροχώρι ελάτε μαζί μας για μια ξεχωριστή εμπειρία!

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για την «Τέχνη της Άλεσης»
Κυριακή 26 Ιουνίου
ώρα έναρξης 10.30
Μύλος Στούκα, Θέρμο

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης δράσης αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αναφορικά με τη «τέχνη της άλεσης». Για την παραγωγή του βίντεο έγιναν συνεντεύξεις και οπτικές καταγραφές σε ανθρώπους της περιοχής σχετικούς με την τέχνη της άλεσης και ανίχνευση της περιοχής καθώς και καταγραφή της διαδικασίας της άλεσης από το Αλώνι στο Μύλο.Το υλικό είναι στη διάθεση της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για χρήση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα προβολής της «Η τέχνη της Άλεσης» έχει δύο στόχους αφενός να δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων ώστε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του κοινού και αφετέρου να προβληθεί η σχέση «της τέχνης της αλέσματος» ως στοιχείο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιά του τόπου, στοιχείο της ιστορίας και πολιτισμού του.

Το βίντεο επιμελήθηκαν οι παρακάτω επαγγελματίες κινηματογραφιστές
Επεξεργασία εικόνας και ήχου, Σκηνοθεσία, Επιμέλεια Παραγωγής -Χρόνης Θεοχάρης
Λήψη Drone – Βαγγέλης Μιχαλάκης
Κάμερες – Χρόνης Θεοχάρης, Βαγγέλης Μιχαλάκης
Αρχειακό Υλικό, Μουσική Επιμέλεια – Χρόνης Θεοχάρης, Χριστόφορος Γεωργούτσος

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις δράσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) στο FaceBook ή στέλνοντας μήνυμα στο 6944541242

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button