Άποψη

Θέλουμε το Μεσολόγγι "χαβούζα" των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων και ορυκτέλαιων;

mes-limataΤις τελευταίες ημέρες στο Μεσολόγγι έχει αναπτυχθεί ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με την πρόθεση επενδυτών να εγκαταστήσουν και λειτουργήσουν σε περιοχή δίπλα στο ΤΕΙ, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιόρευστων (σ.σ. χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, ορυκτέλαια κλπ.).

Για το θέμα, μετά τη δημοσιοποίησή του ήδη έχουν υπάρξει αρνητικές αποφάσεις από τα συμβούλια της Δ.Κ. Μεσολογγίου και Ευηνοχωρίου, ενώ αναμένεται η συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου που αποτελεί το κορυφαίο όργανο για την έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ταυτόχρονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναπτυχθεί διάλογος για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις της επένδυσης στο περιβάλλον, μιας και θα εγκατασταθεί σε χώρο που γειτνιάζει άμεσα με το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της λιμνοθάλασσας.

Επίσης για το ζήτημα προγραμματίζεται ημερίδα από το δήμο Μεσολογγίου, ενώ ομάδα πολιτών την προσεχή Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ραδιομεγάρου (2ος όροφος) ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα.

Παρακολουθώντας το ζήτημα θέλουμε να βάλουμε στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται μια παράμετρο που είναι σημαντική και η οποία είναι η εξής:

«Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η συγκεκριμένη επένδυση είναι απόλυτα νόμιμη καθώς είναι εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος για την εγκατάσταση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επίσης η αδειοδοτική διαδικασία που ακολουθήθηκε φαίνεται να είναι νόμιμη.

Όμως το ζήτημα που τίθενται είναι τι θα συμβεί στην περιοχή εάν υπάρξουν και άλλοι επενδυτές που θα θελήσουν να προβούν σε ανάλογες επενδύσεις;»

Αυτή θεωρούμε ότι είναι η κύρια παράμετρος του όλου ζητήματος, διότι κάλλιστα το επόμενο διάστημα και με δεδομένη την κρίση που βιώνει η αγροτική παραγωγή ,δεν θα είναι λίγοι, από αυτούς που διαθέτουν εκτάσεις γης, είτε από την πλευρά του Ευηνοχωρίου, είτε από την πλευρά της Παραχελωΐτιδας που θα θελήσουν να προβούν σε ανάλογες εγκαταστάσεις.

Και τότε τι θα συμβεί; Είναι το ερώτημα που προκύπτει.

Η απάντηση είναι απλή: «Η περιοχή θα γεμίσει με καμινάδες καύσης των αποβλήτων της Ευρώπης, της Ασίας κλπ.». Επομένως ο προβληματισμός που τίθενται είναι, εάν θέλουμε να δοθεί στην περιοχή μια τέτοια προοπτική.

Και σε αυτόν τον προβληματισμό θα πρέπει το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες …

http://messolonghinews.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button