Γεγονότα

ΤΕΕ: Κίνδυνος απώλειας των 178 στρεμμάτων στα Αη Βασιλιώτικα για το Πανεπιστήμιο

epi-mpletsas-linosMε επιστολή του προς τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας, θέτει το θέμα της παραχωρηθείσας έκτασης των  178 στρεμμάτων για ανάπτυξη νέων υποδομών Πανεπιστημιούπολης στη θέση «Αη Βασιλιώτικα» του ∆ήμου Αγρινίου και των κινδύνων ου υπάρχουν η παραχώρηση αυτή να πάψει να ισχύει, με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως είναι γνωστό, στο πρώην Πανεπιστήμιο ∆υτικής Ελλάδας το οποίο ενσωματώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών παραχωρήθηκε από την πολιτεία έκταση 178 στρεμμάτων στη θέση «Αη Βασιλιώτικα» (πρώην πολιτικό αεροδρόμιο) του ∆ήμου Αγρινίου προκειμένου να αναπτυχθούν υποδομές Πανεπιστημιούπολης μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η επιστολή συνεχίζει: « Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά, μέσω της σύστασης σχετικής ομάδας εργασίας για την δημιουργία Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην συγκεκριμένη έκταση, στην προσπάθεια να καταστεί εφικτή η περαιτέρω ανάπτυξή της. Πράγματι, με ενέργειες του ΤΕΕ, του ∆ήμου Αγρινίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του τότε πανεπιστημίου συστάθηκε φάκελος, ο οποίος υποβλήθηκε στο Υπουργείο για έγκριση. Το Υπουργείο επέστρεψε τον σχετικό φάκελο το 2012, με κάποιες παρατηρήσεις , κυριότερη των οποίων, ήταν η ένταξη του χώρου στο ΓΠΣ Αγρινίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1/1/2013, οπότε και εγκρίθηκε το εν λόγω Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το 2013, το Πανεπιστήμιο ∆υτικής Ελλάδας καταργήθηκε και η περιουσία του μαζί με την έκταση των 178 στρεμμάτων πέρασαν στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όμως δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια από την πλευρά του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού.

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σύστησε εκ νέου Ομάδα Εργασίας το 2015, καλώντας μάλιστα και την Πρόεδρο του Τμήματος ∆ιαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών κα Θεοδώρα Μονιούδη, να συμμετάσχει σε αυτή, προκειμένου να ανακινήσει την υπόθεση.
Ταυτοχρόνως, το ΤΕΕ απέστειλε επιστολή στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με σκοπό αφενός μεν, να την ενημερώσει για την σύσταση της Ομάδας Εργασίας, αφετέρου δε να της επισημάνει το γεγονός, ότι η παραχώρηση θα έληγε τον Μάρτιο του 2017 με συνέπεια τον υπαρκτό κίνδυνο απώλειας της έκτασης και τέλος, να της ζητήσει συνάντηση δια ζώσης, προκειμένου να την ενημερώσει περαιτέρω. Στην προαναφερθείσα επιστολή δεν υπήρξε καμία απάντηση , ενώ οι οχλήσεις εκ μέρους του ΤΕΕ συνεχίστηκαν σε όλα τα επίπεδα, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο του 2017, όπου ο ∆ήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ , αφού συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την συμπλήρωση του φακέλου του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, ζήτησε με έγγραφό του την αποστολή του φακέλου, προκειμένου να ολοκληρώσει ο ίδιος την διαδικασία. Στις 16/5/2017 απεστάλη από το ΤΕΕ νέα επιστολή στην κα Πρύτανη, με την οποία της ζητήθηκε ενημέρωση πρώτον, σχετικά με το εάν το Πανεπιστήμιο έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την παράταση της παραχώρησης της έκτασης των 178 στρεμμάτων, που «κληρονόμησε», δεύτερον, για το εάν απάντησε στο έγγραφο του ∆ήμου Αγρινίου, αναφορικά με την συμπλήρωση του φακέλου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού και τρίτον, ποιές είναι οι προθέσεις της σχετικώς με την υπόθεση. Εν κατακλείδι, δεδομένης της μακροχρόνιας ενασχόλησης του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με την προκείμενη υπόθεση, αναμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τις απαντήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close