3η καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων για τη Ναύπακτο

Οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της θαλάσσιας ρύπανσης και προσκαλούν στην 3η δράση καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων για τη Ναύπακτο, που υλοποιείται τη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 10.00 στην παραλία Πούντο Γριμπόβου, δίπλα στο Ναυτικό όμιλο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» μαζί με την Μη κυβερνητική Οργάνωση «ΟΖΟΝ» και τους φορείς: Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ΟΑΡΙΩΝ» με έδρα το Αίγιο, σύλλογος ελεύθερων και αυτόνομων δυτών «Κρισσαίος» με έδρα τη Φωκίδα και ο σύλλογος «Αργώ» με έδρα την Αλυκή Βοιωτίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα» που αφορά την έρευνα και τη καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Η δράση εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξή της περιοχής, μετά την ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000.

Ο κάθε φορέας που συμμετέχει έχει αναλάβει και την ευθύνη λειτουργίας σταθμού καταγραφής – παρατηρητηρίου για την περιοχή του, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα, υλοποιεί καταγραφές θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα στοιχεία επεξεργάζονται για να αποτελέσουν στατιστική βάση δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα και να βρεθούν τρόποιπροστασίας και αποκατάστασης.


Έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί δύο καταγραφές, το μήνα Μάρτιο και το μήνα Μάϊο. Κατά τη δεύτερη καταγραφή καιαπό τις 6 ακτές, συλλέχθηκαν 13.354 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών. Οι δράσεις διενεργήθηκαν ακριβώς στα ίδια τμήματα παραλίας που είχαν καθαριστεί λεπτομερώς κατά τον πρώτο κύκλο καθαρισμών – καταγραφών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, συσσωρεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Για άλλη μια φορά τα πλαστικά αντικείμενα είναι ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές παρατηρητήρια , με ποσοστά από 54% έως 94% επί του συνόλου. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και στους δύο κύκλους ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ καθώς επίσης και τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, καπάκια, ποτήρια μιας χρήσης κλπ.). Γυαλιά/κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που συναντήσαμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.).

Στα περισσότερα σημεία καθαρισμού-καταμέτρησης, οι αριθμοί σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν ήταν μικρότεροι αυτών του Α’ κύκλου, στοιχείο αναμενόμενο καθώς οι πρώτοι καθαρισμοί αφαίρεσαν πολλά αντικείμενα μακροχρόνιας συσσώρευσης. Ωστόσο, οι τιμές των απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν μέσα σε 3 μήνες ήταν υψηλές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου ο αριθμός των απορριμμάτων αυξήθηκε κατά 2.650 αντικείμενα. Η γεωγραφική θέση των ακτών, οι τοπικές πηγές ρύπανσης αλλά και η επίδραση των καιρικών συνθηκών στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο καθαρισμών, είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό συγκέντρωσης των σκουπιδιών στις ακτές.

Στη Ναύπακτο η επιβάρυνση φερτών είναι σημαντική μια και παραμένει με τον υψηλότερο αριθμό αντικειμένων συλλογής από όλες τις ακτές και με μικρό αριθμό μείωσης κατά τη δεύτερη καταγραφή.

*Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με δικαιούχο φορέα την ΜΚΟ «ΟΖΟΝ».

Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε +30 26340 25016 – info@prasinomple.gr

και στην ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων Ναύπακτος