Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Θεόκλητος Ντζάθας: Ο αρχιμανδρίτης, που κατασκεύασε με έξοδά του το ησυχαστήριο του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης στο Παναιτώλιο

Ο Θεόκλητος Ντζάθας, αρχιμανδρίτης, κατά κόσμον Γεώργιος Ντζάθας, γεννήθηκε το 1948 στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας από αγρότες γονείς και έχασε τη ζωή του στις 23 Ιουνίου 2009, σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνικό οδό Αγρινίου-Ιωαννίνων, λίγο πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου. Τάφηκε σε χώρο στο ησυχαστικό κέντρο «Άγιος Κυπριανός» στο Παναιτώλιο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Παναιτωλίου, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά (Παπαχρήστου) ενώ συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος (Βλάχος) και Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, καθώς και πλήθος ιερέων, ενώ παρών ήταν και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πατέρας Θεόδωρος Ζήσης.


Στη διάρκειά της δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι καθώς αυτή ήταν μία από τις επιθυμίες του, όπως την είχε διατυπώσει στο κείμενο της διαθήκης του.

Πατέρας του ήταν ο Χρήστος Ντζάθας. Παρακολούθησε μαθήματα Δημοτικού στο Παναιτώλιο και Μέσης εκπαιδεύσεως στο Αγρίνιο και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον τότε μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Μακαριστό Θεόκλητο. Διατέλεσε Εφημέριος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, στις Ενορίες του Αγίου Θωμά στη Λυγιά και Παλαιοπαναγιάς.

Ανήλθε σε ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα και δίδαξε ως καθηγητής στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καρδίτσας, στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική σχολή στο Χαλάνδρι, όπου από το 1989 έως το 2006 διετέλεσε διευθυντής, [Σχολάρχης], του Ενιαίου Λυκείου και συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Στο Παναιτώλιο κατασκεύασε με έξοδα του, σε έκταση που αποτελούσε μέρος της πατρικής του περιουσίας, το ησυχαστήριο του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης. Από το έτος 2006 μέχρι και την ημέρα του τραγικού του θανάτου, σε τροχαίο στην Ε.Ο. οδό Αγρινίου-Μεσολογγίου, υπηρέτησε τη Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, ως ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς και κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για την ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του Μοναστηριού.

Συγγραφικό έργο:
«H ποιμαντική προσφορά του ιερέως στο σύγχρονο κόσμο»

«Η έννοια της σαρκός στην Αγία Γραφή», έκδοση Ένωση φίλων Ορθόδοξης Πατερικής παράδοσης και παιδείας «Ο Άγιος Κυπριανός»
«De Domenica Oratione», [Περί της Κυριακής Προσευχής], «Του εν αγίοις πατρός ημών Κυπριανού επισκόπου Καρχηδόνος, Πατερικαί υποθήκαι περί της Κυριακής προσευχής», μετάφραση από το Λατινικό πρωτότυπο με εισαγωγή-ερμηνευτικά σχόλια, πραγματολογικά στοιχεία-παραπομπές, Αθήναι 2003

«De bono patientiae», [«Περί του αγαθού της υπομονής»], «Του εν αγίοις πατρός ημών Κυπριανού επισκόπου Καρχηδόνος, Πατερικαί Υποθήκαι περί του αγαθού της υπομονής», μετάφραση εκ του Λατινικού πρωτοτύπου με εισαγωγή-ερμηνευτικά σχόλια, πραγματολογικά στοιχεία-παραπομπές, Αθήναι 2004.

πηγή κειμένου: http://el.metapedia.org

panaitolionews

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button