ΕξελίξειςΠολιτική

Θάνος Μωραΐτης: "Μόνη ελπίδα να πιάσουμε ξανά το νήμα των μεγάλων αλλαγών"

po-thanos1Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου οργανώνεται  και στην Κρήτη. Ο πρώην υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης βρίσκεται ήδη στο νησί για να συμμετάσχει σε ολομέλειες του κόμματος. Μία εξ αυτών έγινε την Τρίτη στις Μοίρες. Και σήμερα Τετάρτη το απόγευμα, στις 6.30 γίνεται ολομέλεια στο Ηράκλειο, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στη χθεσινή εφημερίδα  “ΠΑΤΡΙΣ” παραχώρησε μάλιστα συνέντευξη στην οποία τονίζει οτι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη χώρα». Ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να βγει συντεταγμένα απότην κρίση, όπως έκαναν άλλα κράτη που μπήκαν σε μνημόνιο. Αναφέρεται στις προσπάθειες που έκανε ο Παπανδρέου, τι συνέβη το2010 και πως ο ίδιος προσπάθησε  να κάνει μεταρρυθμίσεις. Μιλάει επίσης για τη συνάντηση Παπανδρέου – Τσίπρα και επισημαίνει: «Ο ρόλος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι να ενώσει και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της μια παράταξη που άλλαξε τη μοίρα του τόπου».

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Θέλω να ξεκινήσω με μια απορία: Πως είναι δυνατόν 5-6 χρόνια μετά από τόσο βαθειά κρίση να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο αν όχι και χειρότερο;

Μετά από 5 χρόνια όπου κυριάρχησαν μύθοι και συνομωσίες είναι απόλυτα ξεκάθαρο γιατί βουτάμε και ξαναβουτάμε μέσα στην κρίση: Γιατί η χώρα δεν αντιμετώπισε ποτέ τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί. Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Βούτηξε στο λαϊκισμό, δίδαξε τον διχασμό και την ευκολία επιλέγοντας να μην κοιταχτεί στο καθρέφτη και να αντιμετωπίσει τον κακό του εαυτό και τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Το 2010 η χώρα είχε μια ιστορική ευκαιρία να πάει ενωμένη στη πιο δύσκολη μάχη των τελευταίων δεκαετιών.  Αντίθετα όμως ο ελληνικός λαός διχάστηκε. Ένα δεύτερο βασικό σημείο είναι ότι το 2012 ανεκόπη το κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Εμείς, μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, προχωρήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις γιατί από την αρχή πιστέψαμε ότι μόνο έτσι η χώρα θα βγει από την κρίση και θα θωρακιστεί για το μέλλον.

Και την ίδια στιγμή χώρες που μπήκαν μετά από μας σε μνημόνιο πως γίνεται να είναι εκτός; Κάποιοι δε, δανείζονται και με…αρνητικό επιτόκιο; Άρα δεν είναι στραβός ο γιαλός έτσι;

