ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Επιστολή και πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς τους αρμοδίους υπουργούς για την εκτροπή του Αχελώου

Στον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή Κωνσταντίνο και τον υπουργό Επικρατείας κ,. Γεραπετρίτη, απευθύνεται με επιστολή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει “αξιοπερίεργη” την αναμόχλευση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Στην ίδια επιστολή επισυνάπτεται και το σχετικό επιστημονικό πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας βασισμένο στην εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υδάτινου δυναμικού του Τμήματος.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα ανέκυψε και πάλι, σε επίπεδο προθέσεων και ανακοινώσεων από τα πιο επίσημα χείλη το θέμα του Αχελώου ποταμού, με την «μερική εκτροπή του» να τίθεται ως προτεραιότητα της κυβέρνησή σας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πραγματικά ακατανόητοι οι λόγοι, που σας εξωθούν στην κυβερνητικά εμμονική σας διάθεση να επαναφέρετε στο προσκήνιο, πέρα από κάθε λογική, ενάντια σε πληθώρα δικαστικών αποφάσεων και κυρίως έξω από την επιστημονική οριοθέτηση της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη η αναμόχλευση της ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών του Θεσσαλικού κάμπου, μέσω μιας λύσης με αναχρονιστικές και ανορθολογικές ιδιότητες, αποτυπωμένες και πλήρως στοιχειοθετημένες περιβαλλοντικές ζημίες και δίχως κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, που δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της αειφορίας και της ορθολογικής διαχείρισης.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρινόμενο πλήρως στο θεσμικό του ρόλο, αυτού του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, είναι πάντοτε παρόν σε όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται της περιοχής ευθύνης του και διατυπώνει τις απόψεις του με απολύτως επαρκή, επιστημονική τεκμηρίωση.

Αυτό πράττουμε αδιαλείπτως για όλες τις μεγάλες τεχνικές παρεμβάσεις, που απαιτούνται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά δυστυχώς δολιχοδρομούν ναρκοθετώντας την αναπτυξιακή προοπτική της διαχρονικά και διακομματικά υποβαθμισμένης περιοχής μας, αν και υστερούν σε βεληνεκές και μέγεθος σε σχέση με τα φαραωνικά έργα, που αβίαστα εξαγγέλλετε σε άλλες περιοχές.

Το ίδιο θα πράξουμε και για το ζήτημα του Αχελώου, αποστέλλοντάς σας συνημμένο με την παρούσα επιστολή, το σχετικό, επιστημονικό πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας βασισμένο στην εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υδάτινου δυναμικού του Τμήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην κατανόηση από την πλευρά σας, του
πλήρως ανεδαφικού χαρακτήρα της προκείμενης εξαγγελίας περί εκτροπής του ποταμού”.

Το πόρισμα του ΤΕΕ, ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button