Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

2018: Περίπου 1.000 περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Γερνάμε για τα καλά στη Δυτική Ελλάδα, με τους θανάτους να είναι αρκετά περισσότεροι από τις γεννήσεις, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το αύριο μιας κοινωνίας.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2018 που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν και φέρνουν για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2018 χάσαμε σχεδόν μία κωμόπολη, βάζοντας κάτω τους αριθμούς των θανάτων και των γεννήσεων.


Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των γεννήσεων στη Δυτική Ελλάδα για το 2018 έφτασε τις 5.020, τη στιγμή που οι θάνατοι στο σύνολό τους έφτασαν τις 7.565. Είχαμε, δηλαδή, πάνω από 2.500 περισσότερους θανάτους, σε σύγκριση με τις γεννήσεις, ένας αριθμός που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μία μικρή κωμόπολη, η οποία εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος που υπάρχει χάθηκε ξαφνικά από το χάρτη.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικά και ισχύουν και για τους τρεις νομούς. Στην Αχαΐα το 2018 είχαμε 2.553 γεννήσεις, σε μία χρονιά που οι θάνατοι έφτασαν τους 3.257. Είχαμε δηλαδή ένα αρνητικό πρόσημο της τάξεως του -707, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό, με βάση την πληθυσμιακή δυναμική του νομού, το 023%.

Στην Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Οι γεννήσεις εκεί, πάντα κατά τη διάρκεια του 2018, έφτασαν τις 1.493, τη στιγμή που οι θάνατοι ήταν 2.456. Ένα αρνητικό πρόσημο δηλαδή της τάξεως του -963, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,45% του πληθυσμού του νομού. Στην Ηλεία οι γεννήσεις το 2018 έφτασαν μόλις τις 976 και οι θάνατοι τους 1.852, κάτι που δημιουργεί και σε αυτόν τον νομό ένα αρνητικό πρόσημο του -876, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,54% του πληθυσμού του νομού.

Σε πανελλήνιο επίπεδο τα πράγματα ασφαλώς δεν είναι καλύτερα, κρίνοντας πάντα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2018 ανήλθαν σε 86.440 (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 2017 που ήταν 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια), ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 120.297 (61.387 άνδρες και 58.910 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 3,4% σε σχέση με το 2017 που ήταν 124.501 (63.168 άντρες και 61.333 γυναίκες).

Σία Αναγνωστοπούλου: Το δημογραφικό δεν προσφέρεται για καταστροφολογία

Τους κινδύνους του δημογραφικού προβλήματος της περιοχής , αλλά και ολόκληρης της χώρας είχε περιγράψει σε ομιλία της στην Βουλή προ ημηνών, ως πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής του Κοινοβουλίου η Βουλευτής Αχαϊας Σία Αναγνωστοπούλου.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

«Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι πολύπλοκο και δεν προσφέρεται για καταστροφολογία, είναι πρόβλημα που μπορεί και πρέπει να μας ενεργοποιήσει για να ξαναδούμε κατ’ αρχάς τον εαυτό μας ως κοινωνία σε σχέση με το τι πολιτικές ασκήθηκαν στο παρελθόν, ποιες από αυτές ήταν επιτυχείς, ποιες απέτυχαν και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα», τόνισε η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια για το Δημογραφικό με την ιδιότητα της προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Όπως είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον εαυτό μας ως κοινωνία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να διαπιστώσουμε αν υπήρξαν πιο πετυχημένες πολιτικές, ενώ ως πρώτη διαπίστωση ανέφερε ότι το δημογραφικό αντιμετωπίζεται με συνδυαστικές πολιτικές, κοινωνικές πολιτικές, οικονομικές πολιτικές, εργασιακές πολιτικές και πάνω απ’ όλα, πολιτικές που αφορούν το ίδιο το κράτος πρόνοιας.

«Δεν αρκεί να υπογραμμίσουμε καταστροφολογώντας ότι πράγματι η χώρα μας από το 1980 και μετά παρουσιάζει μεγάλη κάμψη στις γεννήσεις -μια κάμψη που από το 1996 και μετά έχει φτάσει στο επίπεδο του 1,3 παιδί ανά γυναίκα, το επίπεδο δηλαδή της ακραίας χαμηλής γεννητικότητας και μέσα στην κρίση, έχουμε πέσει στο 1,24 παιδιά ανά γυναίκα- ούτε να αντιμετωπίζουμε με αρνητικό τρόπο τη γήρανση του πληθυσμού, ότι οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες είναι περισσότεροι σε ποσοστό από ό,τι οι νέοι άνθρωποι. Και, βεβαίως, το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων είναι αρνητικό υπέρ των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας πως αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η μείωση των γεννήσεων, για να δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα.

«Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν και το δημογραφικό δεν λύνεται σε βάθος πενταετίας. Χρειάζεται βάθος χρόνου. ‘Αρα, αυτό που θα φτιαχτεί σήμερα, πρέπει να είναι με προοπτική δεκαετίας τουλάχιστον, εικοσαετίας», τόνισε.

Η πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό, υπογράμμισε εμφατικά τη διαπίστωση επίσης της Επιτροπής, ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι οριζόντιο, να μην αφορά μόνο τις ευάλωτες ομάδες -βεβαίως, εκεί να είναι πολύ πιο ισχυρό- αλλά οριζόντια, μέχρι και τις μεσαίες τάξεις: «Η ισονομία του παιδιού, δηλαδή. Κοινωνικό κράτος έχεις από το ένα παιδί μέχρι όλα τα παιδιά, με αύξηση, βέβαια, όσο αυξάνει ο αριθμός των παιδιών. Η επιδοματική πολιτική, η οποία περιορίζεται μόνο σε ευάλωτες ομάδες, δεν μπορεί να νοηθεί ως κράτος πρόνοιας. Ειδικά όταν αυτό δεν είναι με διαφάνεια, οδηγεί σε άλλες ιστορίες», εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

tempo24.news

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button