Είναι η απόδειξη ότι οι κοινωνίες μπορούν να βγουν συντεταγμένα από μια κρίση αρκεί να μην συνθηκολογήσουν με τις παθογένειες που τις οδήγησαν εκεί. Σε καμιά από αυτές τις χώρες δεν είχαμε τα φαινόμενα της ακραίας πόλωσης. Οι πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Ακούστε, δεν μπορεί να κρυβόμαστε μονίμως πίσω από το δάχτυλο μας: Στη δική μας περίπτωση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δήθεν αντιμνημονιακές δυνάμεις πήγαν χέρι χέρι στις πλατείες των διχαστικών συνθημάτων όπου γεννήθηκε τελικά η Χρυσή Αυγή. Ακόμα και σήμερα, μετά από όλα όσα  έχουν γίνει, συνεχώς εφευρίσκονται ή επαναλανσάρονται επικοινωνιακά κλισέ για να επιβιώσει η προεκλογική αντιμνημονιακή μυθολογία χθες της ΝΔ, σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά έχουν τεράστιο κόστος για τη χώρα. Κόστισε η διχαστική ρητορεία του δήθεν αντιμνημονιακού μετώπου, κόστισαν οι θεωρίες συνομωσίες που δηλητηρίασαν την κοινωνία αυτά τα χρόνια. Κοστίζει κάθε φορά να διαποτίζεται από ψέματα ο ελληνικός λαός και να μαθαίνει με επώδυνο τρόπο την αλήθεια. Και όλα αυτά ενώ  έχει υποστεί απίστευτες, πρωτοφανείς θυσίες.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η περιβόητη διαπραγμάτευση;
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση συνέχισε να λειτουργεί όπως λειτουργούσε ως αντιπολίτευση. Έχω την εντύπωση ότι υπερεκτιμήθηκαν κάποιοι παράγοντες πάνω στους οποίους πόνταρε η κυβέρνηση. Έφτιαξε και πόνταρε σε μύθους και σήμερα η χώρα βρίσκεται απομονωνόμενη στην γωνία. Καμιά αλλαγή στην Ευρώπη δεν ήρθε, καμιά συμμαχία του νότου δεν λειτούργησε, η Ρωσία δεν ήρθε ποτέ και η Κίνα έχει άλλους στόχους. Η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει τους πάντες απέναντι ακόμα και αυτούς που όντως έχουν στο μυαλό τους μια διαφορετική πολιτική και Ευρώπη. Είναι κατόρθωμα να εξοργίσεις ακόμα και τους εν δυνάμει συμμάχους σου.
Εμείς στηρίζουμε αυτή τη διαπραγμάτευση ώστε να επέλθει άμεσα μια συμφωνία. Το λέμε τρεις μήνες τώρα. Γιατί για εμάς την διαπραγμάτευση δεν την κάνει ο Τσίπρας, την κάνει η χώρα. Εμείς βάλαμε πλάτη 5 χρόνια σε όλες τις συμφωνίες που κράτησαν την χώρα στην ευρωζώνη.

Είναι προς όφελος της χώρας όλη η αυτή η καθυστέρηση ή χάνουμε χρόνο;

Όντως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω των ιδεολογικών εμμονών και της ανυπαρξίας σχεδίου.
Η πραγματική οικονομία είναι σε πολύ χειρότερο σημείο. Αυτή τη στιγμή δεν κινείται φύλλο στην αγορά. Η ασφυξία είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κάποιοι να σνομπάρουν. Το πρόβλημα για μένα αν θέλετε δεν είναι απλά η συμφωνία. Είναι το ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη χώρα. Πορευόμαστε στο πουθενά. Ακούγαμε για σαρωτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τελικά όλα ήταν ένα κενό γράμμα.

Όσον αφορά αυτό που είπατε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να παραδεχτούμε πάντως ότι με όσα γίνονται και τώρα με διορισμούς «ημετέρων» και τα παιγνίδια με τη διαύγεια ο Παπανδρέου σε αυτά ήταν μπροστά. Με το opengov και το όραμά του για μια νέα διοίκηση ήθελε να κάνει πράγματα, αλλά πάλι τα άφησε στη…μέση. Γιατί;
Δεν συμφωνώ μαζί σας. Οι μεταρρυθμίσεις που προχωρήσαμε ήταν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα που υπηρέτησαν την διαφάνεια, την αξιοκρατία και έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου ανετράπη εκ των έσω. Έτσι ανεκόπη η μεταρρυθμιστική αυτή πορεία για την χώρα. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα όσο και αν θέλουν κάποιοι να την διαστρεβλώνουν.
 Πάντως και η κυβέρνηση Σαμαρά ισχυρίζεται ότι έκανε μεταρρυθμίσεις ενώ και η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι αυτή είναι η προτεραιότητά της.
 Και κάπως έτσι φτάσαμε στο να έχουν χάσει οι λέξεις την αξία τους. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, τις αποδόμησε και βάφτιζε μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις συμφερόντων. Για εμάς οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι θεωρία. Είναι αλλαγές που υπηρετούν την κοινωνία. Είναι  ρήξεις με μικρά και μεγάλα συμφέροντα του πελατειακού κράτους. Και εμείς μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κάναμε πράξη αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Προχωρήσαμε μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που χτύπησε το κατεστημένο των πανεπιστημίων, η Διαύγεια που αναφέρατε και σεις, ο Καλλικράτης, η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι μεταρρυθμίσεις για την φοροδιαφυγή, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η καθολική εφαρμογή του ΑΣΕΠ.Το θέμα είναι ότι αυτό το κύμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια όχι μόνο σταμάτησε αλλά και αποδομήθηκε. Αυτό το νήμα των μεγάλων αλλαγών πρέπει να πιάσουμε ξανά ως χώρα αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα για έξοδο από την κρίση.

