ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Θάνος Μωραΐτης: “Όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν”

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση. Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις με σκοπό να «ξυπνήσουν» τα συντηρητικά αντανακλαστικά πολιτών που ζουν στα όρια της φτώχειας.

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ*

Η εκτόξευση της ανεργίας, με την ταυτόχρονη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση σημαντικών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες υπέστησαν τεράστια μείωση του εισοδήματός τους, και η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης συνταγής διά πάσα νόσο οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Εχει, δε, προηγηθεί μια περίοδος ελιτισμού, ιδεολογικής σύγχυσης και αμηχανίας της Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι το οποίο άνοιξε τον δρόμο στη συστημική επικράτηση νεοφιλελεύθερων συνταγών ως «της μίας και… ορθής ιδεολογίας» στην Ευρώπη.

Ολο αυτό το εκρηκτικό μείγμα οδηγεί σημαντική μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών στην άκρως επικίνδυνη και δήθεν αντισυστημική ακροδεξιά «αγκαλιά». Οι πολίτες, γυρίζοντας την πλάτη τους στο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, στρέφονται σε δυνάμεις μισαλλόδοξες, ρεβανσιστικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές.

Αν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς βγουν ενισχυμένες από τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό θα σημάνει μια οπισθοδρόμηση σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας. Από το περιβάλλον και τα τρόφιμα μέχρι τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα ή την κοινωνική πολιτική.

Η αντιμετώπιση όμως της ακροδεξιάς δεν μπορεί να γίνει ούτε με ιδεολογικό διδακτισμό αλλά ούτε με ελιτίστικες προσεγγίσεις που «δεν ακούν καν» τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται να εκπονήσουμε το κατάλληλο σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα σε αυτές τις δυνάμεις και θα δώσει προοπτική και διέξοδο στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Βασικό προαπαιτούμενο, ωστόσο, είναι η συμπόρευση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, όλων των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί.

Να συντονιστεί ο κοινός αγώνας πάνω σ’ ένα κοινό, ρεαλιστικό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα απαντά στα σημερινά προβλήματα. Βασικές επιδιώξεις του οποίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας -με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας-, η χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής με σκοπό τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συναντηθούν και να συμπορευτούν η Σοσιαλδημοκρατία, η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, οι Πράσινοι, όλες οι δυνάμεις οι οποίες αντιστέκονται στον εθνικισμό και την ασύδοτη αγορά.

Στην προμετωπίδα του αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά μπορούν και καλούνται να βρεθούν όλες οι συλλογικότητες και οι πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται την ιστορική αυτή ευκαιρία για τη χώρα και την Ευρώπη συνολικά.

Στην Ελλάδα τη μάχη αυτή θα τη δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Και θα είναι νικηφόρα. Σε αντίθεση με τις φαντασιώσεις της Νέας Δημοκρατίας, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς βγαλμένης από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, η οποία ρέπει διαρκώς προς την ακροδεξιά, που ευαγγελίζεται μια σειρά από πολιτικές επιλογές που θα κινούνται ενάντια στα συμφέροντα των πολλών και θα εξυπηρετούν εκείνα των λίγων και ημετέρων.

Είναι ώρα ευθύνης για τους προοδευτικούς πολίτες. Οσα μας ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Οι προοδευτικές δυνάμεις χρειάζεται να προσφέρουν στους πολίτες ένα νέο, ρεαλιστικό και αλλά ελπιδοφόρο όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερες ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

Να απορριφθεί η ακροδεξιά ατζέντα, που οδηγεί στην περιχαράκωση των εθνών-κρατών, και να προωθηθεί η συζήτηση στην κατεύθυνση της περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της συντήρησης σημαίνει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης, διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και λογοδοσία όλων των οργάνων της.

Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν χρέος έναντι της Ιστορίας να συμπορευτούν ΤΩΡΑ και να προτείνουν αξιόπιστες λύσεις έτσι ώστε ν’ αποφύγουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που πλανάται πάνω από την Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

* Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Κυριακή 17/03/2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button