ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Τελικά πού χρειάζονται τα μαθηματικά; Το Φροντιστήριο «Νέα Παιδεία» στο Αγρίνιο απαντά

Γράφει ο μαθηματικός Ξενοφώντας Παπούτσης

Απαντώνται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Κι αν δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε μπορεί εύκολα να επεξηγηθεί το πού και το πώς από τους… πλέον αρμόδιους.

Ο μαθηματικός του Φροντιστηρίου «Νέα Παιδεία» στο Αγρίνιο, Ξενοφώντας Παπούτσης καταπιάνεται με το απλούστατο ερώτημα: «Τελικά που χρειάζονται τα μαθηματικά;», καταδεικνύοντας ότι «δεν είναι για λίγους αλλά για όλους» και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές να καταφέρουν να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για αυτά, ειδικά στις μικρές ηλικίες.


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ;

Γιατί μαθαίνουμε Μαθηματικά; Πού μας χρησιμεύουν όλα αυτά τα σύμβολα και οι πολύπλοκοι τύποι με τις εξισώσεις και τις θεωρίες τους; Ερωτήματα , που συχνά δεχόμαστε οι εκπαιδευτικοί και καλούμαστε να απαντήσουμε στους μαθητές μας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στα προηγούμενα ερωτήματα θα επιχειρηθεί να δοθεί μια σύντομη απάντηση.

Tα Μαθηματικά δεν είναι μόνο μια σειρά συμβόλων, τύπων και θεωριών, που απλά κάποιοι διατύπωσαν αλλά κυρίως η τελειότερη «γλώσσα», που βασίζεται στη λογική και την απόδειξη. Τα Μαθηματικά είναι «δίπλα μας» σε κάθε τι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, μια νέα κατάσταση ή ένα δίλημμα ακολουθεί μια πορεία σκέψης, κατά την οποία εντοπίζει τα γνωστά και τα άγνωστα δεδομένα, τα αναλύει, τα αξιολογεί και τα επανασυνθέτει, ώστε τελικά να οδηγηθεί στην επίλυση του προβλήματος. Αυτή την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα. Τα Μαθηματικά, λοιπόν, μας δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργούμε και να οργανώνουμε τη σκέψη μας, να εξασκούμε τις δεξιότητες της ανάλυσης και της συλλογιστικής σκέψης και να τεκμηριώνουμε με επιχειρήματα.

Για αυτό άλλωστε δεν θεωρείται υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι τα Μαθηματικά στην πραγματικότητα μας διδάσκουν πώς να σκεφτόμαστε και να επιλύουμε προβλήματα που είναι ίσως η πιο χρήσιμη δεξιότητα στο πανεπιστήμιο της ζωής. Φυσικά και δε θα γίνουμε όλοι μαθηματικοί, όμως, όλοι θα πρέπει να έρθουμε κοντά στη μαθηματική σκέψη, διότι τα μαθηματικά περιέχουν εφαρμογές σχεδόν σε κάθε κλάδο από την επιστήμη και την τεχνολογία έως τις επιχειρήσεις, την τέχνη και τον αθλητισμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικούς τομείς εφαρμογής τους.

Επιστήμες

«Τα Μαθηματικά είναι η βασίλισσα και ο υπηρέτης όλων των επιστημών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Leonhard Euler. Πράγματι οι μαθηματικές αρχές είναι θεμέλιο, λίθος για πολλές επιστήμες, όπως η Φυσική, η Χημεία, η Μηχανική, η Πληροφορική, η Οικονομία, η Βιολογία και πλήθος άλλων.