Και ποιος είναι ο ρόλος πολιτικών σχημάτων όπως το δικό σας; Ο ρόλος του Παπανδρέου δεν κρίθηκε; Η ιστορία θα έπρεπε να τον αποτιμήσει…Και μάλιστα μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου γιατί επιμένετε;

Έχουν δικαιωθεί στην πράξη οι στρατηγικές επιλογές που κράτησαν την χώρα στην ευρωζώνη και μακριά από μια ασύντακτη χρεωκοπία που θα ισοπέδωνε τον ελληνικό λαό. Και πιστεύω ότι είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι εκείνες οι κυβερνήσεις προχώρησαν τουλάχιστον σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Από εκεί και περά δεν κάνουμε πόλεμο στοιχημάτων επιδιώκοντας μια ιστορική δικαίωση. Παρεμβαίνουμε πολιτικά και καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Επιμένουμε γιατί πιστεύουμε σε αρχές και αξίες. Το ΚΙΝΗΜΑ ιδρύθηκε για να λειτουργήσει ως καταλύτης στο χώρο της παράταξης η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη και μέσα σε ένα περιβάλλον ιδεολογικής σύγχυσης. Ο ρόλος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι να ενώσει και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της μια παράταξη που άλλαξε τη μοίρα του τόπου. Ο Παπανδρέου, ούτε κανένας μας δεν έχει ανάγκη από καρέκλες. Και το αποδείξαμε…

Τώρα πάντως προσπαθείτε να γίνετε κόμμα με οργάνωση, δομή κλπ. Το κάνατε λίγο ανάποδα , πρώτα εκλογές και μετά…κόμμα;

Το ΚΙΝΗΜΑ ήταν μια επιλογή αρχών και αξιών. Δεν ήταν και δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή. Όντως όμως δεν ήταν μια εύκολη επιλογή. Δεν μπήκαμε σε ούτε στιγμή σε συναλλαγές εξουσίας και οφιτσίων γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική έχει νόημα μόνο όταν υπηρετείς αρχές και αξίες. Ήταν ένα πραγματικός άθλος να κατέβει συντεταγμένα σε όλη την Ελλάδα ένας νέος κομματικός σχηματισμός μέσα σε 20 μέρες. Στηριχτήκαμε στο πάθος χιλιάδων ανθρώπων και στην αυτοοργάνωση. Αυτή είναι η κληρονομία της δύσκολης και πολύ σύντομης προεκλογικής περιόδου. Τώρα, είναι η ώρα που αξιοποιούμε αυτή την κληρονομιά, προχωρώντας στην οργάνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Και τα μηνύματα, απ’όλη την Ελλάδα είναι πολύ θετικά.

Αλήθεια τι ήταν αυτή η συνάντηση Παπανδρέου- Τσιπρα; Δεν θέλω να συνωμοσιολογήσω, αλλά πολλά ακούστηκαν τότε…

Ήταν μια συνάντηση πολιτικών αρχηγών έτσι όπως πρέπει να γίνονται γιατί θυμίζω ότι περάσαμε μια περίοδο όπου ήταν η είδηση της χρονιάς να συζητούν μεταξύ τους οι αρχηγοί. Δυστυχώς εκεί μας έφτασε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιέργησαν οι πολιτικές δυνάμεις.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button