ΕξελίξειςΠολιτική

Θάνος Μωραΐτης: «Έχει απορριφθεί οριστικά η ισοπεδωτική ρύθμιση των 52 Κυριακών»

po-thanos1
Σημεία ομιλίας του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ και εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου «κανόνες ρύθμισης αγορά προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Για τον πρώτη ρύθμιση που παρουσίασε το υπουργείο

«Το Υπουργείο έθεσε  πριν κάποιους μήνες  – η αλήθεια με ένα άκομψο τρόπο – θέμα πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο. Είπαμε ξεκάθαρα ότι:
•    το ωράριο των καταστημάτων πρέπει να αποφασίζεται από τις τοπικές κοινωνίες υπηρετώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και αντοχές.
•    δεν μπορεί να πάμε σε ισοπεδωτικές, οριζόντιες λύσεις από την κεντρική εξουσία που απλά θα ανακατένειμαν τον τζίρο εντός της εβδομάδας, επιβαρύνοντας  με κόστη την αγορά και οδηγώντας  σε αύξηση των τιμών με επιβάρυνση των καταναλωτών».

Για την  παρούσα ρύθμιση

«Σήμερα έρχεται μια ρύθμιση μετά από σχετική διαβούλευση η οποία απορρίπτει οριστικά τη λογική των ισοπεδωτικών λύσεων και των 52 Κυριακών. Η βάση της ρύθμισης καταρχάς στηρίζεται στην ανάγκη αποκέντρωσης των αποφάσεων. Έχουμε πλέον μια ρύθμιση η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιοχής».

Πέντε βελτιωτικές ρυθμίσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τις Κυριακές

1)    Αρμόδιοι για τις αποφάσεις να είναι οι αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι θα ορίζουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα τον αριθμό των Κυριακών. Δηλαδή οργάνωση του ωραρίου σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας για όλη την χώρα.
2)    Να δοθεί τετράμηνο περιθώριο για να ληφθούν οι αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες έχοντας ολοκληρώσει τον απαραίτητο κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
3)    Να δίνεται η δυνατότητα στον αντιπεριφερειάρχη να διατυπώνει μια ευέλικτη πρόταση ώστε να αποτυπώνονται οι εσωτερικές ιδιαιτερότητες ακόμα και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
4)    Η απόφαση για το ωράριο να λαμβάνεται από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη στους 3 πρώτους μήνες του κάθε έτους. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών αξιολογώντας το αποτέλεσμα που θα επιφέρει η ρύθμιση.
5)    Να οριστεί ρητά στο νομοσχέδιο ότι θα υπάρχει διαδικασία διαβούλευσης.
Για το θέμα της διάκρισης των καταστημάτων κάτω των 250 τμ

«Έχω αρκετές φορές εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για το θέμα, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να καταστεί έωλος ο διαχωρισμός και να προκληθούν νέα δεινά στην αγορά. Αν αυτή η ρύθμιση καταπέσει, για εμάς είναι αυτονόητο, ότι έχει γκρεμιστεί όλη η φιλοσοφία της ρύθμισης. Είναι ένα πολιτικό ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί για το ποια θα είναι η στάση και η απόφαση του Υπουργείου αν έχουμε ένα νομικό γκρέμισμα αυτού του διαχωρισμού».

Για τις ρυθμίσεις των λαϊκών αγορών

•    Το νομοσχέδιο δεν ακουμπά τις μεγάλες παθογένειες και τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών αγορών. Δυστυχώς βλέπουμε μια διάθεση απλά διοικητικών κανονιστικών διευθετήσεων παρά μια σοβαρή και οργανωμένη μεταρρυθμιστική λογική.
•    Δεν αντιλαμβανόμαστε κ. υπουργέ  το λόγο που επιμένετε οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των οργανισμών των λαϊκών αγορών να ορίζονται από τον Υπουργό. Τα πράγματα είναι απλά κ. Υπουργέ : ή εννοούμε την ενίσχυση της Περιφέρειας όχι. Δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για περιφερειακή αυτοδιοίκηση και από την άλλη να της επιφυλάσσουμε διακοσμητική μοίρα.
Δεν μπορεί να είμαστε μεταρρυθμιστές αλα καρτ. Δεν μπορεί ένα αθηνοκεντρικό, υδροκέφαλο πολιτικό σύστημα να προσπαθεί να συγκρατήσει τη ροη και την εξέλιξη των πραγμάτων. Να προσπαθεί να δώσει μια μάχη οπισθοφυλακής όπως το να έχει την δυνατότητα ένας υπουργός να βάλει κάποιον δικό του σε μια θέση. Εδώ λοιπόν εμείς κ. Υπουργέ ζητάμε να υπάρξει αυτή η αλλαγή ώστε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button