TravelΡοή Ειδήσεων

Τέσσερις καστροπολιτείες της Ελλάδας για φθινοπωρινές εκδρομές

Βόλτα με άρωμα ιστορίας σε ατμοσφαιρικές ελληνικές καστροπολιτείες

Το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει, όμως τα ταξίδια δεν σταματούν. Μία υπέροχη ιδέα για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου αποτελούν και οι καστροπολιτείες της χώρας μας.

Περνώντας τις πύλες τους, είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε μια χρονομηχανή και να χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες σε παρασύρουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι. Ακολουθήστε μας σε μια φθινοπωρινή βόλτα σε 4 μαγευτικές καστροπολιτείες της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Ιωάννινα

ioannina (medium)

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψετε τα Γιάννενα, την πόλη των ασηµουργών, των φοιτητών, των θρύλων και των παραδόσεων. Η οδός Αβέρωφ θα σας οδηγήσει στο επιβλητικό Κάστρο, που είναι χτισμένο στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.

Σήμερα, μέσα στα τείχη ανασαίνει μια πόλη μέσα στην πόλη: μια μαγευτική γειτονιά με λαβυρινθώδη σοκάκια, παλιά σπίτια και ατμόσφαιρα άλλης εποχής.

Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη ΒΔ ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί, τη ΝΑ ακρόπολη με το περίφημο Ιτς Καλέ και, τέλος, την Καστροπολιτεία. Σε αυτή τη βόλτα θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης:

το Τζαμί του Ασλάν Πασά, που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά, το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Βυζαντινό Μουσείο.

Ναύπακτος

nafpaktos (medium)

Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η Ναύπακτος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο με το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της.

Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Το κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.

Μονεμβασιά

monemvasia (medium)

Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Το κάστρο της Μονεμβασιάς μαγεύει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Κι αυτή την εποχή, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία.

Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ.

Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης.

Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

Μυστράς

mystras (medium)

Στους πρόποδες του Ταΰγετου, 5 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, υψώνεται ο λόφος του Μυστρά, γεμάτος ερείπια και ιστορία. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών.

Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια.

Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου.

Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button