ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Θέλουν 295 ευρώ το μήνα για να πάνε στις δουλειές τους-Επιστολή διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Συμπολίτες που κατοικούν στην Αιτωλοακαρνανία αλλά εργάζονται στην Πάτρα ή άλλες όμορες περιοχές και αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά χρήση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, καλούνται πλέον να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο κόστος των διοδίων.

Ζητούν παρέμβαση από τον πρωθυπουργό στο οποίο έστειλαν επιστολή την οποία κοινοποίησαν στον Υπουργό Μεταφορών, στους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους.


Eπισημαίνουν πως το κόστος αυξήθηκε 22 % το 2023 σε σύγκριση με το 2022 για όσους χρησιμοποιούν το e pass της γέφυρας καθημερινά.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες , Δήμαρχοι, Πολιτευτή,

Χρόνια Σας πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά με ΥΓΕΙΑ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ζώντας σε διαφορετική πόλη από την πόλη που εργαζόμαστε και το δυσβάστακτο κόστος που πρέπει να πληρώνουμε καθημερινά προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις εργασιακές μας υποχρεώσεις, Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο κόστος διοδίων της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης». Το οποίο αυξήθηκε το 2023 22 % σε σύγκριση με το 2022 για όσους χρησιμοποιούν το e pass της γέφυρας καθημερινά , ουσιαστικά τους εργαζομένους. Ουσιαστικά αύξηση 2,5 φορές παραπάνω από τον πληθωρισμό

Επιθυμούμε και αιτούμαστε για τους εργαζομένους τη μείωση τουλάχιστον 60 % του κόστους διέλευσης για τη καθημερινή χρήση του e pass της γέφυρας. Αναλυτικότερα: χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας σε 44 διελεύσεις το μήνα, 22 εργάσιμες ημέρες, το ατομικό μηνιαίο κόστος ανερχόταν στο ποσό των 242,56 ευρώ, δηλαδή 5,51 Ευρώ η διέλευση για το 2022 και τα προηγούμενα έτη. Από 01.01.2023 χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας για 44 διελεύσεις το μήνα, 22 εργάσιμες ημέρες, το ατομικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 294,90 ευρώ, δηλαδή 6,70 η διέλευση . Αίτημα μας είναι μείωση του κόστους διέλευσης για τους εργαζομένους τουλάχιστον στα 2,5 ευρώ η διέλευση χρησιμοποιώντας το e pass της γέφυρας . Ή Διαφορετικά ένα voucher στο κάθε εργαζόμενο ονομαστικά τουλάχιστον 6 ευρώ ημερησίως.

Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς είναι αδύνατη καθότι τα δρομολόγια είναι ελάχιστα καθώς επίσης υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται σε κυλιόμενο ωράριο

Επιπροσθέτως:
α) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανέρχεται για το νομό Αιτωλοακαρνανίας σε 11.830 ευρώ (2019 ) και το κόστος της γέφυρας για 11 μήνες χρήσης το έτος και 44 διελεύσεις μηνιαίως (δηλαδή η κατ’ ελάχιστο ανάγκη χρήσης της γέφυρας για έναν εργαζόμενο) ανέρχεται σε 2.668 ευρώ άρα σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματος αναλώνεται για τη χρήση της γέφυρας , κάτι το οποίο προφανώς είναι παράλογο όταν δε σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ (Μάρτιος 2022) για τη πλειοψηφία των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα. Με λίγα λόγια καλούμαστε να μη καλύπτουμε βασικές μας ανάγκες προκειμένου να μπορούμε να πάμε στην εργασία μας.

β) το κόστος διέλευσης επιβαρύνεται από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 24% ενώ η Γέφυρα A.E επιβαρύνεται με Φόρο Εισοδήματος που για τις ανώνυμες εταιρείες ανέρχεται σήμερα σε 22% επί των καθαρών κερδών. Άρα ακόμα και αν η Γέφυρα Α.Ε αρνηθεί οποιαδήποτε αναπροσαρμογή, μπορεί η συγκεκριμένη κατηγορία διελεύσεων να απαλλαχθεί από χρέωση ΦΠΑ αλλά και τα έσοδα ή τα κέρδη της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ για τις συγκεκριμένες διελεύσεις να απαλλαγούν από τη φορολογία εισοδήματος. Έτσι κατά μέγιστο μπορεί να επιτευχθεί έκπτωση 46% χωρίς να μεταβληθούν καθόλου τα έσοδα και τα κέρδη της Α.Ε.

Τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται καθημερινά. Εάν κριθεί απαραίτητο από εσάς είναι εφικτό να σας δώσουμε λίστα με ονοματεπώνυμο και υπηρεσία εργασίας .
Παρακαλούμε θερμά για την ενδελεχή μελέτη του αιτήματός μας και τις άμεσες απαραίτητες ενέργειές για την θετική έκβαση του αιτήματός μας σε όσο το δυνατόν σύντομο χρονικό διάστημα.
Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στην άμεση θετική ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,
Επιτροπή εκπροσώπησης εργαζομένων.
Παρασκευή (Βιβιάνα) Βούλγαρη, Υπάλληλος Υπηρεσίας Ασύλου
Δέσποινα Γκέντζη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
Αγγελική Δημοπούλου, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων ΠΓΝΠατρών «Παναγία η Βοηθεία»
Βίκυ Καλογεράκη, Διοικητική Υπάλληλος Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»
Γκόλφω (Φούλα) Κυρίτση, Διοικητική Υπάλληλος Πανεπιστημίου Πατρών
Ιωάννης Κουτσογιάννης, Ιατρός Ακτινολόγος
Άγγελος Σταυρόπουλος, Οικονομολόγος
Χρήστος Χάλαρης, Οικονομολόγος

 

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button