Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

«Θα έχουμε πολλές νέες μεταλλάξεις το καλοκαίρι» – Τρεις ειδικοί εξηγούν

Θάνος, Σουρβίνος και Μαστοράκου εξηγούν τι συμβαίνει με το κολομβιανό στέλεχος και πόσο ικανοποιητικά μάς προστατεύουν τα εμβόλια

«Είναι πιθανό να έχουμε και άλλα κρούσματα από το κολομβιανό στέλεχος, αυτό θα εξαρτηθεί από την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό που έχει γίνει σε αυτό το ένα κρούσμα που βρέθηκε στην Πάτρα» λέει στο Newsbeast, εξηγώντας τι συμβαίνει με το κολομβιανό στέλεχος που μόλις εντοπίσθηκε στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Γράφει η Δήμητρα Τριανταφύλλου

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Είναι πιθανό ο άνθρωπος που νόσησε με αυτό το στέλεχος να μην το έχει μεταδώσει σε άλλον, αλλά είναι εξίσου πιθανό και να το έχει μεταφέρει. Ο άνθρωπος αυτός νόσησε και νοσηλεύτηκε. Δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη στο πόσο μακριά πήγε το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο εντοπίστηκε εντός Ελλάδας και όχι στις πύλες εισόδου».

Ο κος Θάνος λέει πάντως με βεβαιότητα πως θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις μέσα στο καλοκαίρι. «Έχουμε ήδη τον τουρισμό, ας μη το ξεχνάμε- θα πάρουμε εισαγόμενα στελέχη από τις μετακινήσεις. Αυτό δεν μας εκπλήσσει βέβαια, είναι προβλεπόμενο» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Το ότι η Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική είναι μια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 50 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης. Αυτό είναι ένα χαμηλό νούμερο για τη χώρα μας αν σκεφτεί κανείς ότι στην Πορτογαλία για παράδειγμα, έχουν χιλιάδες κρούσματα αυτής της μετάλλαξης. Για την ώρα είμαστε σε ένα καλό στάδιο. Κανείς όμως δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τι θα ακολουθήσει. Η λεγόμενη ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που εντοπίστηκε στα μέσα Μαΐου, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 3.000 κρούσματα και αποτελεί το 30 με 35% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων».

«Η Δέλτα εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα – μόνο φρένο ο εμβολιασμός»

«Το κολομβιανό στέλεχος είναι απλώς η εξέλιξη του ιού» λέει με τη σειρά της και η πυρηνικός γιατρός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου και συνεχίζει: «Για την ώρα απλά το παρακολουθούμε. Πρόκειται βέβαια για μια μετάλλαξη που προβάλει μια αντίσταση στον εμβολιασμό αλλά αυτό συμβαίνει με πολλές μεταλλάξεις. Αυτή που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η Δέλτα αρχίζει να επικρατεί και γιατί είναι υπερμεταδοτική. Το ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από αυτήν είναι όμως δεδομένο. Τα εμβόλια είναι η μόνη ικανοποιητική απάντηση. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα 28.000 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στην Βρετανία, σε μια χώρα όπου ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις έχει φτάσει στο 58%. Οι θάνατοι σε αυτή τη χώρα λοιπόν χθες ήταν μόλις 22 κι ενώ η Δέλτα επελαύνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κόσμος μπορεί να νοσεί δηλαδή από την Δέλτα, ακόμα και εμβολιασμένοι, αλλά η νοσηρότητα δεν αυξάνεται κι αυτό χάρις στον εμβολιασμό».

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button