Οικονομία

Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές αγορών χρησιμοποιούν μαθηματικούς υπολογισμούς για να αναλύουν τις τάσεις των αγορών, τις αλλαγές των τιμών και τους οικονομικούς δείκτες. Μαθηματικές έννοιες, όπως η ποσοστιαία αύξηση και μείωση, οι μέσοι όροι, οι γραφικές παραστάσεις και οι εξισώσεις μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις οικονομικές αναλύσεις και να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις τραπεζικές υπηρεσίες, τις ασφαλίσεις και τη φορολογία

Τεχνολογία

Οι μηχανικοί , οι προγραμματιστές και οι επιστήμονες των υπολογιστών χρησιμοποιούν μαθηματικούς υπολογισμούς προκειμένου να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες. Τα smartphones, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών έχουν διαμορφωθεί χάρη στην τεχνολογία και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Αρχιτεκτονική

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν μαθηματικές αρχές για να σχεδιάζουν κτίρια, γέφυρες και άλλες κατασκευές.

Αστρονομία και κοσμολογία

Οι άνθρωποι στέλνουν δορυφόρους στο διάστημα και με τη βοήθεια των μαθηματικών αναλύουν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και αποκτούν νέες γνώσεις για το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τα αστέρια.

Μετεωρολογία και Σεισμολογία

Με κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα οι ειδικοί μπορούν να προβλέψουν τον καθημερινό καιρό, και τους σεισμούς.

Υγεία

Με τη βοήθεια των εφαρμοσμένων μαθηματικών οι μηχανικοί κατασκευάζουν ιατρικά μηχανήματα, οι φαρμακοποιοί ορίζουν τις σωστές δοσολογίες των συστατικών στα φάρμακα που δημιουργούν και οι γιατροί οργανώνουν καλύτερα τις θεραπείες των ασθενών τους.

Μουσική

Η μουσική είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τις μαθηματικές αρχές, όπως η ρυθμική και αρμονική ανάλυση και η μελέτη της μουσικής κλίμακας

Διασκέδαση

Οι μαθηματικές γνώσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε τομείς της διασκέδασης όπως στα παιχνίδια, καζίνο, επιστημονικά παιχνίδια (σκάκι κ.λ.π). Οι αριθμοί, οι πιθανότητες και οι στατιστικές μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην κατανόηση καταστάσεων όσο και στη λήψη αποφάσεων.

Σπορ

Τα περισσότερα σπορ αξιολογούν μαθηματικούς υπολογισμούς, όπως οι αλγόριθμοι του μπάσκετ για τον υπολογισμό των βαθμολογικών συστημάτων, οι μαθηματικές αρχές της φυσικής κίνησης στο ποδόσφαιρο, και οι γεωμετρικές αρχές για τη σχεδίαση των γηπέδων.

Τελικά, στο ερώτημα «πού μου χρειάζονται τα Μαθηματικά;» η απάντηση είναι «παντού!». Γιατί τα Μαθηματικά δεν είναι απλά ένα σχολικό μάθημα. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής. Όλα τα επαγγέλματα πλέον λόγω τεχνολογικής επανάστασης απαιτούν κατάλληλο μαθηματικό υπόβαθρο.

Επίσης, τα μαθηματικά δεν είναι για λίγους αλλά για όλους. Αυτή η αυτονόητη αρχή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σημαίνει ότι σε όλους τους μαθητές, είτε έχουν είτε όχι ιδιαίτερη κλίση, είτε ανήκουν σε εθνικές μειονότητες είτε έχουν μαθησιακές δυσκολίες κ.α , το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να διδάξει τα Μαθηματικά με τέτοιο τρόπο, ώστε  να μη δημιουργηθεί αρνητική στάση προς το συγκεκριμένο μάθημα. Αυτό το σύνθετο έργο, εκτός από το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, σχετίζεται περισσότερο με τον εκπαιδευτικό και τη διδασκαλία που θα πραγματοποιήσει μέσα στην τάξη. Καθίσταται, επομένως, σημαντικό τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές να καταφέρουν να εμφυσήσουν στα παιδιά την αγάπη για τα Μαθηματικά, ειδικά στις μικρές ηλικίες, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους και δίνοντας ασκησιολόγιο που να έχει ξεκάθαρη εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών.

Ξενοφώντας Παπούτσης

Μαθηματικός

Φροντιστήριο Νέα Παιδεία

nea paideia ekdoseis scaled

 

paideia1 paideia2 paideia3 paideia4 paideia6 paideia7

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button