ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Θ. Παπαθανάσης για ανάκληση Zantac: “Μένει να αποδειχθεί εάν μπορεί να ξαναδιατεθεί”

Στην ανάκληση των παρτίδων Zantac και των γενοσήμων του για το στομάχι αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης ΦαρμακοποιώνΘανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο», ανέφερε:

«Ύστερα από αίτημα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αφού προηγήθηκε ο FDA ο αμερικάνικος οργανισμός, πραγματοποιούνται έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί  αν η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) όπως λέγεται η ουσία που ενέχεται στο πρόβλημα βρίσκεται ως πρόσμιξη στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Αν θυμόσαστε είχαμε το ίδιο πρόβλημα με την ίδια ουσία και ανακλήθηκαν το 2018, πολλά φάρμακα που ήταν τότε αντιυπερτασικά φάρμακα, που περιείχαν την ουσία βαλσαρτάνη, και πάλι τότε είχε βρεθεί αυτή η ίδια ουσία. Είχε βρεθεί η ουσία NDMA ως πρόσμιξη. Και τότε είχαν αποσυρθεί 61 σκευάσματα βαλσαρτάνης, όλα ήταν γενόσημα, διότι αυτή η ουσία είχε βρεθεί σε πρώτη ύλη που ερχόταν από κινέζικο εργοστάσιο και υπήρξε η ίδια διαδικασία.

Ο Ευρωπαϊκός  Οργανισμός Φαρμάκου και βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στην Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης να γνωμοδοτήσει εάν αυτή η πρόσμιξη και σε αυτές τις ποσότητες που βρίσκεται σε αυτά τα φάρμακα δημιουργεί ζητήματα για την υγεία των πολιτών.

Αυτή η ουσία επειδή σε κάποια πειράματα σε ζώα ενέχεται στη δημιουργία καρκίνου για τον λόγο αυτό ελέγχεται. Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η συγκεκριμένη ουσία δεν δείχνει να δημιουργεί πρόβλημα παρόλα αυτά για λόγους δημόσιας υγείας, γίνονται συνέχεια έλεγχοι και σε τέτοια παλιά φάρμακα, όπως το Zantac, που θεωρούνταν ασφαλή φάρμακα μέχρι χθες προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια τους.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ήδη οι εταιρείες οικειοθελώς έχουν αναστείλει, και μετά την εντολή βέβαια του ΕΟΦ την παραγωγή και τη διάθεση αυτών των φαρμάκων και επιστρέφονται από τα φαρμακεία στις εταιρείες πίσω τα φάρμακα αυτά. Αυτό που μένει είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση να γνωμοδοτήσει προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια του συγκεκριμένου φαρμάκου και εάν μπορεί να ξαναδιατεθεί.

Λινκ για το βίντεο: https://we.tl/t-cIAreCIDgq

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button