ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τελικά ποιο συμφέρει; Βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτροκίνηση;

Οι δύο τύποι καυσίμου αναδεικνύονται οι φθηνότεροι για την κίνηση οχημάτων σε σχέση με την βενζίνη, το πετρέλαιο και το υγραέριο.

Αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό προτείνει το ευρωπαϊκό project Fpc4consumers στους Έλληνες καταναλωτές για να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος χρήσης σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα κίνησης.


Μάλιστα η έρευνα που έχει συντονιστή το Ελληνικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσδιόρισε ποιο είναι το κόστος για κάθε 100 χιλιόμετρα ανά καύσιμο και ανά τύπο οχήματος. Το εντυπωσιακό για την χώρα μας είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα που κινούνται με Φυσικό Αέριο έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσης από τα ηλεκτρικά!

Ειδικότερα σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η κοινόχρηστη φόρτιση κοστίζει στον χρήστη περισσότερα χρήματα από ότι αν είχε ένα αντίστοιχο όχημα που κινούνταν με Φυσικό Αέριο.

Συγκεκριμένα για να διανύσει κάποιος 100 χλμ. με ηλεκτρικό όχημα πόλης θα χρειαστεί 2,01 ευρώ αν η ενέργεια προέρχεται από ιδιωτικό φορτιστή και 4,4 ευρώ αν προέρχεται από κοινόχρηστο φορτιστή. Αν το ίδιο όχημα κινείται με Φυσικό Αέριο τότε θα καταναλώσει 3,16 ευρώ, με βενζίνη 8,11 ευρώ και με πετρέλαιο 4,98 ευρώ.

Στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία οχημάτων (Β) για να διανύσει κάποιος 100 χλμ. με ηλεκτρικό όχημα πόλης θα χρειαστεί 4,56 ευρώ αν η ενέργεια προέρχεται από ιδιωτικό φορτιστή και 2,85 ευρώ αν προέρχεται από κοινόχρηστο φορτιστή. Αν το ίδιο όχημα κινείται με Φυσικό Αέριο τότε θα καταναλώσει 3,16 ευρώ, με βενζίνη 7,32 ευρώ και με πετρέλαιο 5,54 ευρώ.

Στα μεσαία οχήματα το Φυσικό Αέριο φαίνεται ότι κερδίζει με διαφορά καθώς για να διανύσει κανείς 100 χλμ. χρειάζεται σύμφωνα με την έρευνα 3,08 ευρώ. Για ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό όχημα με ρεύμα από ιδιωτικό φορτιστή χρειάζεται 3,46 ευρώ και 7,62 ευρώ αν προέρχεται από κοινόχρηστο φορτιστή. Αν το ίδιο όχημα κινείται με βενζίνη ο ιδιοκτήτης του θα δαπανήσει 7,96 ευρώ και με πετρέλαιο 6,92 ευρώ.

Στα πολυτελή SUV το κόστος ανά 100 χιλιόμετρα με Φυσικό Αέριο κυμαίνεται σε 3,14 ευρώ. Για ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό όχημα με ρεύμα από ιδιωτικό φορτιστή χρειάζεται 6,91 ευρώ ενώ δεν υπάρχει κόστος για τον συγκεκριμένο τύπο οχημάτων από κοινόχρηστο φορτιστή. Αν το ίδιο όχημα κινείται με βενζίνη ο ιδιοκτήτης του θα δαπανήσει 18,78 ευρώ και με πετρέλαιο 15,37 ευρώ.

Τέλος στην κατηγορία MPV το κόστος για να διανύσει κάποιος 100 χιλιόμετρα με Φυσικό Αέριο ανέρχεται σε 3,58 ευρώ. Για ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό όχημα με ρεύμα από ιδιωτικό φορτιστή χρειάζεται 3,02 ευρώ και 6,66 ευρώ αν προέρχεται από κοινόχρηστο φορτιστή. Αν το ίδιο όχημα κινείται με βενζίνη ο ιδιοκτήτης του θα δαπανήσει 8,27 ευρώ και με πετρέλαιο 5,81 ευρώ.

Τι είναι το project Fpc4consumers

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού 2018/732 σχετικά με κοινή μεθοδολογία σύγκρισης της τιμής ανά μονάδα των εναλλακτικών καυσίμων που εκδόθηκε στη βάση του άρθρου 7 παράγραφος 3 της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, η Ελλάδα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα υποστηρικτικής δράσης CEF «Fuel Price Comparison for Consumers» (PSA FPC).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας υπολογισμού των μέσων ενδεικτικών συγκριτικών τιμών όλων των ειδών καυσίμων για όλους τους τύπους οχημάτων σε €/100 km και ο καθορισμός του τρόπου απεικόνισης τους. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι διαθέσιμες τόσο στα σημεία πώλησης καυσίμων, όσο και μέσω  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό, ώστε οι οδηγοί να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν το κόστος κατανάλωσης των διαφόρων τύπων καυσίμων. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η διαφάνεια στις τιμές των καυσίμων, με τρόπο ομοιόμορφο σε ολόκληρη την Ένωση, αναμένεται να συμβάλει στη μετάβαση προς τις οδικές μεταφορές χαμηλών και μηδενικών ρύπων.

Το Ενδεικτικό-Συγκριτικό κόστος για όλες τις κατηγορίες οχημάτων για την Ελλάδα βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://fpc4consumers.eu/.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button