ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Θάνος Μωραΐτης: «Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Πατρών διαγράφουν την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου».

Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για  «”αξιοποίηση” του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».


Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση» κι όχι για «εξυγίανση».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο, για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”, την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών» και την «την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», ώστε να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Αιτωλοακαρνανία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή:

«Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” είναι κόλαφος για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου. Βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού μας και μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας.

Συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, αντί να διεκδικήσει την ενίσχυση των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να αγωνιστεί για το διορισμό περισσότερων μελών ΔΕΠ, παρατηρούσε όλο αυτό το διάστημα με αδιαφορία και απάθεια τον αποδεκατισμό τους. Και, όταν ήρθε η ώρα, “αξιοποίησε” τον ανάλγητο κυβερνητικό σχεδιασμό, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε.

Ο ακαδημαϊκός και κοινωνικός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει σχέση ούτε με την “εξυγίανση” ούτε με τη “σωστή λειτουργία” του Πανεπιστημίου Πατρών: Αποτελεί αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση.

Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Θα αγωνιστούμε:

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο μας.

Για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”.

Για την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.

Για την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών.

Για την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, ούτως ώστε με την ίδρυση μιας νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Ο Νομός μας μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αν και ο δήμαρχος Αγρινίου σας έδωσε απαντήσεις γιά το αν μόνο η σημερινή κυβέρνηση αδικεί την Αιτωλοακαρνανία, να σας το θυμίσω εγώ. Το 1998 μεταφέρεται ανεξήγητα μετά κι από ύποπτες κινητοποιήσεις των φοιτητών, αφού λειτουργούσε γιά 12 έτη στα κτίρια του Αγρινίου, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Το 1998 αν θυμούμαι καλά, ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από το 1998 ως το 2009 που ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας λόγω της μεγάλης δυσφορίας που υπήρχε στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας γιά την αδιαφορία που επεδείκυναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.(1998-2009), ποιές ήταν οι ενέργειες του κυρίου βουλευτή, αλλά και των υπόλοιπων βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας γιά το θέμα;
    Τί έκαναν στη συνέχεια όταν έβλεπαν ότι το Οικονομικό μέχρι το 2013 που καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στεγαζόταν σε λυόμενο ελαφριάς κατασκευής στο Ρίο; Το ίδιο ακριβώς έγινε με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που ιδρύθηκε αργότερα. Τί κάνουν σήμερα οι βουλευτές γι’ αυτά τα θέματα που παραμένουν όπως είναι;
    Ποιά ήταν η κυβέρνηση όταν καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας; Μα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ.
    Ποιά κυβέρνηση ήταν στην εξουσία όταν ο υπουργός Γαβρόγλου διαπραγματεύτηκε σχεδόν μόνος του τη λεόντειο συμφωνία του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
    Μήπως θυμάστε ποιά κυρίως ήταν τα θύματα αυτής της συγχώνευσης μόνο ως προς τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας; Να σας τα θυμίσω εγώ.
    α)Κατάργηση του τμήματος ΔΠΠΝΤ που είχε μόλις πάρει την πιστοποίηση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Άρα κάποιοι δε σεβάστηκαν τις υπογραφές και υποσχέσεις τους.
    β)Κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής της Ναυπάκτου επειδή υπήρχε αντίστοιχο στην Πάτρα
    γ)Κατάργηση του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολογγίου και συγχώνευσή του στα τμήματα της Πάτρας προκαλώντας τεράστιο αδιέξοδο στους εκατοντάδες φοιτητές των παλιών ετών που πρέπει να πάνε στην Πάτρα γιά να συνεννοηθούν και να δώσουν τα μαθήματά τους
    δ)Κατάργηση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Μεσολογγίου αντίθετα με ό,τι είχε συμφωνηθεί το 2013 στο σχέδιο Αθηνά, που προέκρινε το τμήμα του Μεσολογγίου αντί γιά το τμήμα Λογιστικής των Πατρών και τότε μπήκαν στην μέση οι του Πανεπιστημίου Πατρών και είπαν να μη γίνει πουθενά προκαλώντας άλλο τεράστιο πρόβλημα στους χιλιάδες φοιτητές και των δύο τμημάτων που δε γνωρίζουν τί να κάνουν με τα πολλά μαθήματα που χρωστούν. Σε αντίστοιχη περίπτωση με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, μπήκαν στη μέση οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ είχε αποφασιστεί να καταργηθεί με το σχέδιο Αθηνά, εκείνοι το νεκρανάστησαν και το λειτουργούν σε υβριδικό σχήμα με το πρώην ΠΤΔΕ. Ποιοί δεν τήρησαν τις υπογραφές και τις υποσχέσεις τους;
    ε)Όταν έγινε πρόταση επί ΣΥΡΙΖΑ να μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο Πατρών σε “Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας, ο τότε πρύτανης αρνήθηκε.
    στ)Κατάργηση του προβλεπόμενου από το νόμο Γαβρόγλου τμήματος Βιοτεχνολογίας από τη νυν υπουργό Παιδείας Κεραμέως.
    Ένας νηφάλιος κι αντικειμενικός παρατηρητής όλης αυτής της ιστορίας, θα κατέληγε σε ένα βέβαιο συμπέρασμα.
    Ότι το εκάστοτε πρυτανικό συμβούλιο από το 1985 και μετά εκμεταλλεύτηκε ολιγωρίες, φοιτητικές καταλήψεις, δυσμενείς συγκυρίες( σχέδιο Αθηνά, συγχωνεύσεις Γαβρόγλου) τις καταστάσεις και αποφάσισε τοπικά ως νομοθετική κι εκτελεστική εξουσία αντί γιά την κανονική κυβέρνηση. Η σύγχρονη ιστορία δείχνει ότι είναι αλήθεια αυτό που είπε κάποιος μεταπτυχιακός φοιτητής στην τηλεδιάσκεψη της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ότι “το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί ως καρκίνωμα στην περιοχή”. Οι υπόλοιποι εκάστοτε κυβερνητικοί έχουν ευθύνες, αλλά δε φτάνουν εκείνες του Πανεπιστημίου Πατρών διαχρονικά. Αυτό δεν πρέπει κύριε βουλευτή να το φοβάστε. Να το λέτε με το όνομά του., γιατί τίποτα και κανείς δεν είναι αθώος. Κρινόμαστε από τις πράξεις μας κι όταν εκείνοι(οι ακαδημαϊκοί) λένε ότι δεν πολιτεύονται, η ίδια η ιστορία τους διαψεύδει. Εκφράζουν κι εκπροσωπούν συμφέροντα κι όταν τους παίρνει, κάνουν τους τοπικούς βουλευτές να σωπαίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button